WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6+1 τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Αυγούστου 2021

6+1 τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο

Θέλετε να ζήσετε πολλά χρόνια; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλουν στη μακροζωία, συμπεριλαμβανομένου της διατροφής που έχετε υιοθετήσει. 

Φυσικά οι τροφές δεν έχουν μαγικές ιδιότητες, όμως έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις ασθένειες και να βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς σας.

Ας δούμε ποιες τροφές  μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε πολλά χρόνια.

Σολομός (και άλλα ψάρια)

Τα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολομός, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι είναι προστατεύουν την καρδιά.

Καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί 

Τα καρύδια παρέχουν υγιεινά λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και βασικά μέταλλα, όπως κάλιο και μαγνήσιο. Δεν είναι περίεργο που συνδέονται με τη μακροζωία.
 Μία μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 7.000 άνδρες και γυναίκες για σχεδόν πέντε χρόνια, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν μία από τις τρεις δίαιτες: μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με ξηρούς καρπούς, την ίδια διατροφή συμπληρωμένη με ελαιόλαδο και μια διατροφή χαμηλών λιπαρών. 

Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς, όσοι κατανάλωναν περισσότερες από τρεις μερίδες ξηρών καρπών ανά εβδομάδα, είχαν 39% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας.

Προσθέστε ξηρούς καρπούς σε σαλάτες, σε μαγειρεμένα λαχανικά και σε άλλες συνταγές ή καταναλώστε τους ως έχουν. Οι θρυμματισμένοι ξηροί καρποί αποτελούν επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα μαγειρεμένα φαγητά ή στις σαλάτες.

Πράσινο τσάι

Πολλές μελέτες  έχουν συνδέσει το πράσινο τσάι με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, Αλτσχάιμερ και παχυσαρκίας. Αλλά και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Σε μια μελέτη με ηλικιωμένους Ιάπωνες, εκείνοι που έπιναν πράσινο τσάι - εφτά ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα - είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της εξαετούς περιόδου της μελέτης.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ανάμεσα σε περισσότερους από 40.000 Ιάπωνες ενήλικες, οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο  θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Μούρα

Αν και όλα τα φρούτα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, ωστόσο τα μούρα έχουν ισχυρότερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ως αποτέλεσμα είναι περισσότερο πλούσια σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα.

Ντομάτες

Οι κόκκινες ζουμερές ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή. Οι μαγειρεμένες ντομάτες έχουν περισσότερο λυκοπένιο από τις ωμές ντομάτες. Η κατανάλωση χυμού τομάτας είναι επίσης ωφέλιμη.

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα είναι μια πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, τις ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα σας από διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Ενσωματώστε τα δαμάσκηνα στη καθημερινή σας διατροφή, για να κερδίσετε μακροζωία.

Φασόλια

Εάν τρώτε περίπου ένα φλιτζάνι φασόλια την ημέρα, θα κερδίσετε επιπλέον τέσσερα χρόνια προσδόκιμου ζωής.

Μελέτες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καταναλώνουν καθημερινά ένα φλιτζάνι φασόλια, σε αντίθεση με το 1/2 φλιτζάνι που συνιστάται από τις Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ. 

Επίσης μια συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Tropical Medicine and Public Health της Νοτιοανατολικής Ασίας, έδειξε ότι κίνδυνος θνησιμότητας των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 7 έως 8% για κάθε 20 γραμμάρια οσπρίων που έτρωγαν.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.