UPDATE #NOW

Μήπως δεν είναι όσο «ψαγμένος» νομίζεις; Ας τελειώνουμε με την υποκρισία του εναλλακτικού άντρα


Στεφανία Παπαδημητρίου

6 Σεπτεμβρίου 2021

Μήπως δεν είναι όσο «ψαγμένος» νομίζεις; Ας τελειώνουμε με την υποκρισία του εναλλακτικού άντρα

Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλες έχουμε γνωρίσει τουλάχιστον έναν τέτοιον τύπο. 

Είναι περήφανος που βλέπει «εναλλακτικές» ταινίες (δηλαδή το Pulp Fiction). Έρχεται με ύφος και ρωτάει «έχεις δει Rick and Morty;» (έχω δει, όπως όλοι). Είναι έτοιμος να μας μυήσει στην ψαγμένη μουσική του (και εννοεί τον Frank Ocean). Είναι ο άνδρας που πάντα ξέρει καλύτερα, θεωρεί τον εαυτό το cool – πιο cool από εμάς, έστω – και διαφορετικό.

Είναι «σκοτεινός» αλλά όχι πολύ, μυστηριώδης μέχρι να αρχίσει να μιλάει για την τελευταία σχέση του, διάβασε μία φορά ποίηση αλλά θεωρεί τον εαυτό του ειδικό στο είδος ενώ έχει άποψη για τα πάντα. «Εσύ; Διαβάζεις;», θα ρωτήσει. Και διακριτικά θα πει ότι έχει ξεφυλλίσει κι εκείνος πέντε κλασικά βιβλία, Stephen King και, τώρα τελευταία, άρχισε να ενδιαφέρεται για την αυτοβελτίωση

Δεν του αρέσουν τα δημοφιλή πράγματα, ή έτσι λέει. Αποκαλεί «ένοχη απόλαυση» τα Φιλαράκια και το Big Bang Theory. Τα πολεμά με όλη του τη δύναμη – ακριβώς όπως ο Oliver Cromwell πίσω στο 17ο αιώνα, όταν διέταξε στρατιώτες να κατασχέσουν κάθε χριστουγεννιάτικο γεύμα του Λονδίνου επειδή ο ίδιος μισούσε τα Χριστούγεννα. 

Του αρέσει να δείχνει ότι είναι καλύτερος. Όχι σαν τους άλλους. Υποτιμά τα ζητήματα για τα οποία δεν έχει γνώσεις και τα μετατρέπει σε ανέκδοτο, αποκαλεί ανόητο οτιδήποτε δεν του αρέσει – τον φεμινισμό για παράδειγμα, τον οποίο θεωρεί αχρείαστο το 2021. Δε γελάει με τα αστεία μας, επειδή έχουμε γυναικείο χιούμορ. Αν, πάλι, τον ρωτήσουμε το ζώδιό του, θα μας γελοιοποιήσει - ο ίδιος, ωστόσο, ασπάζεται απόλυτα τη θεωρία γύρω από τους alpha males (εννοείται θεωρεί πως ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία).

Αυτός ο τύπος άνδρα βρίσκεται σε κάθε ηλικιακό γκρουπ. Εκείνο το αγόρι που είχαμε στο σχολείο, με την κιθάρα, που έπαιζε Nirvana και Σιδηρόπουλο. Ο εναλλακτικός συμφοιτητής με το μούσι και τη μηχανή που δε σταματούσε να μιλάει για τη θεωρία του για τον κόσμο χρησιμοποιώντας τις ίδιες 15 λέξεις - και να κάνει παύση κάθε τόσο, για να καπνίσει και να κοιτάξει το άπειρο, σκεπτικός. Ο συνάδελφος που σιχαίνεται τη Μύκονο (ενώ δεν έχει πάει) αλλά λατρεύει την εναλλακτική Αντίπαρο. Και μπορούμε να συνεχίσουμε για πάντα.

Στην αρχή, τον βρίσκουμε ελκυστικό. Μας εντυπωσιάζουν οι γνώσεις που σταδιακά ανακαλύπτουμε ότι μάλλον δεν έχει, η ιδιαίτερη αύρα του. Αρέσει επειδή ακριβώς η συμπεριφορά του βασίζεται (πού αλλού;) στον «καλοκάγαθο σεξισμό». Μελέτες, μάλιστα, δείχνουν πως οι γυναίκες τον λατρεύουν στην αρχή. Η πρώτη εντύπωση που δίνει – εκείνη του ανθρώπου με γνώσεις, βάθος, καλλιέργεια, διαφορετικού από τους άλλους – επισκιάζει τα αρνητικά που υποβόσκουν.

Πέντε ξεχωριστές έρευνες τις οποίες θα βρείτε εδώ εξηγούν ότι δείχνει έτοιμος να δεσμευθεί, να μας βελτιώσει, να επενδύσει σε εμάς. Μας υποτιμά έμμεσα, αλλά γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει.

Μεγαλώνοντας, τον συναντάμε και είμαστε υποψιασμένες. Ξέρουμε πώς να του απαντήσουμε, αλλά δεν το κάνουμε. Περιμένουμε απλώς να ολοκληρώσει αυτό που έχει να πει και του δίνουμε άλλη μία ευκαιρία να δείξει ότι ίσως δεν είναι αυτό που φαίνεται – τελικά, αυτό ακριβώς είναι.

Η πικρή, ίσως, αλήθεια, είναι αυτή που πολλές σκεφτόμαστε, καμία δε λέει: Δεν είσαι εναλλακτικός. Απλώς μιλάς πολύ, δυνατά και σου αρέσει να μειώνεις τις γυναίκες. Ίσως ήρθε η ώρα να το παραδεχθείς και να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Γιατί ένας πραγματικά ψαγμένος (αφού τόσο αρέσει η λέξη) δε θα έκανε τα πάντα για να διατυμπανίσει τις γνώσεις και την καλλιέργειά του. Ούτε θα συμπεριφερόταν με αυτόν τον τρόπο στις γυναίκες. Το αντίθετο - θα ενώναμε τις εναλλακτικές απόψεις μας και θα εξελισσόμασταν μαζί.

Μήπως ήρθε η ώρα να εκφράσουμε τη σκέψη μας δυνατά; 

jenny.gr