UPDATE #NOW

Το νου σας: Τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν αν κάνουμε κάτι επίτηδες ή κατά λάθος


The Jennettes

3 Σεπτεμβρίου 2021

dogs
Μία νέα έρευνα αποφάσισε να εξετάσει αν τα σκυλιά καταλαβαίνουν πότε μία ανθρώπινη πράξη γίνεται σκόπιμα ή κατά λάθος και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. 

Μία νέα έρευνα αποφάσισε να εξετάσει αν τα σκυλιά καταλαβαίνουν πότε μία ανθρώπινη πράξη γίνεται σκόπιμα ή κατά λάθος και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. 

Γερμανοί μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Gottingen διεξήγαγαν ένα πείραμα σε 51 σκύλους και διαπίστωσαν ότι αντιδρούσαν διαφορετικά όταν νόμιζαν ότι ο ιδιοκτήτης τους δεν τους έδινε λιχουδιά σκόπιμα.

Τα κατοικίδια, τα οποία ήταν διαφορετικής ράτσας, φύλου και ηλικίας, μεταφέρθηκαν σε ένα ήσυχο δωμάτιο ένα-ένα, χωρίς τους ιδιοκτήτες τους. Στη συνέχεια, γυναίκες επιστήμονες οδήγησαν τους σκύλους μπροστά από ένα διαφανές πλαστικό πάνελ, το οποίο είχε στη μέση ένα κενό πλάτους 15 εκατοστών. 

Μία επιστήμονας κάθισε στην άλλη πλευρά του διάφανου τοίχου και προσπαθούσε να περάσει λιχουδιές μέσα από το κενό. Κάθε φορά κατέληγε να μην δώσει τη λιχουδιά στον σκύλο, άλλοτε λόγω ατυχήματος και άλλοτε επί σκοπού. 

jenny.gr

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ερευνητής μετακινούσε μια λιχουδιά προς το κενό του πάνελ, αλλά στη συνέχεια την απομάκρυνε με γρήγορη κίνηση, αναφωνώντας «χα!». Έπειτα, τη τοποθετούσε μπροστά της στο πάτωμα, σε σημείο που δεν μπορούσε να τη φτάσει ο σκύλος. Σε άλλες περιπτώσεις, αντί να απομακρύνει σκόπιμα τη λιχουδιά, η ερευνητής την έριχνε «κατά λάθος» στο έδαφος και φώναζε «ωχ!».

Αποδείχθηκε ότι τα σκυλιά περίμεναν περισσότερο για να πλησιάσουν τις λιχουδιές όταν το άτομο που πραγματοποιούσε το πείραμα δεν τους τις έδινε σκόπιμα σε σύγκριση με όταν το έκανε ακούσια. Όταν ο σκύλος πίστευε ότι το άτομο κρατούσε επίτηδες τη λιχουδιά, καθόταν ή ξάπλωνε και σταματούσε να κουνάει την ουρά του. Ωστόσο, όταν το άτομο ήταν απλώς αδέξιο και είχε κατά λάθος ρίξει τη λιχουδιά, ο σκύλος ήταν πιο πιθανό να σηκωθεί κουνώντας την ουρά του.

jenny.gr
dogs

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη σκέφτηκαν ότι τα σκυλιά κάθονταν ή ξάπλωναν όταν δεν τους έδιναν επίτηδες λιχουδιά ως πράξη κατευνασμού, σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τους ιδιοκτήτες τους. Ομοίως, το ότι σταματούσαν να κουνούν την ουρά τους ερμηνεύτηκε ως ένα σήμα για προσοχή και ένας τρόπος για τα σκυλιά να κατανοήσουν τη σύγχυση.

Τελικά, τα σκυλιά μας καταλαβαίνουν πολύ περισσότερο από ό,τι πιστεύουμε!
 

Δείτε ακόμη: Οι φανταστικοί πίνακες με τα σκυλάκια κλέβουν τις εντυπώσεις

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr