Παγκόσμια Ημέρα Σπατάλης Φαγητού: 10 απλοί τρόποι να μειώσουμε το πρόβλημα σε ατομικό επίπεδο
Κλέλια Φατούρου
29 Σεπτεμβρίου 2021
Η 29η Σεπτεμβρίου έχει θεσμοθετηθεί από το 2020 και τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού.
Εκτός από τους οργανισμούς και τους φορείς που συμβάλουν σημαντικά με το έργο τους και κάνουν κινήσεις προς τη μείωση του τόσο μεγάλου προβλήματος, υπάρχουμε εμείς και οι επιλογές μας. Και επειδή η αλλαγή ξεκινά από τα άτομα και όχι από τα σύνολα, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε το food waste και όλοι βρίσκονται μέσα στην καθημερινότητά μας.
Έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι αυτά είναι προβλήματα που δεν φτάνουν σε εμάς και δεν επηρεάζουν τη δική μας ζωή, αλλά το 1/3 όλου του φαγητού που παράγεται στον κόσμο πετιέται για διάφορους λόγους. Σε απλούς αριθμούς, 1,3 δις τόνοι φαγητού πηγαίνουν στα σκουπίδια. Δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν ούτε ότι ξοδεύουμε λεφτά χωρίς λόγο. Χάνεται επίσης νερό, παράγεται μεθάνιο και συμβάλει στην κλιματική αλλαγή. Ας αφήσουμε λοιπόν τα λόγια και ας περάσουμε στην πράξη. Πώς μπορώ να μειώσω τη σπατάλη και απώλεια φαγητού, σε καθημερινή βάση;
Ψωνίζουμε έξυπνα
«Το μάτι είναι αχόρταγο» έλεγε πάντα ο πατέρας μου και τώρα καταλαβαίνω το ουσιαστικό πρόβλημα. Όταν ψωνίζεις περισσότερα από όσα καταναλώνεις, κάνεις το μεγαλύτερο λάθος. Πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ, τσεκάρουμε ενδελεχώς ψυγείο και ντουλάπια και φτιάχνουμε λίστα με αυτά που θα χρησιμοποιήσουμε.
Αποθηκεύουμε σωστά
Πετάμε αμέτρητα φρούτα και λαχανικά και όλο αυτό επειδή δεν τα τοποθετούμε σωστά ή τα βάζουμε όλα στο ψυγείο και χαλάνε πολύ γρήγορα. Για παράδειγμα, οι ντομάτες, οι πατάτες, το σκόρδο, τα αγγούρια και τα κρεμμύδια πρέπει να είναι πάντα σε θερμοκρασία δωματίου.
Είμαστε επιλεκτικοί
Φροντίζουμε την υγεία και τη διατροφή μας αλλά δεν χρειάζεται πάντα να επιλέγουμε τα πιο όμορφα τρόφιμα. Η διατροφή δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. Άσε που τα άσχημα είναι συνήθως πιο ζουμερά.
Δεν πετάμε τίποτα
Μαγειρεύουμε για κυριακάτικα τραπέζια και μετά πετάμε στα σκουπίδια τη μισή κατσαρόλα. Βάζουμε τα πάντα σε τάπερ ή γινόμαστε ευρηματικοί με συνταγές της επόμενης μέρας. Και φυσικά, μπορούμε πάντα να προσφέρουμε μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που το χρειάζονται.
Φάτε και τον κρόκο
Λέμε ναι στην ομελέτα με ασπράδια και καταλήγουμε να πετάμε τους κρόκους. Αφενός, τα αυγά δεν επηρεάζουν τη χοληστερίνη τόσο όσο πιστεύαμε κάποτε και οι κρόκοι μάς δίνουν πρωτεΐνη και μπόλικες βιταμίνες. Αφετέρου, μπορούμε πάντα να κάνουμε μία σπιτική μάσκα μαλλιών. Τίποτα δεν πάει χαμένο.
Το έξυπνο smoothie
Λίγο πριν αποφασίσουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι έτοιμα να πεταχτούν, τα ρίχνουμε στο blender και φτιάχνουμε ένα πεντανόστιμο smoothie.
Δεν το παρακάνουμε με τις ποσότητες
Το σύνδρομο της Κατοχής που ακολουθεί ολόκληρες γενιές. Σερβίρουμε τεράστιες ποσότητες φαγητού ενώ ξέρουμε ότι θα περισσέψει σίγουρα. Κι αν δεν σκέφτεστε την υγεία σας, σκεφτείτε τι κάνετε στο περιβάλλον.
Πίνουμε νερό με φρούτα
Ένα κλασικό πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι εξ ημών δεν ενυδατωνόμαστε επαρκώς. Παίρνουμε λοιπόν τα φρούτα και τα λαχανικά που περίσσεψαν και δίνουμε γεύση στο νερό. Έτσι πίνουμε 2 λίτρα την ημέρα και δεν πετάμε τίποτα.
Τάπερ στη δουλειά
Όχι μόνο για την εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και για να μην πετάτε το φαγητό που μαγειρέψατε. Το παίρνετε μαζί και την επόμενη μέρα και όλοι είναι ευχαριστημένοι.
Η κατάψυξη είναι φίλη μας
Δεν αγοράσαμε ψυγείο και καταψύκτη μόνο για να έχουμε δροσερό νερό, παγάκια και φρούτα. Εκεί μπαίνουν όλες οι τροφές που δεν θέλουμε (και δεν πρέπει) να πετάξουμε. Ακόμα και λαχανικά που μπαίνουν σε ειδικά δοχεία και τα ρίχνουμε σε smoothies ή για έξτρα νοστιμιά στο φαγητό.