UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Πώς ένας σκύλος «έσωσε» τη ζωή ενός αγοριού με αυτισμό


Εύα Κονδύλη

2 Απριλίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Πώς ένας σκύλος «έσωσε» τη ζωή ενός αγοριού με αυτισμό
Η 2 Απριλίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, μια ημέρα που έχει σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη τον Αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία. 

Η 2 Απριλίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, μια ημέρα που έχει σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη τον Αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία. 

Ένα συγκινητικό βίντεο, αποδεικνύει το μεγαλείο της αγάπης και το δέσιμο ανάμεσα σε ένα παιδάκι με αυτισμό και έναν σκύλο, ο οποίος κατάφερε να του αλλάξει όλη τη ζωή.

Ο Tupper διαγνώστηκε με Αυτισμό αμέσως μετά την ηλικία των δύο. Από τη στιγμή που γεννήθηκε, ο Tupper δυσκολεύτηκε με τον ύπνο, με τους ήχους, με την ομιλία, ενώ παρουσίασε σημάδια αυτοτραυματισμού, επιθετικότητας, καθώς και προβλήματα στο στομάχι. Τότε, η μητέρα του, Nancy, και ο σύζυγός της πήραν μια απόφαση που βοήθησε τον Tupper περισσότερο από όσο μπορούν να περιγράψουν οι λέξεις. 

Του πήραν έναν σκύλο υπηρεσίας αυτισμού. Ένα 2χρονο λαμπραντόρ, που ονομάζεται Lego και από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή του, κατάφερε να την κάνει πιο εύκολη και πιο όμορφη.

Ο Tupper δυσκολευόταν να κοιμηθεί τα βράδια εξαιτίας κακών ονείρων. «Κοιμόταν για 45- 50 λεπτά κάθε φορά και είχε πολλά συναισθηματικά προβλήματα», αναφέρει η μητέρα του στο βίντεο.

«Χτυπούσε το κεφάλι του στο πάτωμα, στους τοίχους, γιατί δεν ήξερε πώς να ησυχάσει τον εαυτό του. Έπειτα ήλθε ο Lego και έδιωξε τους εφιάλτες μακριά».

Ο Lego έχει μια μεγάλη ηρεμιστική επίδραση στον Tupper και παρέχει μια συντροφιά για όταν πρέπει να "ρυθμίσει" τον εαυτό του. Εκπαιδεύτηκε για να αποτρέπει τον Tupper από την φυγή, ασχολείται μαζί του προσκρούοντας σε αυτόν ή φέρνοντάς του κάποιο παιχνίδι όταν είναι αναστατωμένος. Πλέον ο Tupper «έχει κοιμηθεί σε 5 λεπτά».

Και έτσι κάθε φορά που και ο ίδιος διαισθάνεται ότι δεν είναι καλά ή είναι αγχωμένος, τον χαϊδεύει. και αντί να τρέχει φοβισμένος στο δρόμο, μπορεί πλέον να συγκεντρωθεί στη βόλτα του με τον Lego.

«Αυτοί οι δύο έχουν αναπτύξει έναν μοναδικό δεσμό και έχει κάνει την οικογένειά μας πιο δυνατή», λέει η μητέρα του.

Παγκόσμια Hμέρα Aυτισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον Aυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των Aυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Ο όρος «Aυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός, αποτελεί μια ισόβια, πολύπλοκη, εκ γενετής αναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται σε πολύ νεαρή ηλικία.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά του αυτισμού, περιλαμβάνουν την ελλιπή κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, την εκδήλωση επαναληπτικών συμπεριφορών, την ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών ή απουσίας λόγου, σημαντικού ή όχι βαθμού νοητική υστέρηση ή άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 189 κορίτσια που γεννιούνται, διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Αυτό σημαίνει πως στην χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 άτομα με Αυτισμό.

Δείτε ακόμη:

10 σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις της σημερινής κοινωνίας

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr