UPDATE #NOW

Η νέα ταινία του Ben Affleck αποδεικνύει ότι, για τις γυναίκες, δεν έχουν αλλάξει πολλά από τον Μεσαίωνα


Κλέλια Φατούρου

14 Οκτωβρίου 2021

Η νέα ταινία του Ben Affleck αποδεικνύει ότι, για τις γυναίκες, δεν έχουν αλλάξει πολλά από τον Μεσαίωνα

Η πρεμιέρα της νέας ταινίας των Matt Damon, Adam Driver και Jodie Comer, σε σκηνοθεσία Ridley Scott και σενάριο Ben Affleck επισκιάστηκε από το love story των Bennifer, αλλά η πρωταγωνίστρια μας υπενθυμίζει την αξία του The Last Duel.

Η ιστορία που εκτυλίσσεται στα τέλη του 1300 με κεντρικό θέμα τη μονομαχία μεταξύ δύο ιπποτών για την τιμή μίας γυναίκας. Η γαλλίδα ευγενής Marguerite de Carrouges (Jodie Comer), βιάζεται από τον φίλο του συζύγου της και καταθέτει στο δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος Jacques Le Gris (Adam Driver) αρνείται το έγκλημα, και έτσι ο Jean de Carrouges (Matt Damon) τον προσκαλεί σε μονομαχία μέχρι θανάτου. Αν όμως χάσει ο σύζυγος, η σύζυγός του θα καεί στην πυρά ως τιμωρία για ψευδή κατηγορία.

Η πρωταγωνίστρια Jodie Comer μίλησε για τον ρόλο της στην πρεμιέρα της ταινίας στη Νέα Υόρκη. «Υπήρχαν τόσο λίγες πληροφορίες για εκείνη και ήταν το πρόσωπο που βίωσε μία τόσο τρομακτική επίθεση. Φυσικά, υπήρχε ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια για τους άντρες, για το ποιοι ήταν, τι φορούσαν και πώς μονομαχούσαν. Αυτό όμως που κέρδισε την προσοχή μου ήταν το πώς οι δημιουργοί της έδωσαν την ευκαιρία να πει την αλήθεια της».

Η ταινία που δείχνει την τελευταία νόμιμη μονομαχία μεταξύ ιπποτών παρουσιάζεται σε 3 κεφάλαια, με τον κάθε χαρακτήρα να δίνει τη δική του οπτική για την ιστορία. Το κεντρικό θέμα είναι ο βιασμός και τα γεγονότα που οδήγησαν στη μονομαχία. «Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για την κουλτούρα στη Γαλλία του Μεσαίωνα, τόσο πιο απίστευτη γίνεται. Υπερασπίστηκε τον εαυτό της, είπε την αλήθεια βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτό της αλλά και τον περίγυρο. Ήταν ένα απίστευτα γενναίο και ηρωικό πρόσωπο. Είναι αυτό το είδος ανθρώπου για τον οποίο πρέπει να κάνεις μία ταινία», δήλωσε η Jodie, την οποία γνωρίσαμε και λατρέψαμε στη σειρά της Phoebe Waller Bridge, Killing Eve.

Αν και η ταινία διαδραματίζεται πριν από 600 χρόνια, το σενάριο των Ben Affleck, Matt Damon και Nicole Holofcener συναντά της πολιτική και τα δικαιώματα των γυναικών του σήμερα. Βλέποντας την ταινία, διαπιστώνεις ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα τα τελευταία 600 χρόνια. Μπορεί να μην καίγονται οι άνθρωποι στη φωτιά, αλλά τα πράγματα αλλάζουν μόνο όταν οι άνθρωποι δεν φοβούνται να μιλήσουν. Εμείς πάντως θα τη δούμε σίγουρα.