UPDATE #NOW

Άννα Κορακάκη: Η ιστορία πίσω από τη «χρυσή» ολυμπιονίκη που στα 20 της χαρακτηρίστηκε «κορυφαία αθλήτρια του κόσμου»


Σύρμα Κιουπελόγλου

8 Απριλίου 2021

Άννα Κορακάκη: Η ιστορία πίσω από τη «χρυσή» ολυμπιονίκη που στα 20 της χαρακτηρίστηκε «κορυφαία αθλήτρια του κόσμου»

Πώς να είναι άραγε στα 20 σου χρόνια να έχεις ήδη κατακτήσει 2 Ολυμπιακά μετάλλια, να χαρακτηρίζεσαι «κορυφαία αθλήτρια του κόσμου», και να έχεις σπάσει ένα εθνικό ρεκόρ; Η μόνη που μπορεί να απαντήσει σε αυτό είναι η Άννα Κορακάκη που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου 1996 στη Θεσσαλονίκη. 

Το χρυσό μας κορίτσι μεγάλωσε στη Δράμα και ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με το άθλημα της σκοποβολής στα 12 της χρόνια και υπό τις προπονητικές οδηγίες του πατέρα της, μόλις δύο χρόνια αργότερα, κατάφερε να γίνει μέλος της Εθνικής Ομάδας.

Έκτοτε οι διακρίσεις έπεφταν βροχή, όχι όμως τυχαία, και όχι χωρίς θυσίες και σκληρή δουλειά. Έπειτα από την επίδοσή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων στη Μόσχα το 2014 κατέκτησε το Παγκόσμιο Ρεκόρ στην κατηγορία Νεανίδων. Το 2006, λίγους μήνες μετά, τα δύο ασημένια μετάλλια στο Παγκόσμιο Κυπέλλου στο Μπακού, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου και έγινε η πρώτη αθλήτρια από τη χώρα μας, η οποία καταφέρνει σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων να κατακτήσει δύο μετάλλια, ένα χρυσό μετάλλιο στα 25μ. Πιστόλι και ένα χάλκινο στα 10μ. Αεροβόλο Πιστόλι. 

Μέχρι σήμερα, σε ηλικία 24 ετών έχει προλάβει να κατακτήσει 6 μετάλλια και να διακριθεί σε περισσότερες από 12 μεγάλες διοργανώσεις. Μετά τα Ολυμπιακά Mετάλλια, η ίδια χρησιμοποίησε το βήμα που της δόθηκε και μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αθλητές, για την υποστήριξη που δεν έχουν, τις δομές που είναι από ελλιπείς έως ανύπαρκτες. Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας δεν άλλαξαν πολλά για εκείνη αλλά δεν την ένοιαξε ποτέ γιατί είχε πάντα τα μάτια της στον στόχο.

«Όταν άρχισα, οι συνθήκες στα σκοπευτήρια ήταν πολύ κακές, ακόμα και μετά το Ρίο. Ήταν τέτοιες οι συνθήκες που πολλές φορές δεν μπορούσα να βγάλω την προπόνηση. Δεν με ένοιαζε πώς ήταν, ειλικρινά. Δεν με ένοιαζε! Να στάζουν τα ταβάνια, να παγώνω, να βγαίνουν τα ποντίκια. Δεν με ένοιαζε. Ήθελα να είμαι εγώ, ο πάγκος μου και ο στόχος μου απέναντι. Δεν με ένοιαζε το γύρω-γύρω, να έπεφταν οι τοίχοι». 

Στις πρόσφατες καταγγελίες για σεξουαλική, και όχι μόνο κακοποίηση στον χώρο του αθλητισμού, δεν φοβήθηκε να πάρει θέση. Μετά την αρχή της Σοφίας Μπεκατώρου δημοσίευσε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media, στο οποίο δήλωνε την στήριξη της και προέτρεπε τα θύματα να μιλήσουν. Ανάμεσα σε αυτά που είπε ήταν και το εξής: 

«Παρακαλώ και προτρέπω κάθε αθλητή, αθλήτρια, νέο, νέα, μαθητή, μαθήτρια, εργαζόμενη, εργαζόμενο, παιδί και γενικότερα κάθε θυματοποιημένο άτομο να μιλάει ανοικτά και άφοβα. Να είναι σίγουρο ότι θα έχει περισσότερους υποστηρικτές από όσους ίσως φαντάζεται. Να μη φοβάται να το μοιράζεται. Αυτοί που θα πρέπει να κοιμούνται και να ξυπνάνε με το φόβο είναι οι θύτες».

Ο χαρακτήρας, το ήθος της, η σκληρή δουλειά, το πείσμα και οι αθλητικές της επιδόσεις την έκαναν να ξεπεράσει τις δυσκολίες και αθλητές με πολύ περισσότερα εφόδια από εκείνη. Το γεγονός αυτό έβαλε για άλλη μία φορά το όνομα της στις σελίδες της ιστορίας καθώς επιλέχτηκε ως η πρώτη γυναίκα λαμπαδηδρόμος στην ιστορία της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο το 2020, που λόγω πανδημίας θα πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι. 

Εμείς, ευχόμαστε ακόμη περισσότερες νίκες για εκείνη, και τέτοια πρότυπα για την νέα γενιά!

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr