«Ο πατέρας μου με βίαζε από τα 11»: Η Μαρία Πολύζου μιλά για την κακοποίηση και τον καρκίνο του μαστού και προτρέπει τα παιδιά να μιλούν
Κλέλια Φατούρου
9 Οκτωβρίου 2021
H Μαρία Πολύζου, κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών έκανε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την κακοποίηση που βίωνε από τον πατέρα της αλλά και για τον καρκίνο του μαστού, που κατάφερε να ξεπεράσει.
Το 1996 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε στον Μαραθώνιο σε Ολυμπιακούς αγώνες στην Ατλάντα. Το 2010 ήταν η πρώτη γυναίκα από την αρχαιότητα γυναίκα που αναβίωσε το Φειδιππίδειο άθλο. Έτρεξε την διαδρομή 524 χιλιομέτρων (Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα Τύμβος Μαραθώνα) στην επέτειο των 2,5 χιλιάδων χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. «Εμένα μου άρεσε να τρέχω. Η ελευθερία που βίωνα στο σώμα και την ψυχή μου», δήλωσε στο gazzetta.gr.
Ο καρκίνος του μαστού το 2019
«Δεν περίμενα ότι θα με άγγιζε. Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού το 2019 και τότε ήταν που ξεκίνησε ένας νέος μαραθώνιος. Ήταν ένα σοκ για εμένα. Αντί να πηγαίνω στην προπόνηση, έτρεχα σε γιατρούς και νοσοκομεία. Δυστυχώς, στη χώρα μας, παραμένει ένα ταμπού. Φοβόμαστε ακόμα και τη λέξη. Εγώ είπα ότι έχω καρκίνο και θα πάω να το διανύσω. Η επέμβαση δεν πήγε καλά. Έπρεπε να κάνω 16 χημειοθεραπείες και είναι ένας αγώνας που θα διαρκέσει για 10 χρόνια. Ευχαριστώ όμως τον καρκίνο για όλα όσα με δίδαξε. Ήξερα ότι θα τερματίσω νικήτρια». Και έτσι έγινε.
Η σοκαριστική αποκάλυψη για την κακοποίηση
Η Μαρία Πολύζου όμως είχε να μας διηγηθεί και άλλα σκληρά βιώματα. Στο βιβλίο της «Μην τα Παρατάς», που μόλις κυκλοφόρησε, συνοψίζει όλα τα γεγονότα που τη διαμόρφωσαν και την έκαναν αυτό που είναι σήμερα. Μιλώντας στο MEGA, στέλνει ένα μήνυμα σε όλα τα παιδιά και τους ανθρώπους που θα ταυτιστούν με την ιστορία της. Για την κακοποίηση που δεχόταν από τον πατέρα της. Για τη σωματική βία που ασκούσε σε όλη την οικογένεια αλλά και και για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωνε η ίδια από 11 χρονών.
«Γεννήθηκα στην Πάτρα, ο πατέρας μου ήταν ψαράς, δούλευε σκληρά αλλά ήταν πάμπτωχος. Ο πατέρας μου ήταν άγριος στην όψη και στους τρόπους. Δεν ήταν ψηλός, μάλλον μετρίου αναστήματος. Είχε σκούρα επιδερμίδα και το καλοκαίρι μαύριζε περισσότερο λόγω δουλειάς. Είχε μαύρα μαλλιά και μούσια που τον έκαναν ακόμη πιο τρομακτικό. Έπινε και, όταν μεθούσε, γινόταν βίαιος. Μας χτυπούσε και τον τρέμαμε όλοι. Εμένα από την ηλικία των 11-12 ετών με βίαζε».
Το τρέξιμο είναι αυτό που τη βοήθησε να ξεφύγει, φτάνοντας στο σημείο να σπάει ρεκόρ. «Μου άρεσε να δραπετεύω στον δικό μου κόσμο. Την ομορφιά που χρειαζόμουν, την έφτιαχνα μέσα μου Υποσυνείδητα ίσως, από πολύ μικρή προσπαθούσα να μην είμαι εντελώς εκεί που βρισκόταν το σώμα μου, αλλά να περιπλανιέμαι όπου με οδηγούσε το μυαλό και η ψυχή μου». Ο λόγος που έγραψε το βιβλίο και μιλάει σήμερα ανοιχτά, είναι για να βοηθήσει όλα τα παιδιά που φοβούνται να μιλήσουν. Θεωρεί ότι είναι χρέος μας να τα προστατεύσουμε.