UPDATE #NOW

Τα παιδιά σήμερα θα ζήσουν 36 φορές περισσότερους καύσωνες από τους παππούδες τους


Στεφανία Παπαδημητρίου

28 Σεπτεμβρίου 2021

Τα παιδιά σήμερα θα ζήσουν 36 φορές περισσότερους καύσωνες από τους παππούδες τους

Δεν είναι εύκολο να είσαι παιδί σήμερα, δεν αμφιβάλλει κανείς για αυτό. Σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητα, με την πανδημία να έχει φέρει τα πάνω – κάτω στη ζωή σου, η προσαρμογή μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτη. Η κλιματική αλλαγή δε βοηθάει, φυσικά.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science έδειξε ότι τα παιδιά θα ζήσουν πολύ περισσότερες περιβαλλοντικές καταστροφές από τους γονείς τους, αν η θερμοκρασία της Γης συνεχίσει να αυξάνεται.

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε: τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνονται όλο και πιο συχνά, καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα επιβαρύνει τον πλανήτη. Υπολογίζουν, μάλιστα, πως ένα παιδί που έκλεισε τα 6 του χρόνια το 2020, θα δει διπλάσιες πυρκαγιές και τροπικούς τυφώνες, περίπου τριπλάσιες πλημμύρες βκαι σχεδόν 36 φορές περισσότερους καύσωνες, από ένα άτομο που γεννήθηκε το ’60.

Παράλληλα, αναφορά του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, βρήκε ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα ξεπεράσει το όριο το 2030 – δεκαετίες νωρίτερα απ’ όσο περιμέναμε. Κι όλα αυτά, την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες προετοιμάζονται για τη συνάντησή τους στη Σκωτία, όπου θα συζητήσουν τι ακριβώς συμβαίνει με το περιβάλλον και πού βρίσκονται σχετικά με τους όρους της Συμφωνίας του Παρισίου.

Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από ποτέ – εμείς, ωστόσο, κάνουμε σαν να μη μας αφορά. Χρησιμοποιούμε πλαστικά καλαμάκια, στηρίζουμε τη γρήγορη μόδα, δεν ανακυκλώνουμε και πηγαίνουμε παντού με το αυτοκίνητο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι πρέπει να αλλάξουμε. Αν όχι για εμάς, για τα παιδιά.

Δείτε ακόμη: 8 + 1 φωτογραφίες δείχνουν εκπληκτικά το δράμα της φύσης

jenny.gr