UPDATE #NOW

Το Lonely Planet διαλέγει τα 5 καλύτερα πάρκα της Αθήνας


The Jennettes

1 Οκτωβρίου 2021

Το Lonely Planet διαλέγει τα 5 καλύτερα πάρκα της Αθήνας

Το Lonely Planet, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οδηγός παγκοσμίως, έκανε πρόσφατα ένα αφιέρωμα στα καλύτερα πάρκα της πρωτεύουσας της χώρας μας, παρόλο που όπως αναφέρει, «η Αθήνα δεν φημίζεται για τον φυσικό της πλούτο αφού οι χώροι με πράσινο κατέχουν τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη».

Δεδομένου ότι ο  Οκτώβριος είναι εδώ και έξω, όπως φαίνεται, φθινοπώριασε για τα καλά, αξίζει να δούμε ποια πάρκα της πόλης μας, προτείνει το Lonely Planet. Tο καλοκαίρι μπορεί να πέρασε αλλά ο χειμώνας είναι ακόμη μακριά για να βυθιζόμαστε στον καναπέ κάτω από σκεπάσματα και κουβέρτες συντροφιά με κουβάδες από ποπ κορν και Netflix. Μπορούμε βέβαια να συνδυάζουμε τα πάντα. Λατρεμένες εξόδους σε αγαπημένα καφέ αλλά και χουχουλιάρικες στιγμές μέσα στο σπίτι. 

Το φθινόπωρο θεωρείται η καλύτερη εποχή για περπάτημα και τρέξιμο, και τα πάρκα της Αθήνας είναι τα καλύτερα μέρη για να «ξυπνήσουν» τον οργανισμό σας.

Φορέστε αθλητικά και εξερευνήστε το κέντρο της πόλης, ρουφώντας το οξυγόνο της φύσης. Πού; Ελάτε να κάνουμε μαζί μια εικονική βόλτα στα πιο αγαπημένα πάρκα της πόλης.

Λόφος Φιλοπάππου

Τα μονοπάτια του θα σας οδηγήσουν σε ιστορίες που δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα για έναν από τους πιο ωραίους λόφους της Αθήνας. Ο λόφος στην πραγματικότητα δεν είναι ένας αλλά τρεις: Ο λόφος της Πνύκας, ο λόφος των Νυμφών, που μπορεί να ξέρετε και ως «του Αστεροσκοπείου», και ο λόφος των Μουσών. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που κοσμεί την κορυφή του λόφου των Νυμφών σχεδιάστηκε το 1842 από τον διάσημο για την Τριλογία της οδού Πανεπιστημίου, Θεόφιλο Χάνσεν.

Μια εντυπωσιακή διαδρομή ξεκινά από τον λόφο των Νυμφών, η οποία σας φέρνει στην αρχαία διά Κοίλης οδό, η οποία συνέδεε την Ακρόπολη με το λιμάνι του Πειραιά. Σε ορισμένα σημεία της διακρίνονται καθαρά τα σημάδια που άφησαν, πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, στον δρόμο οι τροχοί των αμαξών.

Μέσα σε ένα μοναδικό κατάφυτο τοπίο, στους πρόποδες του λόφου και κοντά στο μνημείο του Φιλοπάππου, βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, που έχει επιρροές από την παραδοσιακή ιαπωνική αρχιτεκτονική. Μήπως ήρθε η ώρα να τον επισκεφθείτε;

Λυκαβηττός

Αν βρεθείτε εκεί, η θέα θα σας αποζημιώσει αφού θα έχετε στο πιάτο σας όλη την πρωτεύουσα. Η ιστορία του μέρους, ο ιερός ναός των Αγίων Ισιδώρων, ο Ναός του Αγίου Γεωργίου και το θέατρο του Λυκαβηττού θα σας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να εξερευνήσετε με τα πόδια. 

Θεωρείται ως το «μεγαλύτερο μπαλκόνι» της Αθήνας και θα σας κάνει να δείτε την Αθήνα σίγουρα με άλλο μάτι.  Ο Γιάννης Τσαρούχης έλεγε πως: «Ο λόφος του Λυκαβηττού είναι φυσικό αριστούργημα γλυπτικής και αρχιτεκτονικής». Με 277 μέτρα υψόμετρο, ο λόφος του Λυκαβηττού θα ήταν ο υψηλότερος των Αθηνών, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς και μελετητές αν δεν υπήρχαν τα Τουρκοβούνια, που είναι πιο ψηλά κατά περίπου 70 μέτρα.

Οι περισσότεροι επισκέπτες ανεβαίνουν από τον αυτοκινητόδρομο μέχρι το μεγάλο πλάτωμα, άλλοι από το μονοπάτι της νότιας πλευράς και άλλοι από το μονοπάτι της ανατολικής πλευράς. Όποιον δρόμο κι αν ακολουθήσετε, το σίγουρο είναι πως θα σας οδηγήσει στο πιο όμορφο μέρος της πόλης. 

Εθνικός Κήπος 

Στον Εθνικό Κήπο, θα ξεχάσετε πραγματικά ότι βρίσκεστε στην Αθήνα. Δεσπόζει στο κέντρο της πόλης από το 1800 ενώ σήμερα θεωρείται το καλύτερο μέρος για γυμναστική ή διαλογισμό. Πρόκειται για έναν ιστορικό τόπο όπου το παρελθόν ενώνεται με το παρόν και ξεδιπλώνει τις ωραιότερες ιστορίες γύρω από τη φύση και το περιβάλλον. 

Η «μεγαλύτερη καταπράσινη όαση στο κέντρο της Αθήνας» διαμορφώθηκε το 1839 ως κήπος του ανακτόρου των πρώτων βασιλέων της Ελλάδας, που σήμερα στεγάζει τη Βουλή. Με περισσότερα από πεντακόσια είδη δένδρων και φυτών από όλο τον κόσμο, σας ταξιδεύει νοερά σε μέρη από σελίδες μυθιστορημάτων. Στον κήπο υπάρχουν λίμνες με πάπιες, ένα πρωτότυπο ηλιακό ρολόι, γλυπτά, διάσπαρτες αρχαιότητες, βοτανικό μουσείο, παιδική χαρά ενώ ο χώρος είναι ανοικτός καθημερινά από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου.

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος 

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι έργο του αρχιτέκτονα, Renzo Piano. Εκτείνεται σε μια έκταση 210 στρεμμάτων και καταλαμβάνει το 85% της συνολικής έκτασης του ΚΠΙΣΝ. Φιλοξενεί μια πληθώρα φυτικών ειδών όπως ελιές, κουμαριές, χαρουπιές, δάφνες, κυπαρίσσια αλλά και μια πολύ μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών, που κάνουν τη βόλτα εκεί ασύγκριτη. 

Περιλαμβάνει 16 είδη δέντρων, 161 είδη θάμνων και μία ποικιλία από αγρωστώδη και βολβούς. Κάθε μήνας φέρνει ένα νέο χρώμα και κάθε εποχή προβάλλει έναν διαφορετικό συνδυασμό από άνθη και φυλλώματα. Στο Πάρκο έχουν ήδη εμφανιστεί και διαφορετικά είδη πουλιών που συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο. 

Εάν δεν το έχετε επισκεφθεί ήδη, που το θεωρούμε απίθανο, βάλτε αθλητικά και ξεκινήστε! 

Πάρκο Φλοίσβου

Η βόλτα εκεί θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω αφού έχει φόντο τη θάλασσα. Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να επισκεφθείτε το Πάρκο Φλοίσβου είναι το απόγευμα την ώρα του ηλιοβασιλέματος ενώ εάν πετύχετε τη θάλασσα με κύμα, τότε το σκηνικό θα θυμίζει εξωτερικό. 

Φορέστε την αθλητική σας φόρμα και πάρτε το τραμ μέχρι να σας βγάλει στο μέρος που υποσχόμαστε ότι δεν θα θέλετε να αποχωριστείτε καθώς όσες φορές το έχουμε επισκεφθεί, αρνούμαστε να το αποχωριστούμε. 

Καλές φθινοπωρινές βόλτες!

Δείτε ακόμη: Τα πιο περίεργα μέρη στο κόσμο για τρέξιμο