UPDATE #NOW

Η επικίνδυνη εφαρμογή που μπορεί να μοιράζεται με όλους την τοποθεσία σας


The Jennettes

16 Ιουνίου 2021

Η επικίνδυνη εφαρμογή που μπορεί να μοιράζεται με όλους την τοποθεσία σας
Κυκλοφόρησε μόλις πέρσι και ήδη την προτιμούν πολλοί χρήστες smartphones, καθώς τους ενθαρρύνει όταν πλησιάζουν στον προορισμό τους, δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περιοχή. Έχει γίνει διάσημη στο TikTok, με τους influencers να τη διαφημίζουν διαρκώς. Το τίμημα, ωστόσο, είναι μεγάλο: Η ιδιωτικότητά τους.

Από την ώρα που μπήκαν οι χάρτες στα κινητά μας τηλέφωνα, η ζωή όλων έγινε ευκολότερη. Φτάνουμε στον προορισμό μας σε ελάχιστο χρόνο, ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούμε να κατεβάσουμε. Δεν είναι, όμως, όλα ρόδινα. Τους δίνουμε πολλά προσωπικά στοιχεία – ανάμεσά τους, η διεύθυνση του σπιτιού και του χώρου εργασίας μας. Κάποια applications είναι έμπιστα και χρησιμοποιούν σωστά αυτές τις πληροφορίες. Άλλα, είναι επικίνδυνα και μπορεί να τα μοιραστούν με οποιονδήποτε στο διαδίκτυο.

H εφαρμογή με το όνομα Randonautica, συγκεκριμένα, είναι πολύ διασκεδαστική. Κυκλοφόρησε μόλις πέρσι και ήδη την προτιμούν πολλοί χρήστες smartphones, καθώς τους ενθαρρύνει όταν πλησιάζουν στον προορισμό τους, δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περιοχή. Έχει γίνει διάσημη στο TikTok, με τους influencers να τη διαφημίζουν διαρκώς. Το τίμημα, ωστόσο, είναι μεγάλο: Η ιδιωτικότητά τους.

Αντί να εισάγουμε το σημείο εκκίνησης στη Radionautica, μοιραζόμαστε μ’ αυτήν την τοποθεσία μας, την οποία παρακολουθεί συνεχώς. Μας ακολουθεί συνέχεια, δηλαδή, ενώ κακόβουλοι hackers μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία μας, γνωρίζοντας διαρκώς πού βρισκόμαστε. 

Χρειάζεται ειδική ρύθμιση, ώστε να απενεργοποιήσουμε την «παρακολούθηση» αυτή. Όταν το κάνουμε, όμως, η εφαρμογή είναι τελικά, άχρηστη. Καλύτερα, λοιπόν, να τη διαγράψουμε και να εμπιστευθούμε κάποια άλλη.
 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr