UPDATE #NOW

To «αγόρι της Τουρκάνα»: Η Google τιμά μία μεγάλη ανακάλυψη


The Jennettes

1 Αυγούστου 2021

doodle
H Google τιμά σήμερα με το doodle της το «αγόρι της Τουρκάνα», τον πιο ολοκληρωμένο σκελετό προϊστορικού ανθρώπου που βρέθηκε ποτέ. 

H Google τιμά σήμερα με το doodle της το «αγόρι της Τουρκάνα», τον πιο ολοκληρωμένο σκελετό προϊστορικού ανθρώπου που βρέθηκε ποτέ. 

Το εύρημα αυτό, ονομάζεται επίσης απολίθωμα KNM-WT 15000 και η ανακάλυψη του στάθηκε πολύ σημαντική για την κατανόηση της ζωής του «Ανθρώπου Εργάτη», Homo ergaster. Σύμφωνα με τις μελέτες που διενεργήθηκαν ο σκελετός προέρχεται από έναν νεαρό άνδρα που ζούσε 1,5 με 1,6 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Την ανακάλυψη πραγματοποίησε η Kamoya Kimeu το 1984 στην όχθη του ποταμού Nariokotome κοντά στη λίμνη Turkana στην Kenya.

Οι εκτιμήσεις για την ηλικία του θανάτου εξαρτώνται από το αν χρησιμοποιείται το στάδιο ωρίμανσης των δοντιών ή του σκελετού και αν η ωριμότητα συγκρίνεται με εκείνη των σύγχρονων ανθρώπων ή των χιμπατζήδων. Ένας βασικός παράγοντας είναι ότι, ενώ οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν μια έντονη εφηβική ανάπτυξη, οι χιμπατζήδες δεν έχουν. Οι Alan Walker και Richard Leakey το 1993 υπολόγισαν ότι το αγόρι ήταν περίπου 11-12 ετών με βάση τα γνωστά ποσοστά ωρίμανσης των οστών. Από την άλλη ο Christopher Dean (M. C. Dean) του University College London, σε μια ειδική εκπομπή της Nova το 2009, υπολόγισε ότι το Turkana Boy ήταν 8 ετών όταν πέθανε.

Ο σκελετός του «αγοριού της Τουρκάνα» επέτρεψε στους επιστήμονες να μάθουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος του σώματος, το σχήμα του σώματος και τους ρυθμούς ανάπτυξης του Homo ergaster. Αυτός ο σκελετός είναι 40% πλήρης, με βάση την αρχή ότι τα οστά από τη μία πλευρά του σώματος μπορούν να μας δείξουν πώς ήταν το ίδιο οστό από την άλλη πλευρά ακόμα κι αν λείπει. Ήταν 1,6 μέτρα ύψος και ζύγιζε 48 κιλά όταν πέθανε, πιστεύεται ότι αν είχε ενηλικιωθεί, ίσως να είχε ψηλώσει λίγο ακόμα. Η κρανιακή χωρητικότητα του ήταν 880 κυβικά εκατοστά, όσο έχει δηλαδή και έαν 2χρονο παιδί σήμερα, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μεγαλώνοντας θα μπορούσε να φτάσει τα 909 κυβικά εκατοστά.

Οι σπόνδυλοι του, που σχηματίζουν τη σπονδυλική στήλη, ήταν άρρωστοι, προκαλώντας μια λεπτή καμπυλότητα και πιθανώς αργή κίνηση. Αυτό μπορεί να συνέβαλε στον θάνατό του, αν και η αιτία θανάτου του σε τόσο μικρή ηλικία είναι άγνωστη. Παρόλο που είχε μια αναπηρία που εμπόδιζε την κίνησή του, το σώμα του δείχνει μακριά πόδια και στενούς ώμους τυπικούς για τους ανθρώπους που ζουν σε ζεστό, ξηρό κλίμα σήμερα. Αυτά τα μακριά πόδια βοηθούσαν τον Homo ergaster να περπατήσει και πιθανώς να τρέξει μεγάλες αποστάσεις.

Ο Homo ergaster είναι το πρώτο γνωστό είδος που εξαπλώθηκε ευρέως στην Αφρική και σε όλη την Ασία.

Πηγή φωτογραφίας Doodle Google

Δείτε ακόμη: Φωτογραφίες από το διαγωνισμό του National Geographic που θα σας ταξιδέψουν

 Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr