UPDATE #NOW

Ποινικός κώδικας: Αλλαγές και φυλάκιση για τα fake news - Ποιοι θα τιμωρούνται με ισόβια


25 Σεπτεμβρίου 2021

Ποινικός κώδικας: Αλλαγές και φυλάκιση για τα fake news - Ποιοι θα τιμωρούνται με ισόβια

Πάνω από 100 άρθρα του Ποινικού Κώδικα αλλάζουν και αυστηροποιούνται οι ποινές για κακουργήματα, μεταξύ αυτών οι ανθρωποκτονίες, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί και οι θανατηφόρες ληστείες - Αλλαγές υπάρχουν και στο άρθρο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων

άνω από 100 άρθρα του Ποινικού Κώδικα αλλάζουν και αυστηροποιούνται οι ποινές για κακουργήματα, μεταξύ αυτών οι ανθρωποκτονίες, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί και οι θανατηφόρες ληστείες. Αλλαγές υπάρχουν και στο άρθρο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και πλέον έχει προστεθεί η τιμωρία όσων διακινούν fake news για τη δημόσια υγεία, στη «σκιά» των αρνητών που έχουν βρει προσοδοφόρο έδαφος στα social media. Στο άρθρο 36 που αφορά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αυτές αφορούν την «εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας» και στη «δημόσια υγεία». Όσοι διασπείρουν fake news θα τιμωρούνται με φυλάκιση 3 και 6 μηνών και χρηματική ποινή.

Η αλλαγή:

Άρθρο 36

Διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 191 ΠΚ.

Το άρθρο 191 του ΠΚ αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 191

Διασπορά ψευδών ειδήσεων

Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.
Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Διαβάστε τη συνέχεια στο reader.gr.