UPDATE #NOW

Fiame Naomi Mata'afa: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σαμόα ορκίστηκε έξω από το κλειδωμένο κοινοβούλιο της χώρας


The Jennettes

26 Μαΐου 2021

Fiame Naomi Mata'afa
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σαμόα ανέλαβε τα καθήκοντά της τη Δευτέρα το πρωί σε μια μη συμβατική τελετή έξω από ένα κλειδωμένο Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη συνταγματική κρίση του νησιού.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σαμόα ανέλαβε τα καθήκοντά της τη Δευτέρα το πρωί σε μια μη συμβατική τελετή έξω από ένα κλειδωμένο Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη συνταγματική κρίση του νησιού.

Η 64χρονη Fiame Naomi Mata'afa έπρεπε να ορκιστεί με το κόμμα της «FAST» σε μια αυτοσχέδια σκηνή, επειδή οι πόρτες του Κοινοβουλίου ήταν κλειδωμένες για να εμποδίσουν την είσοδο της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με το CNN και το NPR.

Ενώ η Fiame αναδύθηκε από τις εκλογές της 9ης Απριλίου στη χώρα με στενό περιθώριο υποστήριξης, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Tuilaepa Sailele Malielegaoi του Κόμματος του HRP αρνήθηκε να δεχτεί τα αποτελέσματα και να παραιτηθεί από τη θέση του, την οποία διατηρεί για 22 χρόνια.

Όταν η Fiame και οι υποστηρικτές της έφτασαν στο Κοινοβούλιο για να σχηματίσουν τη νέα τους κυβέρνηση, διαπίστωσαν ότι οι πόρτες ήταν κλειδωμένες αφού ο σημερινός αρχηγός κράτους, Tuimaleali'ifano Va'aleto'a Sualauvi II, φέρεται να ακύρωσε την ορκωμοσία χωρίς λόγο.

Η νίκη της Fiame υποστηρίχθηκε από τα δικαστήρια της χώρας, ακόμη και όταν ο 76χρονος πρώην πρωθυπουργός, χαρακτήρισε την ορκωμοσία της Δευτέρα ως «προδοσία», λέγοντας ότι είναι ακόμ ακυβέρνηση, σύμφωνα με το Associated Press.

«Υπάρχει μόνο μία κυβέρνηση στη Σαμόα, ακόμα κι αν είμαστε μόνο μία κυβέρνηση θεματοφύλακας. Παραμένουμε σε αυτόν τον ρόλο και συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας ως συνήθως», είπε.

Εν τω μεταξύ, η Fiame και το κόμμα της ορκίστηκαν ως κυβέρνηση και διόρισαν υπουργούς στην τελετή στις σκηνές, σύμφωνα με αναφορές.

«Θα υπάρξει μια στιγμή που θα συναντηθούμε ξανά, μέσα σε αυτό το Σώμα. Ας το αφήσουμε στο νόμο», δήλωσε η Fiame.

Σύμφωνα με το NPR, οι εκλογές του Απριλίου μεταξύ του κόμματος FAST της Fiame και του κόμματος HRP του Tuilaepa ξεκίνησαν αρχικά με ισοπαλία 25-25 που έσπασε ένας ανεξάρτητος υποψήφιος των εκλογών, ο οποίος επέλεξε τη Fiame, δίνοντάς της την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ωστόσο, ο εκλογικός επίτροπος δημιούργησε μια νέα έδρα για έναν υποψήφιο HRP, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο να εκπληρώσει μια ποσόστωση φύλου. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα μια νέα ισοπαλία μεταξύ του κόμματος της Fiame και του Tuilaepa, αυτή τη φορά 26-26

Ενώ η λύση της εκλογικής ισοπαλία είχε προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα, το FAST έκανε έφεση και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέτρεψε την απόφαση της επιτροπής, επιβεβαιώνοντας τη νίκη της Fiame.

Το δικαστήριο ακύρωσε επίσης την απόφαση ακύρωσης του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το CNN.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Fiame είναι υποστηρικτής της ισότητας των γυναικών και αντιμετώπισε ευθέως και επέκρινε τον Tuilaepa στην προεκλογική εκστρατεία της. Μόλις αναλάβει το ρόλο της ως πρωθυπουργός, σχεδιάζει να σταματήσει την ανάπτυξη του λιμένα κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζεται από το Πεκίνο λόγω του χρέους της Σαμόα προς την Κίνα. Ωστόσο, έχει υποσχεθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Κίνα.
 

Πηγή φωτογραφίας wikipedia

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr