WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρκίνος του μαστού: Τα facts και οι στατιστικές που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε


The Jennettes

1 Οκτωβρίου 2021

Καρκίνος του μαστού: Τα facts και οι στατιστικές που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας Ενημέρωσης και Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού. Από το 1985, Ο Αμερικανικός Οργανισμός για τον Καρκίνο και ο φαρμακευτικός τομέας της Imperial Chemical Industries (που τώρα ανήκει στην AstraZeneca) ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν και μόνο σκοπό. Για να ενισχύσουν τη μαστογραφία ως το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά του καρκίνου του μαστού.

Ο αγώνας αυτός δεν τελειώνει ποτέ, ειδικά όσο ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο επικίνδυνος για τις γυναίκες (αλλά, σε μικρότερο βαθμό, και για τους άντρες). Η δύναμή μας είναι η ενημέρωση, η αναγνώριση του προβλήματος και φυσικά η πρόληψη. Τα καλά νέα είναι ότι τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί κατά πολύ από τη δεκαετία του '80 και μετά, τότε που δημιουργήθηκαν προγράμματα ανίχνευσης του καρκίνου στα πρώτα στάδια.

Τα συμπτώματα και οι ενδείξεις του καρκίνου του μαστού

- Μάζα στο στήθος
- Αλλαγή στο σχήμα, το μέγεθος και την εμφάνιση του στήθους
- Κοκκινίλες, λακκάκια ή άλλες αλλαγές στο δέρμα
- Αλλαγή στην εικόνα της θηλής αλλά και στην περιοχή γύρω από αυτή (areola)
- Έκκριση υγρών από τη θηλή

Δεν είναι όλοι οι όγκοι κακοήθεις

Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε όταν εντοπίζετε αλλαγές στο στήθος. Το 90% των μαζών δεν είναι κακοήθεις. Μπορεί να είναι κύστες ή μολύνσεις. Ωστόσο, η συχνή αυτοεξέταση και η μαστογραφία εντοπίζουν τους όγκους στην αρχή και η βιοψία μάς ενημερώνει για την επικινδυνότητά τους.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνω των 40. Οι παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο για καρκίνο του μαστού είναι η ηλικία (όσο μεγαλύτερη, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος), η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό σε καρκίνο του μαστού, ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία, η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση.

Οι παρεμβάσεις που μειώνουν τον κίνδυνο

Υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές που, αποδεδειγμένα, μειώνουν τον κίνδυνο, αλλά μόνο σε ποσοστό έως και 30%. Ο παρατεταμένος θηλασμός, η διατήρηση φυσιολογικού βάρος, η συχνή σωματική άσκηση και η αποφυγή καπνίσματος, κατάχρησης αλκοόλ και λήψης ορμονών είναι μερικά σημαντικά βήματα προς την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, το οικογενειακό ιστορικό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Τα στατιστικά που μάς αφορούν

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες παγκοσμίως με καρκίνο του μαστού.

Στην Ευρώπη, νοσούν περισσότερες από 450.000 γυναίκες κάθε χρόνο, με τις 140.000 να χάνουν τη ζωή τους.

1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της, ενώ αποτελεί την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Στην Ελλάδα, διαγιγνώσκονται 6.000 γυναίκες ετησίως.

Οι γυναίκες με επιθετικό καρκίνο του μαστού έχουν μέσο όρο επιβίωσης από 5 έως 10 χρόνια.

Οι μαύρες γυναίκες έχουν 9-10% χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης, εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης σε φορείς υγείας.

Αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί εγκαίρως, μιλάμε για 97% πιθανότητες πλήρους ίασης.

Κινδυνεύουν και οι άντρες

Και όμως, ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανδρών κινδυνεύει να νοσήσει από καρκίνο του μαστού και τα αίτια είναι τα ίδια με των γυναικών. Αφορά στο 1% όλων των μορφών καρκίνου και λιγότερο από 1% όλων των περιπτώσεων στον καρκίνο του μαστού. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 67 έτη.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.