UPDATE #NOW

Όχι, το Gay Pride δεν είναι απλά ένα show με άρματα


Εύα Κονδύλη

31 Μαΐου 2021

Όχι, το Gay Pride δεν είναι απλά ένα show με άρματα
Με αφορμή την έναρξη του Μήνα Υπερηφάνειας (Gay Pride) από αύριο, 1η Ιουνίου, θυμόμαστε έναν από τους πολλούς λόγους που καθιστούν την ύπαρξη αυτού του μήνα αναγκαία, και δεν είναι άλλος από την διάκριση και ποινική δίωξη ομοφυλόφιλων ατόμων σε πολλές χώρες, ακόμη και σήμερα.

Με αφορμή την έναρξη του Μήνα Υπερηφάνειας (Gay Pride) από αύριο, 1η Ιουνίου, θυμόμαστε έναν από τους πολλούς λόγους που καθιστούν την ύπαρξη αυτού του μήνα αναγκαία, και δεν είναι άλλος από την διάκριση και ποινική δίωξη ομοφυλόφιλων ατόμων σε πολλές χώρες, ακόμη και σήμερα.

Μπορεί μερικοί να νομίζουν ότι ο μήνας, αλλά και η παρέλαση που διοργανώνεται κάθε χρόνο, αποτελεί μόνο ένα show με άρματα και ξέφρενα πάρτι, όμως είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό.

Αποτελεί ημέρα αποδοχής της διαφορετικότητας, ένδειξης δύναμης ενάντια σε όποια δυσκολία, διάκριση και βία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι ομοφυλόφιλοι, καθώς και ημέρα μνήμης και ιστορίας όλων όσων πάλεψαν και σκοτώθηκαν, απλά και μόνο επειδή οι προτιμήσεις τους διέφεραν.

jenny.gr

Σε ποιες χώρες η ομοφυλοφιλία θεωρείται ακόμη ως κάτι παράνομο;

Υπάρχουν 69 χώρες που έχουν νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία και σχεδόν οι μισές από αυτές είναι στην Αφρική. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες έχουν γίνει κινήσεις αποποινικοποίησης των ομοφυλοφίλων δεσμών.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο Πρόεδρος της Αγκόλας Joao Lourenco, υπέγραψε έναν αναθεωρημένο ποινικό κώδικα για να επιτρέψει τις σχέσεις του ιδίου φύλου και να απαγορεύσει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Γκαμπόν ανέστρεψε έναν νόμο που ποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία να τιμωρείται με έξι μήνες φυλάκιση και μεγάλο πρόστιμο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μποτσουάνα αποφάνθηκε επίσης υπέρ της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας το 2019. Η Μοζαμβίκη και οι Σεϋχέλλες έχουν επίσης καταργήσει τους νόμους κατά της ομοφυλοφιλίας τα τελευταία χρόνια. Στα Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ένα δικαστήριο το 2018 έκρινε ότι οι νόμοι που απαγορεύουν τους ομοφυλοφιλικούς δεσμούς ήταν αντισυνταγματικοί.

jenny.gr

Υπάρχουν όμως χώρες όπου οι ισχύοντες νόμοι που απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία έχουν ενισχυθεί, όπως η Νιγηρία και η Ουγκάντα, ενώ σε άλλες οι προσπάθειες κατάργησης των νόμων απέτυχαν.

Ένα δικαστήριο στη Σιγκαπούρη απέρριψε την προσπάθεια ανατροπής ενός νόμου που απαγορεύει την ομοφυλοφιλία στις αρχές του περασμένου έτους και τον Μάιο του 2019, το ανώτατο δικαστήριο στην Κένυα επικύρωσε νόμους που ποινικοποιούν τις ομοφυλοφιλικές πράξεις.

Πολλοί από τους νόμους που ποινικοποιούν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις προέρχονται από την εποχή των αποικιών. Και σε πολλά μέρη, η παραβίαση αυτών των νόμων θα μπορούσε να τιμωρηθεί με μεγάλες ποινές φυλάκισης.

Από τις 53 χώρες της Κοινοπολιτείας οι 36 έχουν νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία.

Ο Διεθνής Σύνδεσμος της κοινότητας LGBTQ παρακολουθεί την πρόοδο των νόμων σχετικά με την ομοφυλοφιλία σε όλο τον κόσμο, ενώ αναφέρει ότι η θανατική ποινή είναι η νόμιμα προβλεπόμενη τιμωρία για σεξουαλικές πράξεις του ίδιου φύλου στο Μπρουνέι, το Ιράν, τη Μαυριτανία, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη και στα βόρεια κράτη της Νιγηρίας.

jenny.gr

Στα θετικά όμως, υπάρχει μια παγκόσμια τάση αποποινικοποίησης των πράξεων από άτομα του ίδιου φύλου.

Μέχρι στιγμής, 28 χώρες στον κόσμο αναγνωρίζουν τους γάμους του ίδιου φύλου και 34 άλλες προβλέπουν κάποια αναγνώριση της σύμπραξης για ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, 81 χώρες είχαν νόμους κατά των διακρίσεων στο χώρο εργασίας βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού. Πριν από είκοσι χρόνια, ήταν μόνο 15.

Αναλυτικά η λίστα των χωρών που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία:

Αφγανιστάν

Αλγερία

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Μπαγκλαντές

Μπαρμπάντος

Μπουτάν

Μπρουνέι

Μπουρούντι

Καμερούν

Τσαντ

Κομόρες

Νησιά Κουκ

Ντομίνικα

Αίγυπτος

Ερυθραία

Στη Σουαζιλάνδη

Αιθιοπία

Γκάμπια

Γκάνα

Γρενάδα

Γκινέα

Γουιάνα

Ιράν

Ιαμαϊκή

Κενύα

Κιριμπάτι

Κουβέιτ

Λίβανος

Λιβερία

Λιβύη

Μαλάουι

Μαλαισία

Μαλδίβες

Μαυριτανία

Μαυρίκιος

Μαρόκο

Μιανμάρ

Ναμίμπια

Νιγηρία

Κατεχόμενη Παλαιστινιακή Επικράτεια (Λωρίδα της Γάζας)

Ομάν

Πακιστάν

Παπούα Νέα Γουινέα

Κατάρ

Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

Αγία Λουκία

Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες

Σαμόα

Σαουδική Αραβία

Σενεγάλη

Σιέρρα Λεόνε

Σιγκαπούρη

Νησιά του Σολομώντα

Σομαλία

Νότιο Σουδάν

Σρι Λάνκα

Σουδάν

Συρία

Τανζανία

Να πάω

Τόνγκα

Τυνησία

Τουρκμενιστάν

Τουβαλού

Ουγκάντα

Ουζμπεκιστάν

Γέμενη

Ζάμπια

Ζιμπάμπουε

Δείτε ακόμη: Η ζωγράφος με συναισθησία που δημιουργεί εικόνες από μουσική

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr