UPDATE #NOW

Τα μουσεία της Βιέννης ήταν πολύ «σέξι» για το TikTok, οπότε πήγαν στο OnlyFans


The Jennettes

21 Οκτωβρίου 2021

Τα μουσεία της Βιέννης ήταν πολύ «σέξι» για το TikTok, οπότε πήγαν στο OnlyFans

Ένα σύνολο μουσείων από τη Βιέννη κάνει την επανάστασή του στο OnlyFans. Κι αυτό γιατί το «νέο κύμα καθωσπρεπισμού» των social media δεν τους επιτρέπει να αναρτούν τα γυμνά έργα τέχνης τους.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία Vienna Laid Bare, την οποία κυκλοφόρησε το γραφείο τουρισμού της πόλης. Οι συνδρομητές θα μπορούν να αγοράσουν τουριστική κάρτα για τα εισιτήρια της πόλης, ή εισιτήρια για τα μουσεία που συμμετέχουν.

Όλα ξεκίνησαν όταν το TikTok αποφάσισε να μπανάρει τα ξεχωριστά προφίλ των μουσείων, επειδή αναρτούσαν γυμνά έργα τέχνης. Τον Ιούλιο, μάλιστα, το Albertina Museum δεν μπορούσε να αναρτήσει τίποτα από τη συλλογή του Ιάπωνα φωτογράφου Nobuyoshi Araki, επειδή απεικονίζει γυμνά στήθη. 

«Η Βιέννη και τα καλλιτεχνικά της ιδρύματα είναι μερικά μόνο από τα θύματα αυτού του νέου κύματος καθωσπρεπισμού – με γυμνά αγάλματα και διάσημα έργα να μπαίνουν στη μαύρη λίστα εξαιτίας όρων χρήσης των social media», έγραψε το γραφείο τουρισμού της Βιέννης σε επίσημη ανακοίνωση. «Γι’αυτό και αποφασίσαμε να βάλουμε τα παγκοσμίου φήμης “ακατάλληλα” έργα τέχνης της πρωτεύουσας στο OnlyFans».

Πράγματι, την ώρα που τεράστιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τους απορρίπτουν, ο Αυστριακός εξπρεσιονιστής Egon Schiele και ο γραφίστας Koloman Moser θα βρίσκονται στο OnlyFans. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τέχνη συγκρούεται με την τεχνολογία. Το 2018, το φλαμανδικό γραφείο τουρισμού στράφηκε κατά του Facebook που λογόκρινε γυμνούς πίνακες του μπαρόκ ζωγράφου Peter Paul Rubens. Την ίδια χρονιά, γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι το Facebook δε θα έπρεπε να είχε λογοκρίνει τον πίνακα «Η προέλευση του κόσμου» του Gustave Coubet.

«Ένας από τους λόγους που αυτό είναι τόσο προβληματικό, είναι η απουσία ξεκάθαρων οδηγιών και λογικής στις πλατφόρμες αυτές, σχετικά με το ποια γύμνια θεωρείται προσβλητική και ποια όχι», δήλωσε η πρόεδρος του γραφείου τουρισμού της Βιέννης, Helena Hartlauer, στο Motherboard. «Λογοκρίνονται έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν 3.000 χρόνια πριν. Ξεκάθαρα, κάτι πηγαίνει πολύ λάθος εδώ».

jenny.gr