UPDATE #NOW

Η μόνη Αφγανή αθλήτρια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι πλέον εγκλωβισμένη στην Καμπούλ


19 Αυγούστου 2021

Η μόνη Αφγανή αθλήτρια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι πλέον εγκλωβισμένη στην Καμπούλ

Για αρκετούς αθλητές το όνειρο των Παραολυμπιακών Αγώνων θα γίνει πραγματικότητα την επόμενη εβδομάδα στο Τόκιο. Για ορισμένους που θα συμμετείχαν για πρώτη φορά «έσβησε».

Δύο από αυτούς ζουν στο Αφγανιστάν, μια χώρα που πλέον έχει περάσει στα χέρια των Ταλιμπάν, με την κατάσταση να είναι έκρυθμη.

Στο Τόκιο θα έγραφε ιστορία και η Ζάκια Χουντανταντί, καθώς θα συμμετείχε στο τάε κβον ντο και θα ήταν η πρώτη αθλήτρια της χώρας που θα συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η Χουανταντί άφησε την οικογένειά της για να πάει στην Καμπούλ και να προπονηθεί για το όνειρό της, ζώντας προσωρινά με συγγενείς, σε μια 10μελη οικογένεια.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη που ζουν οι γονείς της όμως και πλέον είναι και στην Καμπούλ.

«Είμαι ενθουσιασμένη που πήρα wild card για να αγωνιστώ στο Τόκιο. Θα είναι η πρώτη φορά που γυναίκα θα εκπροσωπήσει το Αφγανιστάν στην διοργάνωση. Είμαι τόσο ευτυχισμένη! Ενθουσιάστηκα, αλλά ανησυχώ κιόλας γιατί έχω δύο μήνες να προετοιμαστώ και δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις. Θέλω να πάω και να κάνω το καλύτερο δυνατόν. Να δείξω τι αξίζω και να είμαι περήφανη που θα σταθώ δίπλα σε άλλους αθλητές» έγραφε στα σόσιαλ τον περασμένο Ιούνιο. Η σκληρή πραγματικότητα του Αυγούστου, την «προσγείωσε».

Δεν κατάφερε να φύγει από την χώρα καθώς τα αεροδρόμια κλείνουν το ένα μετά το άλλο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Αυτό βέβαια θα πρέπει να είναι το λιγότερο που πρέπει να την ανησυχεί. Μαζί της έμεινε πίσω και ο Χουσεϊν Ρασουλί που θα αγωνιζόταν στον στίβο. Θα ήταν οι μόνοι εκπρόσωποι του Αφγανιστάν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει τρόπος να ταξιδέψουν και έτσι το όνειρο για να αγωνιστούν στους Παραολυμπιακούς, «έσβησε» νωρίς. Για την Χουντανταντί μάλιστα, ίσως σβήσει και το δικαίωμα να κάνει αθλητισμό λόγω του «νόμου» της Σαρία από τους Ταλιμπάν.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου του Κώστα Ευθυμιάδη στο gazzeta.gr

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr