UPDATE #NOW

Τόνια Αράχωβα: Ελληνίδα η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών


The Jennettes

2 Ιουνίου 2021

Τόνια Αράχωβα
Με ψήφο εμπιστοσύνης από 189 χώρες αναδείχθηκε Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών (IFLA), η Ελληνίδα Τόνια Αράχωβα. 

Με ψήφο εμπιστοσύνης από 189 χώρες αναδείχθηκε Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών (IFLA), η Ελληνίδα Τόνια Αράχωβα. 

Η Παγκόσμια Ένωση Βιβλιοθηκών εκπροσωπεί τις βιβλιοθήκες από 189 κράτη. Έχουν κάθε δύο χρόνια εκλογές για την ανάδειξη Προεδρείου και είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται μια Ελληνίδα, αλλά και μια εκπρόσωπος από την ευρύτερη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη μάχη για την κ. Αράχωβα, η οποία προτάθηκε από 146 κράτη, σημειώνοντας ρεκόρ στη διοργάνωση. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι η ίδια αυγκέντρωσε τις διπλάσιες ψήφους από τη δεύτερη συνυποψήφια που ήταν Αμερικανίδα. 

«Είναι μια ιστορική στιγμή γιατί μέχρι τώρα είχαμε ως προέδρους εκπροσώπους μεγάλων χωρών όπως είναι οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία» δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Αράχωβα, η οποία έχει μια παρουσία είκοσι ετών στη Διεθνή Ένωση Βιβλιοθηκών.

Στόχος της κ. Αράχωβα είναι η ενίσχυση της παρουσίας της Παγκόσμιας Ένωσης Βιβλιοθηκών, οι συνεργασίες και ενδυνάμωση των βιβλιοθηκών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η Τόνια Αράχωνα έχει τελέσει από τον Ιούνιο του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2014 Λειτουργική Γενική Διευθύντρια στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος της οποίας είναι στέλεχος από το 1995. Έχει πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας από το ΕΚΠΑ, ΜΡΑ (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική) από τα Τμήματα Οικονομικών Σπουδών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μs (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ με κατεύθυνση Πολιτική Επικοινωνία) από το ΕΚΠΑ με διπλωματική εργασία στην πολιτιστική διπλωματία, τα social media και τις αμερικανικές προεδρικές βιβλιοθήκες. Η Διδακτορική της διατριβή έχει ως θέμα τις «Στρατηγικές για την Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος». 

Πηγή φωτογραφίας facebook/arahova.antonia

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr