UPDATE #NOW

«Μπλα μπλα μπλα, μόνο αυτό ακούω»: Η Greta Thunberg ακυρώνει τους παγκόσμιους ηγέτες και γίνεται viral


The Jennettes

29 Σεπτεμβρίου 2021

«Μπλα μπλα μπλα, μόνο αυτό ακούω»: Η Greta Thunberg ακυρώνει τους παγκόσμιους ηγέτες και γίνεται viral

Όσο μεγαλώνει, τόσο περισσότερο θάρρος (και θράσος) αποκτά. Η Greta Thunberg αποφάσισε όχι απλώς να τα βάλει με τους παγκόσμιους ηγέτες – ανάμεσά τους ο Joe Biden – αλλά να τους κοροϊδέψει  στη Σύνοδο Κορυφής Youth4Climate που έλαβε χώρα στο Μιλάνο. Η ακτιβίστρια από τη Σουηδία ακύρωσε κορυφαίους πολιτικούς και την περιβαλλοντική τους δράση λέγοντάς τους «μπλα, μπλα, μπλα».

Χρησιμοποίησε τις διασημότερες κι αγαπημένες τους εκφράσεις, εξηγώντας γιατί είναι μόνο λόγια και υποσχέσεις που δε θα πραγματοποιηθούν ποτέ.

«Όταν λέω κλιματική αλλαγή, τι σκέφτεστε; Εγώ δουλειές. Πράσινα επαγγέλματα. Πράσινα επαγγέλματα», είπε, αναφερόμενη στις ομιλίες του Joe Biden.

«Πρέπει να βρούμε μία ομαλή μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Δεν υπάρχει Planet B», συνέχισε, θυμίζοντάς μας το λόγο που εκφώνησε ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron. «Μπλα, μπλά, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα».

Στο στόχαστρό της βρέθηκε και ο Βρετανός Boris Johnson. «Δεν έχει να κάνει  με κάποιο ακριβό, πολιτικά ορθό όνειρο ή μπλα, μπλα, μπλα», είπε. 

«Πράσινη οικονομία, μπλα, μπλα, μπλα. Μηδενικές εκπομπές, μπλα, μπλα, μπλα. Κλιματικά ουδέτεοι, μπλα, μπλα, μπλα. Αυτά ακούμε από τους υποτιθέμενους ηγέτες μας – λόγια, λόγια που ακούγονται τέλεια μέχρι στιγμής, αλλά καμία δράση ή ελπίδες και όνειρα. Κενά λόγια και υποσχέσεις».

Η Greta Thunberg μίλησε στη Youth4Climate, μία Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη δύο μέρες πριν συναντηθούν δεκάδες πολιτικοί στο Μιλάνο και έναν μήνα πριν την τελική τους CO26 στη Γλασκόβη, στις 31 Οκτωβρίου. 

Η Vanessa Nakate, η οποία είναι ακτιβίστρια από την Ουγκάντα, εξήγησε πως οι αναπτυσσόμενες χώρες περιμένουν τον πλούσιο κόσμο να κάνει τη διαφορά και να εκπληρώσει τις περιβαλλοντικές του υποσχέσεις. Ηγέτες ανεπτυγμένων χωρών δεσμεύθηκαν δέκα χρόνια πριν να ενισχύσουν οικονομικά τους τόπους εκείνους, ώστε να τους βοηθήσουν να περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα αλλά και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης. Αυτή η υπόσχεση επανήλθε στο προσκήνιο το 2015, με τη Συμφωνία του Παρισίου για το Kλίμα  - εκεί, συμφώνησαν να μεταφέρουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μέχρι το 2020, αλλά τελικά έχασαν την προσθεσμία.

«Υπάρχουν τόσο λίγες ενδείξεις για τα 100 δισ. τον χρόνο. Αλλά αυτά τα χρήματα που ήταν να έρθουν μέχρι το 2020, τα περιμένουμε ακόμη», είπε η Nakate, τονίζοντας πως η Αφρική συμβάλλει ελάχιστα στην κλιματική αλλαγή, αλλά υπόκειται τις σοβαρότερες συνέπειες. 

«Δεν μπορείς να προσαρμοστείς σε χαμένες παραδόσεις και ιστορία. Δεν μπορείς να προσαρμοστείς στην πείνα. Ήρθε η ώρα να βάλουν τη ζημιά και τις απώλειες στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεών τους».
 

Δείτε ακόμη: 8 + 1 φωτογραφίες δείχνουν εκπληκτικά το δράμα της φύσης 

jenny.gr