UPDATE #NOW

Η γυναικεία περίοδος μόλις έγινε πιο φιλική προς το περιβάλλον απ' ότι ο Jeff Bezos


The Jennettes

9 Σεπτεμβρίου 2021

Η γυναικεία περίοδος μόλις έγινε πιο φιλική προς το περιβάλλον απ' ότι ο Jeff Bezos
Τώρα ξεκινά η επανάσταση στο χώρο της γυναικείας υγιεινής. Δημιουργήθηκε η πρώτη πραγματικά οικολογική σερβιέτα, από την εταιρεία Planera.

Η περίοδος είναι, δυστυχώς, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του περιβάλλοντος. Κι αυτό γιατί οι σερβιέτες και τα ταμπόν αποτελούνται κατά μεγάλο ποσοστό από πλαστικό μίας χρήσης.

Ένα ταμπόν έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το άτομο που το χρησιμοποιεί – θέλει πολλές δεκαετίες για να αποσυντεθεί. Και υπολογίζεται πως, κατά μέσο όρο, θα χρησιμοποιήσουμε 11 χιλιάδες τέτοια προϊόντα τα οποία πετάμε στα σκουπίδια και καταλήγουν στις χωματερές ή τις θάλασσες.

Γίνονται προσπάθειες για προϊόντα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, με επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία ή ταμπόν και σερβιέτες χωρίς πλαστικό. Τώρα, όμως, γίνεται πραγματική επανάσταση. Δημιουργήθηκε η πρώτη πραγματικά οικολογική σερβιέτα, από την εταιρεία Planera.

jenny.gr

Πρόκειται για ένα προϊόν που αποτελείται από ξύλινες ίνες, μία 100% βιοδιασπώμενη απορροφητική πούδρα και αντέχει έως και ένα 24ωρο χωρίς να χρειαστεί αλλαγή. 

Ξέρουμε τι σκέφτεστε – πώς γίνεται να είναι ταυτόχρονα απορροφητική και βιοδιασπώμενη αυτή η σερβιέτα; Και πώς γίνεται να μη διαλύεται ενώ τη φοράμε, εφόσον βρέχεται; Η αλήθεια είναι πως η ροή πέντε ημερών δεν ξεπερνά τα 100 mL συνολικά. Κι όταν τραβάμε καζανάκι, σπαταλάμε περίπου 9 λίτρα νερού – τόσα χρειάζονται για να διασπαστεί.

Δεν περιέχει μικροπλαστικά και σε 30 μόνο μέρες θα έχει χαθεί, ενώ η συμβατική σερβιέτα θέλει 500 χρόνια. 

«Η Planera υπόσχεται ότι αυτό που θα χρησιμοποιήσετε σήμερα, θα έχει εξαφανιστεί πριν την επόμενη περίοδό σας», είπε η δρ. Olivia Ahn, στην οποία ανήκει η ιδέα. 

jenny.gr