UPDATE #NOW

9+1 λόγοι που θα σας πείσουν να κόψετε το κάπνισμα


The Jennettes

31 Μαΐου 2021

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος
Η απόφαση να διακόψετε το κάπνισμα, μπορεί να είναι από τις πιο δύσκολες της ζωής σας, αλλά διαβάζοντας τους παρακάτω λόγους, θα πειστείτε πως ποτέ δεν είναι αργά για να το κάνετε. H 31η Μαΐου έχει χαρακτηριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Αποτελεί την ιδανική αφορμή λοιπόν για όλους εσάς να πάρετε την μεγάλη απόφαση της διακοπής αυτής της βλαβερής συνήθειας.

Η απόφαση να διακόψετε το κάπνισμα, μπορεί να είναι από τις πιο δύσκολες της ζωής σας, αλλά διαβάζοντας τους παρακάτω λόγους, θα πειστείτε πως ποτέ δεν είναι αργά για να το κάνετε. H 31η Μαΐου έχει χαρακτηριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Αποτελεί την ιδανική αφορμή λοιπόν για όλους εσάς να πάρετε την μεγάλη απόφαση της διακοπής αυτής της βλαβερής συνήθειας. Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι είναι ένα ζήτημα που μπορείτε να αντιμετωπίσετε αργότερα, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σας.

O Yπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας μοιράστηκε στο Instagram ένα υπέροχο μήνυμα για την ημέρα, «Κάνουμε την κάθε μέρα Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος». Συμπληρώνοντας στη λεζάντα, «Με την Συμμαχία κατά του καπνίσματος όλοι μαζί διαψεύσαμε τη φράση... «αυτά δε γίνονται». Κι όμως όλα γίνονται όταν είμαστε ενωμένοι. Προστατεύουμε την υγεία μας, τις ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά μας. Σήμερα και κάθε μέρα».

Ο χρόνος τρέχει λοιπόν, κι ενώ λοιπόν σημαντική στέκεται η προσέγγιση της διακοπής του καπνίσματος ως θετικό βήμα προς μια μακρύτερη και υγιέστερη ζωή, είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσετε τις συνέπειες της αδράνειας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να κάνετε μια πιο συνειδητοποιημένη επιλογή και να κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις για να βγάλετε αυτή τη συνήθεια από τη ζωή σας μια για πάντα. Οι παρακάτω αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

1.Υπάρχουν 1,3 δισεκατομμύρια καπνιστές στον κόσμο σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Εάν η τάση συνεχιστεί, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,6 δισεκατομμύρια μέχρι το έτος 2025.

2. Ο καπνός σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, γεγονός που μεταφράζεται σε έναν θάνατο που σχετίζεται με το κάπνισμα κάθε πέντε δευτερόλεπτα. Δηλαδή ένα εκατομμύριο περισσότεροι θάνατοι από ό, τι συμβαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα του HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

3. Πάνω από 16 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σήμερα με μια ασθένεια που σχετίζεται με τον καπνό, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής διαταραχής.

jenny.gr

4. Κατά μέσο όρο, το κάπνισμα θα μειώσει 13 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής σας. Εάν έχετε HIV, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 16 χρόνια.

5. Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν είναι η μόνη κακοήθεια που μπορείτε να πάρετε από το κάπνισμα. Μεταξύ άλλων είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του αίματος, του μυελού των οστών, του τραχήλου, του οισοφάγου, των νεφρών, του λάρυγγα, στο συκώτι, στο στόμα, στο πάγκρεας, στο στομάχι και στο λαιμό.

6. Το κάπνισμα είναι ένα πρόβλημα που πλήττει περισσότερο τους φτωχότερους. Στην πραγματικότητα, το 80% των καπνιστών παγκοσμίως ζουν σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος. Ακόμη και στις ΗΠΑ, το 24,3% των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι καπνιστές σε σύγκριση με το 14,3% εκείνων που ζουν πάνω από το όριο της φτώχειας.

7. Παγκοσμίως, περίπου 10 εκατομμύρια τσιγάρα αγοράζονται ανά λεπτό, 15 δισεκατομμύρια πωλούνται ανά ημέρα και άνω των έξι τρισεκατομμυρίων παράγονται και χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο.

jenny.gr

8. Μόνο το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού προστατεύεται από τη νομοθεσία για το κάπνισμα, κυρίως σε χώρες με υψηλό εισόδημα.

9. Υπάρχουν περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, εκ των οποίων περισσότερες από 250 είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς, περισσότερες από 69 είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο και 16 ταξινομούνται ως καρκινογόνα της Ομάδας Ι.

10. Ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μισοί από τους καπνιστές θα πεθάνουν ως αποτέλεσμα της χρήσης καπνού.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr