UPDATE #NOW

«Μακάρι να μην είχε χρειαστεί να τραβήξω»: Ο φωτογράφος Κοσμάς Κουμιανός πίσω από τη συγκλονιστική λήψη της φωτιάς της Βαρυμπόμπης μιλάει στο #jennygr


Έλενα Κρητικού

4 Αυγούστου 2021

«Μακάρι να μην είχε χρειαστεί να τραβήξω»: Ο φωτογράφος Κοσμάς Κουμιανός πίσω από τη συγκλονιστική λήψη της φωτιάς της Βαρυμπόμπης μιλάει στο #jennygr

Απόγνωση, ασφυκτικές θερμοκρασίες και μια εικόνα που δείχνει να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η φωτιά στην Βαρυμπόμπη μέχρι χθες έμοιαζε ένα μακρινό σενάριο, το οποίο σήμερα έγινε η πιο κοντινή εφιαλτική πραγματικότητα.

Άνθρωποι με βλέμμα απόγνωσης, ζώα που έτρεχαν τρομαγμένα, ψάχνοντας ένα ασφαλές καταφύγιο και ένας διάχυτος φόβος για τις επόμενες ώρες καθώς ακόμη η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. 

Τη στιγμή της μεγάλης φωτιάς, ο φωτογράφος Κοσμάς Κουμιάνος βρέθηκε εκεί και κατέγραψε στον φακό του μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές όσο το τοπίο μαίνεται και περικυκλώνεται από τις φλόγες. Άνθρωποι έτρεχαν για να ζητήσουν ή να προσφέρουν εθελοντικά βοήθεια, σπίτια και οικισμοί τυλίγονταν στην πύρινη λαίλαπα και πολλά ζώα έψαχναν ένα μέρος για να καταφέρουν να επιβιώσουν. 

Το σπίτι του Κοσμά Κουμιανού βρίσκεται πολύ κοντά από το σημείο που έχει ξεσπάσει η φωτιά κι έτσι κατέγραψε καρέ- καρέ το συμβάν με την κάμερά του. Η συγκλονιστική λήψη από τον καπνό που υψώνεται επάνω από όλο το λεκανοπέδιο και έχει αφετηρία τη Βαρυμπόμπη, έγινε viral, καθηλώνοντας τον κόσμο. 

jenny.gr

Η δήλωση που έκανε στο #jennygr για τη στιγμή που συνέλαβε με ένα κλικ, περιγράφει την οδύνη που νιώθει κανείς όταν βρίσκεται ανήμπορος να βοηθήσει μπροστά σε μια τόσο τραγική σκηνή. Όπως περιγράφει: «Μακάρι να μην είχε γίνει viral, να μην είχε χρειαστεί να φωτογραφίσω μια τέτοια εικόνα». Είναι φοβερό όπως πρόσθεσε, «να βλέπεις σπίτια να καίγονται με μανία και εσύ να μη μπορείς να κάνεις τίποτα για να το αποτρέψεις».

Η φράση που επαναλαμβάνει διαρκώς: «Μακάρι να μην είχε γίνει, μακάρι να μάθουμε από όλο αυτό, να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα, ανθρώπους, ζώα, ούτε να έχουμε ξανά υλικές ζημιές». Όπως μου είπε μάλιστα στο τέλος, ο ίδιος εύχεται να μην ξαναχρειαστεί να βγάλει τέτοια φωτογραφία στο μέλλον. Εύχεται να μην τραβήξει ξανά ένα τέτοιο κλικ κι εμείς απευχόμαστε μελλοντικά να δούμε κι άλλες τέτοιες τραγικές συνέπειες και εικόνες. 

Δείτε ακόμη: 8 + 1 φωτογραφίες δείχνουν εκπληκτικά το δράμα της φύσης