UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Οι αριθμοί που περιγράφουν τον ιό σήμερα


The Jennettes

1 Δεκεμβρίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Οι αριθμοί που περιγράφουν τον ιό σήμερα

Τον αποκάλεσαν «μάστιγα» και «αρρώστια των γκέι». Οδήγησε πολλούς ανθρώπους στο περιθώριο, οι οικογένειές τους τούς γύρισαν την πλάτη. Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια, όμως σήμερα μιλάμε για αυτόν με το όνομά του και το κοινωνικό στίγμα γύρω του έχει, σχεδόν, εξαλειφθεί. 

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της ελεύθερης (δηλαδή χωρίς προφυλακτικό) σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου και Παγκόσμια Ημέρα HIV-AIDS, βλέπουμε τον ιό με αριθμούς

Σε παγκόσμιο επίπεδο, από την εμφάνιση της επιδημίας (τη δεκαετία του ’80) μέχρι σήμερα, έχουν νοσήσει 80 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι μισοί, έχουν χάσει τη ζωή τους. Συνολικά, κατά μέσο όρο 36,7 εκατομμύρια (34 έως 39,8 εκατ.) άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV ως τα τέλη του 2015. Εκτιμάται ότι 0,8% των ατόμων ηλικίας 15-49 ετών σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV, αν και το βάρος της επιδημίας εξακολουθεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών και των περιοχών.

Στην Ελλάδα:

2.662 οροθετικοί πέθαναν έως τώρα 

13.1333 άτομα γνωρίζουν ότι ζουν με τον ιό HIV 

83% είναι άνδρες 

6,8% είναι μετανάστες/μετανάστριες από χώρες με γενικευμένη HIV λοίμωξη 

55,7% διαγνώστηκαν σε προχωρημένο στάδιο της νόσου το 2015 

807 οροθετικά άτομα προέρχονται από χώρες με γενικευμένη επιδημία AIDS 

65 μωρά γεννήθηκαν με HIV λοίμωξη 

997 στα 1000 άτομα δεν έχουν κάνει ποτέ HIV test από το 2004

Με πληροφορίες από hivaids.gr, EOΔΥ

TAGS