UPDATE #NOW

«Είναι σαν να τις θάβεις ζωντανές»: Οι Ταλιμπάν αποκλείουν τα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση


Κλέλια Φατούρου

22 Σεπτεμβρίου 2021

«Είναι σαν να τις θάβεις ζωντανές»: Οι Ταλιμπάν αποκλείουν τα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

«Μα γιατί χρειαζόμαστε τον φεμινισμό; Δεν κατέκτησαν οι γυναίκες τα δικαιώματά τους; Δεν ψηφίζουν; Δεν δουλεύουν; Δεν μορφώνονται»; 

Το Αφγανιστάν είναι μία σοκαριστική υπενθύμιση για το ότι ο Μεσαίωνας καλά κρατεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Αν είσαι κορίτσι από 13-18 ετών, απαγορεύεται να πας στο σχολείο. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο είναι ανδρικό προνόμιο, αλλά με το εξής παράδοξο. Μπορείς να πας Δημοτικό και μπορείς να συνεχίσεις να είσαι φοιτήτρια σε (ιδιωτικό) Πανεπιστήμιο. Ένα κενό στην εκπαίδευση που οι Ταλιμπάν προσπαθούν (;) να επεξεργαστούν. Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωσή τους, αυτή η απαγόρευση έρχεται ως αποτέλεσμα διένεξης μεταξύ σκληροπυρηνικών και πιο ήπιων Ταλιμπάν (αν μπορεί να τους αποδοθεί τέτοιος προσδιορισμός).

Σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση, τα κορίτσια είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Οι όροι ήταν (και πάλι) προβληματικοί, εφόσον τα σχολεία δεν ήταν μικτά και τα ωράρια διέφεραν. Ωστόσο, δεν είχε μπει ταφόπλακα στα δικαιώματα μίας γυναίκας. Δικαίωμα στη μόρφωση και τις ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες. «Απαγορεύουν την πρόσβαση των κοριτσιών στα σχολεία και είναι σαν να τα θάβεις ζωντανά. Ας μην αφήσουμε αυτόν τον εφιάλτη να μετατραπεί σε πραγματικότητα», δήλωσε η Αφγανή ακτιβίστρια και συγγραφέας Aryan Aroon, η οποία έφυγε από τη χώρα πριν εισβάλουν οι Ταλιμπάν.

Επιστροφή στο 2000;

Την τελευταία φορά που τα κορίτσια «κλειδώθηκαν» έξω από το σχολείο ήταν την περίοδο 1996-2001, υπό ταλιμπανικό καθεστώς. Όσες ήθελαν να μορφωθούν, έκαναν κρυφά μαθήματα σε υπόγεια, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους αλλά και τους καθηγητές. Το 2002 ξημέρωσε μία νέα εποχή, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια γέμισαν από κορίτσια, φτάνοντας το 40% των μαθητών. Επί 20 χρόνια, οι γυναίκες εργάζονταν, σπούδαζαν και μπορούσαν να κυκλοφορήσουν χωρίς να συνοδεύονται από έναν άντρα. 

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το πρόσφατο κλείσιμο του Υπουργείου για τα Δικαιώματα των Γυναικών, το οποίο μετασχηματίστηκε σε Υπουργείο για την Ενίσχυση της Αρετής και την Αποφυγή Ανήθικης Συμπεριφοράς. Προσπαθώ να καταλάβω τι σημαίνει αυτό ακριβώς στην πράξη, αλλά αδυνατώ. Οι εργαζόμενες γυναίκες επέστρεψαν σπίτια τους και σχεδόν 20 Αφγανές ακτιβίστριες διαδήλωσαν έξω από το Υπουργείο ενάντια σε αυτή τη μεσαιωνική απόφαση.

Οι γυναίκες δεν μπορούν να δουλεύουν πλέον σε (ιεραρχικά) υψηλές θέσεις, άρα το 25% των υπουργικών ρόλων από γυναίκες παύει να υφίσταται. Προς το παρόν, τα δημόσια Πανεπιστήμια είναι κλειστά ενώ οι γυναίκες μπορούν να φοιτούν σε ιδιωτικά, πάντα υπό σκληρούς όρους που τις διαχωρίζουν με βάση το φύλο τους. Συνεχίζουμε ακόμα να πιστεύουμε ότι ο φεμινισμός είναι ένα trend και μία μασχάλη;

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση