UPDATE #NOW

Η δύναμη της γυναικείας φωνής: Μαζικές διαδηλώσεις μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης


5 Ιουλίου 2021

Η δύναμη της γυναικείας φωνής: Μαζικές διαδηλώσεις μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Την 1η Ιουλίου, η Τουρκία αποχώρησε επίσημα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης με αποτέλεσμα οι γυναίκες να βγουν στους δρόμους, εκφράζοντας έντονη διαμαρτυρία μαζί με ακτιβιστές, δικηγόρους και άλλα μέλη της αντιπολίτευσης. 

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας κατά του γυναικείου φύλου απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το τοπίο σε μια εποχή που οι γυναικοκτονίες είναι περισσότερες από ποτέ άλλοτε. Όπως είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχει στόχο «να προωθήσει την ομοφυλοφιλία» κάτι που, όπως υποστηρίζει, εναντιώνεται στις παραδοσιακές κοινωνικές και οικογενειακές αξίες.

Οι γυναίκες στην Τουρκία υποδέχθηκαν την επίσημη αποχώρηση της χώρας από τη σύμβαση με διαδηλώσεις στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ότι η χώρα του, όπου χιλιάδες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τη βία κάθε χρόνο, δεν έχει ανάγκη τη σύμβαση για να προστατεύσει τα δικαιώματά τους, οι εξεγέρσεις και οι διαδηλώσεις ήταν αναμενόμενες.

Η σύμβαση λειτουργεί προστατευτικά απέναντι σε όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανήκουν στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. «Και τα μέλη αυτής της κοινότητας πιστεύουν στις οικογενειακές αξίες», σημείωσε η Διεθνής Αμνηστία. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ωστόσο, υποστήριξε πως η σύμβαση «εργαλειοποιείται για να μετατρέψει την ομοφυλοφιλία σε κανονικότητα», κάτι που, όπως είπε, αντιβαίνει στις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση προστατεύει και τις γυναίκες-πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας την κακοποίηση από τον σύζυγο προκειμένου να διασφαλιστεί η σχετική προστασία, ανεξαρτήτως οικογενειακών εγγράφων, τα οποία συχνά βρίσκονται στην κατοχή των συζύγων-κακοποιητών. Μάλιστα, πολλές γυναίκες μοιράστηκαν video με τον εαυτό τους για να ενωθεί η φωνή τους με τις υπόλοιπες, χρησιμοποιώντας το hashtag #istanbulsözleşmesihepimizin που σημαίνει ότι "η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι δική μας". 

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας», δήλωσε μετά την απογοητευτική απόφαση, η Canan Güllü, πρόεδρος της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων. «Η Τουρκία πυροβολεί το ίδιο της το πόδι με αυτή την απόφαση». Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε ότι η αποχώρηση θα καταστήσει πιο δύσκολη τη μάχη της κοινωνίας απέναντι στους γυναικοκτόνους και σε όσους χρησιμοποιούν τη βία ως όπλο εναντίον των γυναικών. 

Η απόφαση παρά τις σχετικές ανακοινώσεις του προέδρου της Τουρκίας που τάσσονται υπέρ της, θα συνεχίσει να θεωρείται ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω που δυσχεραίνει την οριστική καταπολέμηση της βίας κατά του γυναικείου φύλου, μέχρι τουλάχιστον αυτό να γίνει αντιληπτό στην ολότητά του. 

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Screen shot από το Voice of America Turkey Service report, https://www.youtube.com/watch?v=HCA4nL1Qo9E