UPDATE #NOW

Gazzetta For Her: Ναι, είναι γυναικοκτονία. Και πρέπει να μπει ένα τέλος


The Jennettes

10 Σεπτεμβρίου 2021

Gazzetta For Her: Ναι, είναι γυναικοκτονία. Και πρέπει να μπει ένα τέλος
Δεν είναι έγκλημα τιμής, ούτε πάθους. Δεν είναι δολοφονία με θύμα γυναίκα. Είναι γυναικοκτονία γιατί το κίνητρο είναι η έμφυλη διάσταση. Στην Ελλάδα μετράμε ήδη για το 2021, 9 γυναικοκτονίες.

Το φαινόμενο της «γυναικοκτονίας» είναι παγκόσμιο και πιο επίκαιρο από ποτέ.

Από τη στιγμή που θα αρχίσεις να διαβάζεις αυτό το κείμενο, μέτρα 60'. Τόσα είναι αρκετά για να χάσουν τη ζωή τους 6 γυναίκες παγκοσμίως από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Από κάποιον άνθρωπο που τις «αγαπούσε», που τις «λάτρευε».

Δεν είναι έγκλημα τιμής, ούτε πάθους. Δεν είναι δολοφονία με θύμα γυναίκα. Είναι γυναικοκτονία γιατί το κίνητρο είναι η έμφυλη διάσταση. Στην Ελλάδα μετράμε ήδη για το 2021, 9 γυναικοκτονίες. Και παρόλα αυτά, ο όρος συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία, χλευασμό, άρνηση.

"Αρνούμενοι τη λέξη, ακυρώνουμε το γεγονός με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του. Στεγάζοντας μια κατηγορία έμφυλων εγκλημάτων στο κέλυφος ενός γενικού όρου που σημαίνει την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής, επιλέγουμε να εξαφανίζουμε μια πραγματικότητα. Πώς; Αποσιωπώντας την ουσία αυτών των εγκλημάτων κι αφήνοντάς τα να χαθούν μέσα στο χυλό γενικότητας του όρου ανθρωποκτονία", λέει η νομικός Μίνα Καούνη, εξηγώντας τους λόγους που πρέπει επιτέλους ο όρος "γυναικοκτονία" να αποκτήσει και νομική υπόσταση.

Η Διευθύντρια του CSI Institute και Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας & Trauma Coach, Κέλλυ Ιωάννου, σχολιάζοντας στο Gazzetta το φαινόμενο του victim blaming, μας εφιστά την προσοχή σε κάτι πολύ σημαντικό: την τάση των περισσότερων ανθρώπων, ειδικά στο θέμα της γυναικοκτονίας, να κάνουν λανθασμένες εσωτερικές αποδόσεις. "Τα άτομα τείνουν να πιστεύουν πως ο κόσμος είναι δίκαιος και σωστός, πως κάτι παρόμοιο ”σε εμένα δε θα συμβεί”, αφού “προσέχω”, και για το λόγο αυτό, πιστεύουν ότι το θύμα κάτι έκανε, καθώς ο κόσμος είναι καλός. Διατηρώντας όμως αυτή την πεποίθηση του ιδανικού κόσμου και του ένοχου θύματος, προστατεύεται η ψευδαίσθηση ότι “τίποτα κακό δε θα συμβεί σε εμένα”, με επόμενο να μη λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Η πεποίθηση του “εγώ προσέχω” είναι η τάση των ατόμων να πιστεύουν πως εκείνοι θα είχαν προβλέψει την κατάσταση και θα είχαν δει τα σημάδια...", λέει χαρακτηριστικά.

Το Gazzetta, το μεγαλύτερο αθλητικό site της χώρας που ενώνει καθημερινά χιλιάδες άνδρες, θεωρεί χρέος του να σταθεί στο πλευρό των γυναικών, να εκπαιδευτεί και να εκπαιδεύσει. Για αυτό και από σήμερα, παίρνει θέση.

Όπως γράφει ο διευθυντής του gazzetta.gr, Δημήτρης Κωνσταντινίδης:

Γιατί στο Gazzetta; Γιατί, πολύ απλά, τα ΜΜΕ πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους στο να χτιστεί ένας αόρατος τοίχος ανάμεσα στον εν δυνάμει δολοφόνο και το θύμα του. Και αυτός ο τοίχος είναι η εκπαίδευση.

Η γνώση και η συνειδητοποίηση, ότι αυτό που φτάνει να αφαιρεί ζωές (αλλά και να ρημάζει τις ζωές αυτών που μένουν πίσω) ξεκινάει πολύ απλά και μάλλον πολύ νωρίς σε ετούτη τη ζώη.

Για πολλούς άντρες, αλλά και εξαιτίας (και) πολλών γυναικών που τους μεγαλώνουν έτσι.

Δεν είμαστε εδώ μόνο για να καταγράφουμε την επικαιρότητα, αλλά και για να κάνουμε προσπάθεια να καταγράφουμε μια άλλη, όχι τοσο οδυνηρή πραγματικότητα.

Γιατί δεν μας ενδιαφέρει να πουλάμε δάκρυ, αλλά –μακάρι- να αναδεικνύουμε την «υγεία» σε όλους τους τομείς.

Ναι, έχει υποχρέωση το κορυφαίο αθλητικό site της χώρας να δείξει ένα δρόμο και να προβληματίσει το (κατά κύριο λόγο) αντρικό κοινό του.

Αυτό δεν θα γίνει με όχημα τη συγκίνηση με στόχο το «traffic» αλλά τη βοήθεια να κατανοήσουμε το φαινόμενο και τις ρίζες του.

Γιατί το ζητούμενο δεν είναι να είμαστε εκεί τη στιγμή που ο δολοφόνος βάζει τα χέρια στο λαιμό της γυναίκας θύματος, αλλά να έχουν κοπεί από τη ρίζα πριν καν φτάσουν εκεί”.

Γινόμαστε όλοι ένα. Για τις κόρες μας. Τις γυναίκες μας. Τις μητέρες μας. Τις φίλες μας.

Είναι γυναικοκτονία και πρέπει να μπει ένα τέλος.

Μείνετε συντονισμένοι στο Gazzetta For Her.