Ποιος να το περίμενε: Η επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών σταματά όταν μένουν έγκυες
Σύρμα Κιουπελόγλου
1 Σεπτεμβρίου 2021
Είναι κοινό μυστικό πως η εγκυμοσύνη και η επακόλουθη άδεια μητρότητας αντιμετωπίζονται με δυσαρέσκεια από τους εργοδότες και θέτουν εμπόδια στην επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών που επιλέγουν να γίνουν μητέρες. Τώρα μία νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται να το επιβεβαιώσει.
Η Δρ Yehia Nawar, του London South Bank University, διαπίστωσε ότι περίπου το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η άδεια μητρότητας είχε αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα τους, με μόλις το ένα τρίτο να απαντά πως όχι. Τα ευρήματα, τα οποία κοινοποιήθηκαν στο online ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ακαδημίας Διαχείρισης, προήλθαν από μια διαδικτυακή έρευνα σε 104 γυναίκες ανώτερα στελέχη εταιρειών.
«Όλες οι συμμετέχουσες είπαν ότι από τότε που έμειναν έγκυες, οι άνδρες στις εταιρείες τους τις αντιμετώπιζαν διαφορετικά. Οι πιο συνηθισμένες μικροεπιθέσεις ήταν σχόλια για "εγκέφαλο εγκυμονούσας" όταν έκαναν τη δουλειά τους ή γενικότερα υποτιμητικά σχόλια για την κατάσταση τους. Επιπλέον, υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια σχετικά με τη λήψη επιπλέον άδειας εργασίας κατά την επιστροφή τους και την έλλειψη διαθεσιμότητας για την παρακολούθηση meetings ή συνεδριάσεων. Ως συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός γυναικών βιώνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στο χώρο εργασίας λόγω εγκυμοσύνης, με απώλεια προαγωγών, αύξησης μισθού και στέρησης μπόνους», δήλωσε η Δρ Nawar.
Η ίδια μελέτη ρώτησε επίσης τις συμμετέχουσες εάν αισθάνθηκαν ότι υπήρχε οποιοδήποτε είδος φράγματος ή γυάλινης οροφής στο χώρο εργασίας τους, με σχεδόν τις μισές να λένε ότι υπήρχε και το ένα τέταρτο μόνο να απαντά πως δεν αισθάνθηκε κάτι τέτοιο.
Επίσης, πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η αυτοεκτίμησή τους είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα, φέρνοντας παραδείγματα με ασεβή σχόλια πως το πρόσωπο τους, με άνδρες να τις μπερδεύουν με προσωπικές βοηθούς και γραμματείς, με συναδέλφους να τις αποκαλούν «δραματικές» όταν επισήμαιναν ένα πρόβλημα ή λάθος.
«Οι μικροεπιθέσεις, οι διακρίσεις, οι παρενοχλήσεις, οι ανισότητες, τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις, η οργανωτική κουλτούρα και η μητρότητα καταστρέφουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας των γυναικών», κατέληξε η Δρ Nawar.
Ταυτόχρονα, μία άλλη πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι διακρίσεις κατά των εγκύων στην εργασία ήταν ένα σοβαρό ζήτημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, με τους ακτιβιστές να προειδοποιούν ότι οι μέλλουσες μητέρες και οι νέες μητέρες έχουν μπει στην κορυφή της λίστα των εργαζόμενων προς απόλυση από τους εργοδότες.
Η έρευνα αυτή που πραγματοποιήθηκε σε 3.400 γυναίκες από το Συνέδριο της Συνδικαλιστικής Ένωσης (TUC) και δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2020, διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο αυτών που ήταν έγκυες ή σε άδεια μητρότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν υποστεί άδικη μεταχείριση στην εργασία τους. Διαπίστωσε επίσης ότι οι χαμηλόμισθες έγκυες γυναίκες ήταν πιο πιθανό να εξαναγκαστούν σε παραίτηση από τις υψηλόμισθες έγκυες υπαλλήλους.
Με όλα αυτά ως δεδομένα η εργατική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεσμεύτηκε νωρίτερα φέτος να καταστήσει παράνομη την απόλυση των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για έξι μήνες μετά την επιστροφή τους στην εργασία, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για ισότητα των φύλων στους χώρους εργασίας.
Ευτυχώς στη χώρα μας απαγορεύεται ήδη και είναι απολύτως άκυρη η καταγγελία της σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και για χρονικό διάστημα δεκαοχτώ μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για περισσότερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό. Μία τέτοια κίνηση μπορεί να μοιάζει απλή αλλά είναι ένας ισχυρός τρόπος για να τερματιστούν αυτού του είδους οι διακρίσεις.
Δείτε ακόμη: Η μαγεία της μητρότητας
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits