UPDATE #NOW

Το στοιχείο που συνδέει την προσωπικότητά σας με αυτή του σκύλου σας


The Jennettes

12 Ιουλίου 2021

Το στοιχείο που συνδέει την προσωπικότητά σας με αυτή του σκύλου σας
Ο δεσμός μεταξύ ανθρώπων και σκύλων είναι γνωστός, αλλά ξέρατε ότι οι άνθρωποι και τα σκυλιά γερνούν παρόμοια όταν πρόκειται για τις αλλαγές στην προσωπικότητά τους κατά τη διάρκεια μιας ζωής;

Ο δεσμός μεταξύ ανθρώπων και σκύλων είναι γνωστός, αλλά ξέρατε ότι οι άνθρωποι και τα σκυλιά γερνούν παρόμοια όταν πρόκειται για τις αλλαγές στην προσωπικότητά τους κατά τη διάρκεια μιας ζωής;

Τον Οκτώβριο του 2020, ο ερευνητής Borbála Turcsán και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο ELTE Eötvös Loránd της Ουγγαρίας, δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Scientific Reports.

Η μελέτη ανέλυσε τις προσωπικότητες 217 collies μεταξύ των ηλικιών από 6 μηνών έως 15 ετών, για να προσδιορίσει τις ηλικίες στις οποίες οι αλλαγές προσωπικότητας είναι πιο δραματικές, καθώς και την έκταση των αλλαγών. 

Τα ευρήματα έδειξαν ότι, όπως και οι άνθρωποι, οι αλλαγές στην προσωπικότητα των σκύλων συμβαίνουν άνισα σε όλη τη ζωή τους, αλλά οι τρόποι με τους οποίους αυτές οι αλλαγές γίνονται είναι συγκεκριμένα για τα πέντε χαρακτηριστικά που εξετάστηκαν στη μελέτη. 

Τα πέντε χαρακτηριστικά ήταν:

1. Κοινωνικότητα-υπακοή

2. Δραστηριότητα-ανεξαρτησία

3. Πόσο ενδιαφέρεται ένας σκύλος για νέα αντικείμενα και περιβάλλοντα

4. Ενδιαφέρον και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και

5. Ανοχή στην απογοήτευση

jenny.gr

Τόσο η προσωπικότητα του σκύλου, όσο και του ανθρώπου, αλλάζει όσο μεγαλώνουν

Όπως αναφέρθηκε από το Psych News Daily, η μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως το επίπεδο δραστηριότητας, παρέμειναν συνεπή σε όλη τη ζωή των σκύλων. Αντιθέτως, ο προσανατολισμός του προβλήματος άλλαξε κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής των σκύλων, ως επί το πλείστον. Αυξάνεται γρήγορα μέχρι την ηλικία των 6 ετών, οπότε σταματάει σχεδόν εξ ολοκλήρου. 

Η αναζήτηση καινοτομίας κορυφώνεται επίσης νωρίς, με τα υψηλότερα επίπεδα στην ηλικία των 3 ετών, ενώ η ανεξαρτησία μειώνεται καθώς τα σκυλιά μεταβαίνουν στην εφηβεία μεταξύ των ηλικιών 1 και 2 ετών.

Η μελέτη των ίδιων σκύλων για τέσσερα χρόνια επέτρεψε στους ερευνητές να εξετάσουν τη σταθερότητα μέσα στις προσωπικότητες, καθώς και εάν τα σκυλιά με συγκεκριμένους τύπους προσωπικότητας αλλάζουν περισσότερο από άλλα σκυλιά. 

Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα Eniko Kubinyi, «Τα σκυλιά έχουν ήδη αναγνωριστεί ως ένα φυσικό μοντέλο για τη γνωστική γήρανση του ανθρώπου και τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι παρόμοιοι κανόνες διέπουν τις ηλικιακές αλλαγές τόσο στην ανθρώπινη, όσο και στην προσωπικότητα του σκύλου». 

Δείτε ακόμη: 12 φωτογραφίες σκυλιών πριν και μετά την υιοθεσία τους που θα κάνουν την καρδιά σας να λιώσει

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr