UPDATE #NOW

Ο πλανήτης υποφέρει: 14 χιλιάδες επιστήμονες προειδοποιούν για το αβέβαιο μέλλον της Γης


Στεφανία Παπαδημητρίου

29 Ιουλίου 2021

Ο πλανήτης υποφέρει: 14 χιλιάδες επιστήμονες προειδοποιούν για το αβέβαιο μέλλον της Γης

Υπάρχουν ορισμένες φράσεις που μας ταράζουν. Διαβάζοντας, λοιπόν, πως το μέλλον επιφυλάσσει «ανείπωτο μαρτύριο» για την ανθρωπότητα, σίγουρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την ημέρα μας με  ηρεμία. Αυτό ακριβώς ήθελε να πετύχει μία ομάδα επιστημόνων, η οποία εξήγησε τι θα συμβεί αν δε δράσουμε άμεσα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Περισσότεροι από 14 χιλιάδες ειδικοί από 153 χώρες του κόσμου συνεργάστηκαν και πραγματοποίησαν μία ιδιαίτερα ανησυχητική έρευνα. Χρησιμοποιώντας 31 διαφορετικές μεταβλητές, βρήκαν πώς θα είναι η επόμενη μέρα, αν εξακολουθήσουμε να εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους της Γης και να επιβαρύνουμε με αέρια του θερμοκηπίου την ατμόσφαιρα. Από τη θερμοκρασία του πλανήτη, την υγεία των τροπικών δασών και το επίπεδο των πάγων, μέχρι ανθρωπογενείς παράγοντες όπως η παγκόσμια οικονομία και η χρήση ορυκτών καυσίμων, η λίστα με όσα έλαβαν υπ’ όψη είναι μακροσκελής.

Σύμφωνα με την εργασία, 18 από τους 31 παράγοντες έχουν ξεπεράσει κάθε ανησυχητικό ρεκόρ – και είναι ρεκόρ που δεν πρέπει να «σπάνε». Η ανθεκτικότητα των παγετώνων βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων 70 ετών, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο ψηλά από ποτέ – παρά την πτώση τους στην αρχή της πανδημίας – και η κατάσταση είναι πια οριακή.

Αυτό ήταν το πρώτο μέλος της εξίσωσης, δηλαδή το περιβαλλοντικό. Το δεύτερο, έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι την ώρα που ο παγκόσμιος πλούτος είναι μεγαλύτερος από ποτέ, καταγράφονται οι πιο επικίνδυνες τιμές διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και νιτρικών οξέων στην ατμόσφαιρα. Το μόνο θετικό, είναι πως έχουμε «γυρίσει την πλάτη» μας στα ορυκτά καύσιμα.

Η έρευνα αυτή είναι η συνέχεια μίας μελέτης που υπέγραψαν 11 χιλιάδες επιστήμονες, πίσω στο 2019. Από τότε, σημειώνονται όλο και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και έχει επιδεινωθεί η κλιματική αλλαγή. Το 2020, πραγματοποιήθηκαν ζημιές αξίας 63 δισεκατομμυρίων για το λόγο αυτό, ενώ χάθηκαν 268 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω φυσικών καταστροφών. Τώρα, τρεις επιπλέον χιλιάδες ειδικοί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο πλανήτης υποφέρει και η σωτηρία του είναι στο χέρι μας.

 

Δείτε ακόμη: Δημιουργήστε μια πράσινη ζούγλα στο αστικό περιβάλλον 

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr