«Η Αγκαλιά»: Μια τρυφερή στιγμή που αποτυπώθηκε στον φακό, έγινε η Φωτογραφία της Χρονιάς

The Jennettes
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

Μια φωτογραφία που συμβολίζει την «αγάπη και την ελπίδα» μιας 85χρονης γυναίκας από τη Βραζιλία, η οποία παίρνει την πρώτη της αγκαλιά μετά από πέντε μήνες από μια νοσοκόμα, ονομάστηκε η Φωτογραφία της Χρονιάς.

Το να αγκαλιάσεις κάποιον, να φιλήσεις και να ακουμπήσεις είναι απλές καθημερινές πράξεις μιας ζωής που φαίνεται τόσο μακρινή πλέον. Αποτελούν χαρακτηριστικά της ανθρωπότητας και μας έχουν απαγορευτεί για παραπάνω από έναν χρόνο.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Δανός φωτογράφος που τράβηξε την εικόνα, κέρδισε το βραβείο κύρους.

Η επιλογή μιας νικήτριας φωτογραφίας που απεικονίζει την πανδημία ήταν σχεδόν αναπόφευκτη για τον διαγωνισμό που κάλυψε ένα έτος, κατά το οποίο κυριαρχούσαν νέα σε όλο τον κόσμο από τον ιό που σκότωσε σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 360.000 στη Βραζιλία.

Η εικόνα του Mads Nissen τραβήχτηκε τη στιγμή που η Rosa Luzia Lunardi αγκαλιάστηκε από τη νοσοκόμα Adriana Silva da Costa Souza στο κέντρο φροντίδας Viva Bem στο Σάο Πάολο στις 5 Αυγούστου.

Μια κουρτίνα από διαφανές πλαστικό - τα κίτρινα άκρα της διπλωμένα σε σχήμα που μοιάζει με ένα ζευγάρι φτερά πεταλούδας - προσφέρει προστασία, όπως και η μάσκα προσώπου της νοσοκόμας.

«Αυτή η εμβληματική εικόνα του COVID-19 μνημονεύει την πιο εξαιρετική στιγμή της ζωής μας, παντού», είπε το μέλος της κριτικής επιτροπής Kevin WY Lee για την εικόνα της αγκαλιάς. 

«Κατέγραψα την ευπάθεια, τους αγαπημένους, την απώλεια και τον χωρισμό, τον θάνατο, αλλά, επίσης, την επιβίωση - όλα σε μία γραφική εικόνα. Αν κοιτάξετε την εικόνα για αρκετή ώρα, θα δείτε φτερά: ένα σύμβολο πτήσης και ελπίδας».

Η εικόνα που τραβήχτηκε από τον Nissen για το πρακτορείο Panos Pictures και τη Δανέζικη εφημερίδα Politiken κέρδισε επίσης το πρώτο βραβείο στην κατηγορία General News Singles. Ο Nissen κέρδισε επίσης το World Press Photo of the Year το 2015 με μια φωτογραφία ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού στη Ρωσία.

«Το κύριο μήνυμα αυτής της εικόνας είναι η ενσυναίσθηση. Είναι η αγάπη και η συμπόνια», είπε ο Nissen σε ένα σχόλιο που κυκλοφόρησε από τους διοργανωτές του διαγωνισμού.

«Είναι μια πραγματικά, πολύ σκληρή, ζοφερή κατάσταση και μετά σε αυτόν τον τρόμο, σε αυτό το βάσανο, νομίζω ότι αυτή η εικόνα φέρνει επίσης φως», δήλωσε επίσης σε μια διαδικτυακή τελετή απονομής αφού του είπαν ότι κέρδισε το βραβείο και τα 5.000 ευρώ που το συνοδεύουν.

Δείτε ακόμη:

Η ζωή μας πριν και μετά την Covid-19 μέσα από ευφάνταστες εικονογραφήσεις

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits