UPDATE #NOW

#JusticeForNoor: Οι γυναίκες του Πακιστάν βγήκαν στους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη για μία ακόμη γυναικοκτονία


Στεφανία Παπαδημητρίου

28 Ιουλίου 2021

#JusticeForNoor: Οι γυναίκες του Πακιστάν βγήκαν στους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη για μία ακόμη γυναικοκτονία

Η Noor Mukadam ήταν 27 χρονών. Στις 19 Ιουλίου μίλησε για τρία λεπτά στο τηλέφωνο με τη μητέρα της. Tην ακριβώς επόμενη μέρα, ένας άνδρας την αποκεφάλισε – ήταν γιος φίλου του πατέρα της. Γνωρίζονταν, στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο με τους δυο τους να χορεύουν.

Ο δράστης συνελήφθη και γίνονται έρευνες πίσω από το κίνητρό του. Και οι κάτοικοι του Πακιστάν βγήκαν στο δρόμο, απαιτώντας δικαιοσύνη. Το hashtag #JusticeForNoor έγινε σύνθημα και το Ισλαμαμπάντ γέμισε διαδηλωτές. Η Κυριακή ήταν μία μέρα οργής, οι γυναίκες ένωσαν τις φωνές τους και διαμαρτυρήθηκαν. Μία ακόμη βίαιη γυναικοκτονία, ένας ακόμη άνδρας που θεώρησε δικαίωμά του να αφαιρέσει μία ζωή, καμία ανοχή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LEFTISTAN (@leftistan)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Muslim (@muslim)

«Αυτό δεν έχει θέση στην κοινωνία, τις ζωές, τη θρησκεία ή τον πολιτισμό μας. Πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά και να κάνουμε περισσότερα για την πρόληψη και τη δικαιοσύνη. Για τη Saima, την Qurantulain, για τη Noor», έγραψε στο Twitter o Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Shah Mahmood Qureshi

Η Quratulain ήταν η μητέρα τεσσάρων παιδιών. Ο σύζυγός της τη βασάνισε μέχρι θανάτου, στις 15 Ιουλίου. Και νωρίτερα μέσα στο μήνα, ο σύζυγος της Saima Ali την πυροβόλησε θανάσιμα.

Το Πακιστάν, σύμφωνα με το Ίδρυμα Thompson Reuters, είναι η έκτη πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου για τις γυναίκες. Κι ο Πρωθυπουργός, με δηλώσεις του, κατηγορεί τα θύματα. «Αν φοράει αποκαλυπτικά ρούχα, θα επηρεάσει τους άνδρες, εκτός κι αν είναι ρομπότ. Είναι κοινή λογική», είχε πει χαρακτηριστικά για τα θύματα βιασμού.

«Διαφωνώ με αυτό το δυτικό πρότυπο – το φεμινιστικό κίνημα – έχει υποτιμήσει το ρόλο της μητέρας. Η μητέρα μου είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή μου», είπε το 2018, όταν εξελέγη.

Σε ένα μέρος τόσο εχθρικό, οι γυναίκες ενώνουν τις φωνές τους και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. Απαιτούν να μην υπάρξει καμία άλλη δολοφονημένη – κάτι τόσο αυτονόητο, και ταυτόχρονα τόσο δύσκολο. 
 

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση 

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr