UPDATE #NOW

«Γιε μου, μη διαιωνίσεις τα στερεότυπα που έφτιαξαν την κοινωνία που μας τρομάζει σήμερα»


24 Σεπτεμβρίου 2021

«Γιε μου, μη διαιωνίσεις τα στερεότυπα που έφτιαξαν την κοινωνία που μας τρομάζει σήμερα»
Ο Θοδωρής Βασίλης με αφορμή τις γυναικοκτονίες γράφει στον μικρό του γιο στο Gazzetta for Her για το πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός - χωρίς κανένα αστερίσκο - στον άνθρωπο.

Ο Θοδωρής Βασίλης με αφορμή τις γυναικοκτονίες γράφει στον μικρό του γιο στο Gazzetta for Her για το πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός - χωρίς κανένα αστερίσκο - στον άνθρωπο

Γεννιόμαστε άντρες ή γυναίκες μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων. Χιλιάδες κύτταρα των γονιών μας ενώνονται και ξεκινά η ύπαρξή μας. Στην αρχή άφυλα έμβρυα που σιγά σιγά διαμορφώνονται.

Όπως δεν διαλέγουμε την πατρίδα μας και τυχαία τοποθετούμαστε στον πλανήτη, έτσι και η φύση επιλέγει από τη κοιλιά της μάνας μας, αν θα γεννηθούμε άντρες ή γυναίκες.

H ξεχωριστή custom page «Gazzetta for Her»
Αυτή η ίδια η φύση ξεκινά από νωρίς τις διακρίσεις. Φροντίζει περισσότερο τα κορίτσια. Να είναι δυνατά, να μπορούν να επιβιώσουν. Να αντέχουν περισσότερα. Τα αγόρια πιο ευπαθή σε συγγενείς ανωμαλίες. Άλλωστε αυτά δεν μπορούν να αναπαράγουν το είδος μας. Σοφή αν και σκληρή η φύση θα πρόσθετα.

Σταδιακά η κοινωνία ανατρέπει τη φυσική επιλογή. Αιώνες πατριαρχίας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν τα κορίτσια να διακριθούν.

Τι και αν οι μελέτες δείχνουν πως αναπτύσσονται γρηγορότερα, κάπου αναγκάζονται να σταματήσουν. Έρμαια των κοινωνικών συμβολαίων που οι άνθρωποι επινόησαν για την αυριανή θέση τους στο κόσμο.

Η κοινωνία σταδιακά τους μαθαίνει να περιορίζονται. Να αναγνωρίζουν τη δήθεν κατωτερότητα απέναντι στο δυνατό φύλο. Ακόμα και αυτός ο όρος «ασθενές». Πόσο ασθενής είναι αυτός που γεννά ζωή άραγε!

Η θρησκεία έβαλε και αυτή το λιθαράκι της. Η πανούργα γυναίκα εξαπάτησε τον αθώο άνδρα. Η θέση της είναι να κρύβεται. Τόλμα γυναίκα να υψώσεις τη φωνή σου! Θα καείς σαν μάγισσα... Τα παραδείγματα αμέτρητα και φτάνουν μέχρι σήμερα.

Προκάλεσες; Σου αξίζει η τιμωρία. Ο άντρας έχει ορμές δεν καταλαβαίνει. Όλα του συγχωρούνται. Η θέση σου γυναίκα είναι στο σπίτι. Θέλεις καριέρα; Άρα δεν θα γίνεις καλή μάνα. Αντέδρασες στη βία του συζύγου; Μάλλον δεν ήσουν καλή. Δεν ήσουν αρκετή.

Είπες όχι; Μήπως εννοούσες ναι; Τι φορούσες; Το ήθελες; Μήπως άλλαξες γνώμη; Γιατί κυκλοφορούσες νύχτα; Μην μιλήσεις! Θα σε κατηγορήσουν...

Είναι καιρό τώρα που σκέφτομαι τέτοιες συμπεριφορές, μετά και τα όσα έχουν συμβεί από την δολοφονία της Ελένης, της Κάρολαϊν, της Γαρυφαλλιάς αλλά και τις προφυλακίσεις του Λιγνάδη και του Φιλιππίδη. Αυτοί οι άνθρωποι, βαθιά ποτισμένοι από την πατριαρχία, δεν αντιλαμβάνονται καν το μεμπτό της συμπεριφοράς τους.

Δεν αντιλαμβάνονται καν ότι έκαναν κάτι επιλήψιμο, πόσο μάλλον κακουργηματικό! Είναι οι ίδιοι που δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά του όρου γυναικοκτονία. Και δεν είναι μόνο άντρες, μην γελιόμαστε, ακόμα και γυναίκες. «Γιατί μίλησε τώρα», «γιατί δεν έφυγε».

Διαβάστε περισσότερα στο gazzetta.gr