UPDATE #NOW

Πορτραίτο της Frida Kahlo έσπασε κάθε ρεκόρ πώλησης για Λατίνο καλλιτέχνη. Ναι, και του Diego Rivera


19 Νοεμβρίου 2021

Πορτραίτο της Frida Kahlo έσπασε κάθε ρεκόρ πώλησης για Λατίνο καλλιτέχνη. Ναι, και του Diego Rivera
Πορτραίτο της Frida Kahlo πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ - Πήρε εκδίκηση από τον σύζυγό της

Η μορφή της χαρακτηριστική και η επίδρασή της αδιαμφισβήτητη. Η Frida Kahlo υπήρξε, μία από τις πιο σημαντικές ζωγράφους του 20ου αιώνα και σίγουρα μία από τις πιο διάσημες φυσιογνωμίες στον κόσμο. Το πορτρέτο της «Diego y yo», δηλαδή «Ο Ντιέγκο και Εγώ», πουλήθηκε για 34,9 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του Sotheby’s την Τρίτη.

 

«Το εξαιρετικό αποτέλεσμα της αποψινής ημέρας εξασφαλίζει τη θέση της Kahlo στο κλιμάκιο δημοπρασιών που ανήκει, ως μία από τους πραγματικούς τιτάνες της τέχνης του 20ου αιώνα», δήλωσε εκπρόσωπος των Sotheby’s, Τζούλιαν Ντόους, σύμφωνα με τη New York Post.

jenny.gr

Το «Diego y yo», το οποίο πιστεύεται ότι είναι η τελευταία αυτοπροσωπογραφία της Μεξικανής καλλιτέχνιδας, δημιουργήθηκε το 1949 – πέντε χρόνια πριν τον θάνατό της. Στον πίνακα, η Κahlo εμφανίζεται με δάκρυα στα μάτια την ώρα που στο μέτωπό της υπάρχει ένα μικρότερο πορτραίτο του συζύγου της, που αποτυπώνει την θλίψη και απογοήτευση της Kalho για την ερωτική σχέση του Rivera με τη φίλη της, τη Μεξικανή ηθοποιό Μαρία Φέλιξ.

«Έχει τόσο δυνατό βλέμμα», λέει η Άννα Ντι Στάζι, διευθύντρια της λατινοαμερικανικής τέχνης του Sotheby’s, όπως αναφέρει το NPR. «Απλώς σε κοιτάζει επίμονα, και απλώς κόβει την ανάσα. Και αυτά τα τρία δάκρυα που κυλούν στο μάγουλό της είναι τα πιο δυνατά δάκρυα που έχω δει ποτέ στην ιστορία της τέχνης».

Το «Diego y yo» της Kahlo γίνεται έτσι, κατά κάποιον τρόπο, ο πίνακας της εκδίκησης για την Kahlo, καθώς ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας για ένα έργο από Λατίνο καλλιτέχνη. Ποιο ήταν αυτό; Ο πίνακας του συζύγου της Rivera, «The Rivals», που πουλήθηκε για 9,76 εκατομμύρια δολάρια το 2018.