UPDATE #NOW

ΗΠΑ: Το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών μεγάλωσε εξαιτίας της πανδημίας


The Jennettes

31 Μαΐου 2021

ΗΠΑ: Το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών μεγάλωσε εξαιτίας της πανδημίας
Καθώς πολλές γυναίκες εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό πέρυσι, εκείνες που κατάφεραν να διατηρήσουν τη δουλειά τους κέρδισαν το 84% των κερδών των ανδρών, σύμφωνα με έκθεση του Pew Research Center που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες στις Η.Π.Α. θα έπρεπε να εργαστούν επιπλέον 42 ημέρες για να κερδίσουν το ίδιο χρηματικό ποσό με τους άντρες.

Καθώς πολλές γυναίκες εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό πέρυσι, εκείνες που κατάφεραν να διατηρήσουν τη δουλειά τους κέρδισαν το 84% των κερδών των ανδρών, σύμφωνα με έκθεση του Pew Research Center που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. 

Με άλλα λόγια, οι γυναίκες στις Η.Π.Α. θα έπρεπε να εργαστούν επιπλέον 42 ημέρες για να κερδίσουν το ίδιο χρηματικό ποσό με τους άντρες.

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο γεγονός ότι η μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι κάτι που έχει κατακτηθεί και το φαινόμενο αυτό έχει πάρει το όνομα «Gender Pay Gap».

Το Gender Pay Gap αφορά τη διάκριση με βάση το φύλο και αναφέρεται κυρίως στις μισθολογικές διαφορές αλλά και στην άνιση εκπροσώπηση των δύο φύλων στο εργασιακό περιβάλλον.

Με απλά λόγια, ο όρος αναφέρεται στη σύγκριση του ποσού που αμείβεται μια γυναίκα για την ίδια δουλειά με τον άνδρα συνάδελφό της, αλλά και στο ποσοστό διαφοράς του ποσού αυτού και στην μονοπώληση των ηγετικών θέσεων από τους άνδρες. 

Αυτό το μισθολογικό χάσμα παρέμεινε αμετάβλητο από ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Pew, το οποίο ανέλυσε τη μέση ωριαία εισφορά των εργαζομένων τόσο στην πλήρη, όσο και στην μερική απασχόληση.

Η πανδημία κατέστρεψε οικονομικά τις γυναίκες στις ΗΠΑ, με σχεδόν 2 εκατομμύρια να αποχωρούν εντελώς από το εργατικό δυναμικό από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grazia UK (@graziauk)

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχασαν τουλάχιστον 800 δισεκατομμύρια δολάρια εισοδήματος πέρυσι, σύμφωνα με μια έκθεση της Μ.Κ.Ο, Oxfam International. 

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εργασία σε βιομηχανίες που επλήγησαν περισσότερο από την ύφεση της Covid, όπως το λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός. Πολλές γυναίκες εγκατέλειψαν επίσης τις δουλειές τους για να φροντίσουν τα παιδιά των οποίων τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Μεγάλο μέρος του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται στην υπερβολική εκπροσώπηση των γυναικών στις θέσεις εργασίας και στους τομείς με τις χαμηλότερες αποδοχές, ενώ η έλλειψη αμειβόμενης οικογενειακής άδειας και η μεροληψία εναντίον των μητέρων που παίρνουν άδεια πλήττουν επίσης τα κέρδη των γυναικών. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GenDev (@genderdev)

Το μισθολογικό χάσμα είναι πολύ μικρότερο για τις νεότερες γυναίκες, προτού πολλές αποκτήσουν παιδιά. Όσες βρίσκονται στις ηλικίες 25 έως 34 ετών κερδίζουν 93 σεντ για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας άντρας. 

Οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να δηλώσουν ότι η απουσία μετά από την εγκυμοσύνη ή την υιοθεσία είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εργασία ή την καριέρα τους, σύμφωνα με το Pew το 2016. 

Ενώ σε μια έρευνα του 2019 πάλι από το Pew, οι μητέρες με παιδιά κάτω των 18 ετών ήταν πιο πιθανό να πουν ότι έπρεπε να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, ένιωσαν ότι δεν μπορούσαν να δώσουν πλήρη προσπάθεια στη δουλειά και απέρριψαν μια προαγωγή επειδή προσπαθούσαν να εξισορροπήσουν την επαγγελματική με την προσωπική ζωή.

Η αποστολή των μικρών παιδιών πίσω στο σχολείο θα συμβάλει περισσότερο στη βελτίωση της οικονομικής περιουσίας των γυναικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών.

Δείτε ακόμη: Xueli Abbing: Το μοντέλο με αλμπινισμό που από το ορφανοτροφείο βρέθηκε στις σελίδες της Vogue 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr