UPDATE #NOW

Μουσείο στην Ινδονησία φτιαγμένο από 10.000 πλαστικά αντικείμενα απεικονίζει την περιβαλλοντική κρίση της χώρας


The Jennettes

5 Οκτωβρίου 2021

Μουσείο στην Ινδονησία φτιαγμένο από 10.000 πλαστικά αντικείμενα απεικονίζει την περιβαλλοντική κρίση της χώρας
Η ομάδα, σύμφωνα με το reuters, σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα μουσείο, φτιαγμένο εσωτερικά από πλαστικά μπουκάλια με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS και μια ομάδα περιβαλλοντολόγων στην Ινδονησία σκέφτηκε να στείλει ένα δυνατό μήνυμα στον κόσμο για την επιδείνωση της θαλάσσιας ρύπανσης. 

Η ομάδα, σύμφωνα με το reuters, σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα μουσείο, φτιαγμένο εσωτερικά από πλαστικά μπουκάλια με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Η ιδέα που τέθηκε σε εφαρμογή άμεσα, ευελπιστεί να αφυπνίσει συνειδήσεις και να πείσει τους ανθρώπους να αναθεωρήσουν πολλές από τις καθημερινές τους συνήθειες, οι οποίες είναι επιζήμιες για το περιβάλλον. 

H υπαίθρια έκθεση στην πόλη Gresik στην ανατολική Ιάβα, πήρε τρεις μήνες προκειμένου να υλοποιηθεί και είναι κατασκευασμένη από περισσότερα από 10.000 πλαστικά αντικείμενα που συλλέγονταν περίπου τρία χρόνια. Από μπουκάλια και τσάντες μέχρι σακουλάκια και καλαμάκια, τα οποία συλλέχθηκαν από μολυσμένα ποτάμια και παραλίες. 

To κύριο έκθεμα είναι ένα άγαλμα που λέγεται "Dewi Sri" και απεικονίζει τη θεά της ευημερίας και της καλοτυχίας, η οποία λατρεύεται από τους κατοίκους της Ιάβας. Η μακριά της φούστα είναι φτιαγμένη από σακουλάκια μιας χρήσης με οικιακά αντικείμενα. 

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του μουσείου, Prigi Arisandi: «Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ώστε να σταματήσει να χρησιμοποιεί πλαστικά μίας χρήσης γιατί είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθούν. Ξεκινώντας από σήμερα, θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα τέλος στην κατανάλωσή τους επειδή είναι γνωστό ότι μολύνουν τον ωκεανό μας, που είναι βασική διατροφική μας πηγή». 

Στην Ινδονησία, το πρόβλημα από τη χρήση των πλαστικών είναι τεράστιο όπως και στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Οι τέσσερις χώρες είναι υπεύθυνες σχεδόν για το μισό των πλαστικών στους ωκεανούς και οι προσπάθειες της Ινδονησίας να περιορίσει τη χρήση τους, έχουν αμφίβολα αποτελέσματα μέχρι σήμερα. 

Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό από τις αρχές του προηγούμενου μήνα ενώ μέχρι σήμερα έχει υποδεχτεί πάνω από 400 επισκέπτες. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: reuters.com

Δείτε ακόμη: Δέκα μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε