UPDATE #NOW

Η συγκλονιστική εικόνα του ιππόκαμπου που έγινε viral, ανήκει σε Έλληνα φωτογράφο και διεκδικεί βραβείο


The Jennettes

15 Σεπτεμβρίου 2021

Η συγκλονιστική εικόνα του ιππόκαμπου που έγινε viral, ανήκει σε Έλληνα φωτογράφο και διεκδικεί βραβείο
Η συγκλονιστική εικόνα ενός ιππόκαμπου με μια μάσκα μπλεγμένη στην ουρά του αντανακλά την νέα πραγματικότητα και διεκδικεί βραβείο

Μια απίστευτη φωτογραφία κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου. Η φωτογραφία που τράβηξε  ο Νικόλας Σαμαράς στο Στρατώνι Χαλκιδικής διεκδικεί το πρώτο βραβείο στα Ocean Photography Awards 2021.

Πρόκειται για μια εικόνα από τον βυθό που απεικονίζει έναν ιππόκαμπο με μια μάσκα προστασίας μιας χρήσης να έχει πιαστεί στην ουρά του. Ο φωτογράφος που βρίσκεται πίσω από το «κλικ» μίλησε στο GRTimes και τόνισε ότι αρχικά σοκαρίστηκε και ταυτόχρονα απογοητεύτηκε από την εικόνα.

jenny.gr

«Έπρεπε να βρω την ψυχραιμία και να έχω τη λήψη ώστε να την αναδείξω. Από την έναρξη της πανδημίας έχω δει στη θάλασσα δεκάδες μάσκες πεταμένες και πλαστικά γάντια να επιπλέουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από τον Αύγουστο του 2020. Ο Νικόλας Σαμαράς τόνισε ότι στο Στρατώνι είναι η μόνη γνωστή αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα. «Ο κόσμος αυτό πρέπει να το ξέρει. Διότι παρά την ιδιαιτερότητα αυτή, παρά το γεγονός ότι είναι ένα σημείο που χρειάζεται προστασία, είναι και ένα σημείο που δέχεται τεράστια επιβάρυνση. Και από το ψάρεμα και από τα ορυχεία και εσχάτως και από την Covid-19».

Η φωτογραφία επιλέχθηκε ως φιναλίστ για τα Ocean Photography Awards 2021 ανάμεσα σε άλλες 3.500 και είναι υποψήφια στην κατηγορία Conservation Photographer of the year. O Νικόλας Σαμαράς είναι ένας φωτογράφος που εργάζεται κυρίως στο εξωτερικό και έχει αποσπάσει περισσότερες από 80 διακρίσεις σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ.

«Πηγαίνω αρκετά συχνά στην αποικία στην Στρατώνι και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα σκαριά και ένα βιβλίο που γράφω γι’ αυτήν. Την παρακολουθώ εδώ και χρόνια και θέλω να μεταδώσω όλα αυτά που έχω δει. Ο Ελληνικός βυθός έχει κάτι το…διαφορετικό. Μπορεί να μην διαθέτει την πανδαισία των χρωμάτων που έχουν τα τροπικά μέρη, αλλά έχει μια άγρια ομορφιά που συναρπάζει. Δεν υπάρχει περίπτωση να βουτήξεις κάπου και να μη βρεις υλικό ή θέμα να φωτογραφίσεις. Είτε αυτό αφορά τη μικροζωή, είτε τα κοράλλια», προσθέτει.

Τέλος ο Νικόλας Σαμαράς είπε ακόμα ότι κάθε χρόνο βλέπει όλο και περισσότερα σκουπίδια στο βυθό. «Ο κόσμος δείχνει να αδιαφορεί και το πράγμα πάει όλο και χειρότερα, κάτι στο οποίο πρέπει να μπει ένα φρένο και άμεσα».