Μία γυναίκα βιάστηκε σε τρένο και οι επιβάτες δεν αντέδρασαν. Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζούμε κάθε μέρα

Κλέλια Φατούρου
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου κάποιος μπορεί να σου επιτεθεί στο τρένο, μία Τετάρτη βράδυ, να σε βιάσει, να το δουν οι επιβάτες και να μην παρέμβει κανένας. Ούτε καν για να πάρει τηλέφωνο την αστυνομία.

Αυτό ακριβώς συνέβη την Τετάρτη, στις 10 το βράδυ, όταν ο Fiston Ngoy κάθισε δίπλα σε μία γυναίκα, στο τρένο που εκτελούσε τη διαδρομή Market-Frankford προς το 69th Street Trasportation Center. «Ο άντρας προσπάθησε να την αγγίξει αρκετές φορές, η γυναίκα τον έσπρωξε και προσπάθησε να τον σταματήσει, αλλά εκείνος, δυστυχώς, συνέχισε και κατάφερε να τη γδύσει», ήταν η επίσημη δήλωση του Andrew Busch, εκπροσώπου της SEPTA, που κάνει τις Μεταφορές στο νοτιοανατολικό τμήμα της Pennsylvania.

Ο βιασμός είχε διάρκεια 8 λεπτών και δεν παρενέβη κανείς. «Νιώθω αηδιασμένος με τους ανθρώπους που δεν έκαναν το παραμικρό για να τη βοηθήσουν. Οι επιβάτες που βρέθηκαν σε εκείνο το τρένο πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να ρωτήσουν τον εαυτό τους γιατί δεν έκαναν κάτι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Αν και οι επιβάτες δεν ήταν αμέτρητοι, ήταν σίγουρα αρκετοί για να συνασπιστούν και να προστατεύσουν το θύμα. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, μάλλον υπήρξαν επιβάτες που κατέγραψαν τον βιασμό με τα κινητά τους. Τελικά, ένας εργαζόμενος παρενέβη και κάλεσε την αστυνομία, η οποία έδρασε αμέσως και τον συνέλαβε. Ο 35χρονος δράστης ήταν άστεγος, έχει κατηγορηθεί ξανά για βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση αλλά και άλλα εγκλήματα. Κρατείται στην τοπική φυλακή του Delaware και δεν εκπροσωπείται από δικηγόρο. 

Γιατί οι άνθρωποι κοιτάζουν από την άλλη;

Είναι προφανές ότι ο ένοχος είναι εκείνος που διαπράττει το έγκλημα. Ο Ngoy ευτυχώς συνελήφθη και κρατείται, αλλά υπάρχουν και συνένοχοι που κυκλοφορούν ελεύθεροι. Που, πιθανώς, βρήκανε το θάρρος να καταγράψουν ένα έγκλημα με το κινητό αλλά δίστασαν να βοηθήσουν. Να πίστεψαν ότι όλο και κάποιος θα επέμβει και δεν χρειάζεται να πάρουν οι ίδιοι την ευθύνη; Να φοβήθηκαν για κρυμμένο όπλο; (ο δράστης ήταν άοπλος). «Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα μάθουν για αυτή την ιστορία και θα φροντίσουν να μην συμβεί ξανά κάτι ανάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, αλλά εμείς δεν ξέρουμε αν μπορούμε να πιστεύουμε στο ανθρώπινο είδος.

Μία γυναίκα φοβάται να επιστρέψει στο σπίτι της και κρατά σφιχτά τα κλειδιά όταν είναι μόνη της σε έναν έρημο δρόμο. Αν νιώθει ότι δεν μπορεί να είναι ασφαλής μέσα σε ένα βαγόνι με επιβάτες, πώς θα βγει από το σπίτι της; 

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash