UPDATE #NOW

«Sofa-gate»: Όταν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Gertrud von der Leyen στάθηκε απέναντι στον πολιτικό σεξισμό


The Jennettes

8 Απριλίου 2021

«Sofa-gate»: Όταν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Gertrud von der Leyen στάθηκε απέναντι στον πολιτικό σεξισμό

«Υπήρξαν δύο καρέκλες για τρεις στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας την Τρίτη: Μία για τον Recep Tayyip Erdoğan και μία για τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, όχι όμως και για την πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Ursula Gertrud von der Leyen», όπως σωστά σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Δύο μόνο πολυθρόνες, πλαισιωμένες από μία τουρκική και μία ευρωπαϊκή σημαία και η κυρία της συνάντησης, παρά την έκπληξη της (;) παρέμεινε κυρία και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ως τέτοια. Συμμετείχε στην συνάντηση, καθισμένη λίγο πιο πέρα σε έναν μπεζ καναπέ, εκεί όπου οι δύο άνδρες πολιτικοί επέλεξαν πως έπρεπε να καθίσει.

Το περιστατικό φυσικά σχολιάστηκε έντονα και πλέον κάνει τον γύρο του διαδικτύου παίρνοντας διαστάσεις και γεννώντας σκέψεις σχετικά με την υποτίμηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Την ίδια στιγμή τα social media έχουν πάρει φωτιά με τα hashtags #sofagate και #giveheraseat.

«Η πρόεδρος Ursula Gertrud von der Leyen εξεπλάγη. Αποφάσισε να προχωρήσει και να δώσει προτεραιότητα στην ουσία έναντι του πρωτοκόλλου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποδίδει σημασία στο περιστατικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Eric Mamer σχολιάζοντας την διπλωματική γκάφα της Άγκυρας.

Η προσβολή, τυχαία ή προμελετημένη, συνέπεσε με μία ευαίσθητη συγκυρία.

Δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του Recep Tayyip Erdoğan να αποχωρήσει η Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών από τη βία, πολλοί μιλούν για άλλη μία μελετημένη σεξιστική κίνηση από πλευράς του.

Η Ursula Gertrud von der Leyen, βρέθηκε να στέκεται όρθια ενώ οι δύο άνδρες πήραν τις θέσεις τους σε προεδρικές πολυθρόνες.

Η στιγμή που η πρόεδρος της Κομισιόν στέκεται σαστισμένη μπροστά τους, αντιμέτωπη με τον καλά ριζωμένο στον πυρήνα της κοινωνίας μισογυνισμό, κάνει μια χειρονομία με το δεξί της χέρι και φαίνεται να λέει «εμμ»… είναι συγκλονιστική και σε βάθος ανησυχητική.

Τελικά εκείνη κάθισε σε έναν μπεζ καναπέ, απέναντι από τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Mevlut Cavusoglu ο οποίος έχει χαμηλότερη θέση σύμφωνα με το τυπικό διπλωματικό πρωτόκολλο από την πρόεδρο της Κομισιόν. Είναι επίσης γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel δεν είναι υψηλότερος στην βαθμίδα από την Ursula Gertrud von der Leyen.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Ursula Gertrud von der Leyen θα είχε την ίδια μεταχείριση εάν ήταν άντρας... Κανείς φυσικά, δεν μπορεί να απαντήσει.

Δείτε ακόμη: