«Αν φοράει πολύ λίγα ρούχα»: O πρωθυπουργός του Πακιστάν κατηγορεί τα θύματα και προωθεί την κουλτούρα του βιασμού
Στεφανία Παπαδημητρίου
25 Ιουνίου 2021
O πρωθυπουργός του Πακιστάν, Imran Khan, βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο. Μιλώντας στο δημοσιογράφο Jonathan Swan, τοποθετήθηκε στην «επιδημία βιασμών» που μαστίζει τη χώρα και οι απόψεις του προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.
«Αν μία γυναίκα φοράει πολύ λίγα ρούχα, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον άνδρα - εκτός κι αν είναι ρομπότ. Είναι κοινή λογική», δήλωσε. Βέβαια, ποτέ δεν ξεκαθάρισε τι σημαίνει «πολύ λίγα ρούχα» - ιδιαίτερα σε μία χώρα όπου οι περισσότερες ακολουθούν έναν ιδιαίτερα συντηρητικό και παραδοσιακό ενδυματολογικό κώδικα.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη αντίληψη, στην οποία έχει εναντιωθεί και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν απαιτώντας, μάλιστα, τη δημόσια συγγνώμη του Khan. Κι αυτό γιατί ενισχύεται η άποψη ότι η γυναίκα προκαλεί το βιασμό της, με τους θύτες να είναι αβοήθητοι στη θέα της, ανήμποροι να σκεφτούν ή να ελέγξουν τις πράξεις τους.
«Η καρδιά μου τρέμει, γνωρίζοντας πόσοι βιαστές ένιωσαν να επιβεβαιώνονται σήμερα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να στηρίζει το έγκλημά τους», έγραψε στο Twitter η ακτιβίστρια Kanwal Ahmed, η οποία δίνει τεράστιο αγώνα για την προστασία των γυναικείων δικαιωμάτων. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ξεσπάσουν διαδηλώσεις στο Καράτσι και τη Λαχόρη.
Makes my heart shudder to think how many rapists feel validated today with the Prime Minister backing their crime. How much consolation they must feel to know assaulting innocent people wasn’t their fault and it was the women who made them do it.
— Kanwal Ahmed (@kanwalful) June 21, 2021
Disgusted.
Δεν μπορούμε να κατηγορούμε πάντα την ηλικία ενός ανθρώπου που σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, ή την καταγωγή του. Δε φταίει το κοινωνικό υπόβαθρο, αλλά η κουλτούρα του βιασμού που μέρα με τη μέρα ισχυροποιείται, κατηγορώντας το θύμα και δικαιώνοντας τον θύτη.
Ας ξεκινήσουμε από το βασικό: Η κουλτούρα του βιασμού θέλει το θύμα να είναι γυναίκα – μία γυναίκα που πρέπει να προσαρμόσει την εμφάνιση και τη συμπεριφορά της, για να μην προκαλέσει το βιαστή, ο οποίος δε χρειάζεται να συγκρατήσει τα ένστικτά του – αν ξεπεράσει τα όρια, σημαίνει πως βρήκε λόγο για να τα ξεπεράσει. Φυσικά, κανείς δεν κάνει λόγο για τους άνδρες που πέφτουν θύματα κακοποίησης.
Δημιουργείται, σιγά – σιγά, ένα περιβάλλον στο οποίο είναι σχεδόν λογικό μία γυναίκα να παρενοχλείται και να κακοποιείται.
Αν σταματήσουμε ό, τι κάνουμε και σκεφτούμε για ένα λεπτό – όχι παραπάνω – θα μας έρθουν στο μυαλό όλες οι φορές που, απλώς περπατώντας στο δρόμο, άνδρες κάθε ηλικίας έκαναν σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου για την εμφάνισή μας. Κι εμείς δεν είπαμε τίποτα. Κι αυτοί μεγάλωσαν με την πεποίθηση πως έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Άνδρες είναι, άλλωστε. Κυνηγοί.
Πώς αντιδράσαμε για να αποφύγουμε τα σχόλια; Ντυθήκαμε πιο «σεμνά». Δεν ξαναπεράσαμε από εκείνο το σημείο. Βλέπαμε παρέες ανδρών κι αλλάζαμε πεζοδρόμιο. Περιοριστήκαμε με κάθε τρόπο.
Εκείνοι, απλώς συνέχισαν την ημέρα τους.
Η κουλτούρα του βιασμού δεν εμφανίστηκε από το πουθενά, πίσω στα 70s. Αιώνες καταπίεσης οδήγησαν στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Για εκατοντάδες χρόνια, η γυναίκα μάθαινε πως η δουλειά της είναι να βελτιώνει τη ζωή του άνδρα. Η σεξουαλική πράξη γινόταν όποτε εκείνος ήθελε, όπως εκείνος ήθελε, ενώ η δική της ευχαρίστηση σόκαρε την κοινωνία.
«Ο βιασμός είναι μία κατηγορία που γίνεται εύκολα κι αποδεικνύεται δύσκολα, κι ακόμη δυσκολότερα βρίσκεται σωστή υπεράσπιση για τον κατηγορούμενο, αν και το θύμα δεν είναι ποτέ τόσο αθώο», είχε πει ο Βρετανός δικαστής Lord Hale το 1680.
Η κορυφαία ζωγράφος Artemisia Gentileschi, έκλαιγε στο δικαστήριο, φώναζε με όλη της τη δύναμη κοιτώντας κατάματα τον άνδρα που τη βίασε, βασανίστηκε προσπαθώντας να πείσει πως οι ισχυρισμοί της ευσταθούν. Κι εκείνος, βέβαια, έμεινε ατιμώρητος.
Σε δίκη του 18ου αιώνα, ο συνήγορος υπεράσπισης σε υπόθεση βιασμού είπε πως η κατηγορία «έθετε τη ζωή ενός πολίτη στα χέρια μιας γυναίκας».
Η κουλτούρα του βιασμού υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει. Διαιωνίζεται, είναι επικίνδυνη. Προκειμένου να μείνει πίσω μια για πάντα, είναι ανάγκη να γίνουν αλλαγές σε ολόκληρη την κοινωνία. Και χρειάζεται να γίνουν τώρα.
Δείτε ακόμη:
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.