UPDATE #NOW

Pauli Murray: Το ντοκιμαντέρ για τον μαύρο non- binary ήρωα που αγνόησε η ιστορία


Κλέλια Φατούρου

3 Νοεμβρίου 2021

Pauli Murray: Το ντοκιμαντέρ για τον μαύρο non- binary ήρωα που αγνόησε η ιστορία

Ο όρος non binary χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι με μη δυαδικό φύλο από πάντα.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καριέρα της Ruth Bader Ginsburg, Julie Cohen και Betsy West ετοίμασαν ένα νέο project για μία τρομερά ενδιαφέρουσα περίπτωση ανθρώπου. 

Ο Pauli Murray, ένας non-binary μαύρος δικηγόρος, ακτιβιστής, ποιητής και Επισκοπικός ιερέας μάλλον παραγκωνίστηκε από την ιστορία, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάδοση της ιστορίας του. Γεννημένος το 1910, ο Murray ενορχήστρωνε τα κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα των ανδρών και των γυναικών. Στο ντοκιμαντέρ για την Ginsburg γίνεται αναφορά στον Murray και στην καινοτόμα ιδέα του να χρησιμοποιήσει τη 14η τροποποίηση για να κερδίσει ίσα δικαιώματα. Το ντοκιμαντέρ "My Name is Pauli Murray" αποκαλύπτει βαθύτερες πτυχές αυτής της προσωπικότητας και η προσωπική ζωή του είναι εκείνη με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Οι δημιουργοί βασίστηκαν σε υλικό από 141 κουτιά πληροφοριών που στάλθηκαν στη Βιβλιοθήκη Schlesinger του Harvard. «Ήταν λες και ο Pauli ήξερε ότι η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη για τον ίδιο, αλλά κάποια στιγμή θα συμβεί. Άφησε όλο αυτό το υλικό για όλους εκείνους που θέλουν να μάθουν και να διαβάσουν την ιστορία του» μας ενημερώνει η Julie Cohen. Και ναι, θέλουμε πολύ.

Εκτός από τους αγώνες που έκανε για τα δικαιώματα των ανθρώπων, θα δούμε και τις δικές του προσωπικές μάχες. Η σημαντικότερη ήταν εκείνη με την ταυτότητα του φύλου του, πριν καν υπάρξει ορισμός για αυτό, αλλά και η ανακάλυψη για τη ρομαντική ικανοποίηση που βρήκε στην Irene Barlow. Οι σκισμένες σελίδες από τα ημερολόγια και τα γράμματα που είχε στείλει σε γιατρούς για θεραπεία τεστοστερόνης, αποδεικνύουν τον αγώνα που έδινε σε μία εποχή που δεν μπορούσε να διανοηθεί κάτι τέτοιο. Ας μην ξεχνάμε ότι πέθανε πριν από 35 χρόνια.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα του Pauli Murray και όλες οι πληροφορίες που άφησε πίσω δημιουργούν το υλικό για ένα ντοκιμαντέρ που πρέπει να δούμε. «Αν οι άνθρωποι είχαν ένα παράδειγμα κάποιου τόσο πετυχημένου και τόσο σημαντικού για την ιστορία μας, θα έπαιρναν θάρρος και κουράγιο αν έβλεπαν ότι ήταν non-binary», τόνισε η Betsy West.

Αν και η ιστορία του Murray έχει ήδη μελετηθεί από μαύρες γυναίκες ακαδημαϊκούς, αυτό το ντοκιμαντέρ θα αφυπνίσει τους ανθρώπους και θα διαδώσει μία ιστορία που πρέπει να γίνει γνωστή σε όλους.