UPDATE #NOW

Harper's Bazaar: Στη δίνη του κυκλώνα η αρχισυντάκτρια που υποστήριξε τις «θεραπείες μεταστροφής» των ομοφυλόφιλων


The Jennettes

15 Ιουνίου 2021

Harper's Bazaar: Στη δίνη του κυκλώνα η αρχισυντάκτρια που υποστήριξε τις «θεραπείες μεταστροφής» των ομοφυλόφιλων
Η μεξικανική έκδοση του διάσημου περιοδικού μόδας, Harper's Bazaar, δεν σταμάτησε να λαμβάνει αρνητικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα αφού η αρχισυντάκτριά του δημοσίευσε ένα tweet υπέρ των θεραπειών μεταστροφής σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η μεξικανική έκδοση του διάσημου περιοδικού μόδας, Harper's Bazaar, δεν σταμάτησε να λαμβάνει αρνητικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα αφού η αρχισυντάκτριά του δημοσίευσε ένα tweet υπέρ των θεραπειών μεταστροφής σεξουαλικού προσανατολισμού.

Λένε πως αν κάτι δημοσιευθεί στον «βαθύ» κόσμο του διαδικτύου, μένει για πάντα, ενώ οι συνέπειες δεν αργούν να έλθουν. 

Έτσι συνέβη με την Lucía Alarcón, την αρχισυντάκτρια της μεξικανικής έκδοσης του περιοδικού, όταν δημοσίευσε ένα ομόφοβο tweet, με το οποίο υποστήριζε τις λεγόμενες «θεραπείες μεταστροφής» ομοφυλόφιλων ατόμων.

Το μήνυμά της έγραφε «Ο Ιησούς αλλάζει ζωές!», μαζί με ένα βίντεο μιας τέτοιας υποτιθέμενης θεραπείας. Αυτό το tweet καταδικάστηκε από διάφορες οργανώσεις και ακτιβιστές υπέρ της μη διάκρισης κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων, οι οποίες έχουν χαρακτηρίσει αυτές τις πρακτικές ως «βασανιστήριο».

Αν και έχει σβήσει πλέον το επίμαχο tweet, όπως είπαμε, με τη δύναμη του διαδικτύου η είδηση, όχι μόνο κατάφερε να «μείνει», αλλά και να κάνει το γύρω του κόσμου, τραβώντας τα βλέμματα πάνω της και δημιουργώντας μια κακή φήμη για το παγκοσμίου φήμης περιοδικό. 

Έτσι η αμερικανική έκδοση του Harper's Bazaar εξέδωσε μια δήλωση στο Instagram, παίρνοντας θέση για το ζήτημα. 

To περιοδικό εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις «διακριτικές και επιβλαβείς» απόψεις που κοινοποιήθηκαν από έναν προσωπικό λογαριασμό, όπως αυτό της Lucía Alarcón, η οποία σχετίζεται με το όνομα Harper's Bazaar México. Η αμερικανική έκδοση ισχυρίστηκε ότι ήδη εργάζεται για το ζήτημα με τον συντάκτη, καθώς και ότι καταδικάζει το «μίσος, την ομοφοβία, τις διακρίσεις και το ρατσισμό». 

«Έπεσε στην αντίληψή μας ότι κοινοποιήθηκαν διακριτικές και επιβλαβείς απόψεις από έναν προσωπικό λογαριασμό που σχετίζεται με το Harper's Bazaar México. Αυτό είναι απαράδεκτο και αντιμετωπίζουμε ενεργά αυτό το ζήτημα με τον εκδότη. Καταδικάζουμε έντονα το μίσος, την ομοφοβία, τις διακρίσεις και τον ρατσισμό. Υποστηρίζουμε τους LGBTQ + ανθρώπους και κοινότητες και αγκαλιάζουμε και προωθούμε μια διαφορετική, ιδιαίτερη και δίκαιη κουλτούρα για όλους», αναφέρει η δημοσίευση.

Λίγες ώρες αργότερα, η μεξικανική έκδοση μίλησε για αυτό και επεσήμανε ότι το περιοδικό πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα, δεδομένου ότι πιστεύει στην «πολυφωνία, την ποικιλομορφία και την ανοχή», οπότε θα συνεργαστούν με την Conapred (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Διακρίσεων του Μεξικού) για να εκπαιδεύσουν όλο το προσωπικό του σχετικά με τη μη διάκριση και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Η Lucía Alarcón δημοσίευσε μια συγγνώμη για το μήνυμά της, το οποίο περιέγραψε ως «προϊόν μιας προκατειλημμένης άποψης», ενώ είπε ότι θα συνεργαστεί με την έρευνα του Harper's Bazaar Mexico, θα δεχτεί τις πιθανές συνέπειες του συμβάντος και ότι θα παρακολουθήσει μαθήματα «ποικιλομορφίας». Βέβαια δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτά θα είναι αρκετά, σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Τι είναι ακριβώς οι «θεραπείες μεταστροφής»;

Οι «θεραπείες μεταστροφής» βασίζονται στην εσφαλμένη υπόθεση ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ανθρώπων, η ταυτότητα του φύλου και η έκφραση του φύλου μπορούν και πρέπει να αλλάξουν, να κατασταλούν ή να ακυρωθούν, όταν δεν συμμορφώνεται με κανόνες που θεωρούνται κοινωνικά αποδεκτοί ή επιθυμητοί.

Αυτή η πρακτική ασκείται σε τουλάχιστον 68 χώρες, κυρίως στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία, ενώ πρόκειται για σοβαρή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνουν συνήθως τη διάπραξη φρικτών εγκλημάτων και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκπρόσωποι της Μεξικανικής Επιτροπής Άμυνας και Προώθησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξήγησαν ότι οι «θεραπείες μεταστροφής» πρόκειται για μεθόδους βασανιστηρίων που υλοποιούν το «μίσος, τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: 10 celebrities που δεν γνώριζες ότι ανήκουν στην LGTBQ+ κοινότητα 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr