UPDATE #NOW

Manouka: Το εστιατόριο με αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και συγκλονιστική θέα


Κλέλια Φατούρου

7 Δεκεμβρίου 2021

Manouka: Το εστιατόριο με αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και συγκλονιστική θέα
Το Manouka είναι ένα εστιατοριακό εγχείρημα με πυλώνες την αγάπη για την εστίαση και τη δημιουργία, τα διαλεκτά ελληνικά προϊόντα με ΠΟΠ καταγωγή και επίκεντρο τη γεύση, τοποθετημένο στην καρδιά της Αθήνας, στην Ερμού, σε μια ταράτσα που μεταμορφώνεται ανάλογα τις εποχές, σε ζεστό σπιτικό σαλόνι με τζάκι και χαλιά, σε ανθισμένο κήπο ή σε τροπική όαση αγκαλιάζοντας (πάντα) οπτικά όλα τα όμορφα σημεία της πόλης.

Οκτώ μήνες έχουν περάσει από τότε που εγκαινιάστηκε το νέο project του Μάνου Στρατάκη, το Manouka, και ήδη ανακοινώνεται μια δυνατή μεταγραφή στην επιμέλεια της κουζίνας.

Το Manouka είναι ένα εστιατοριακό εγχείρημα με πυλώνες την αγάπη για την εστίαση και τη δημιουργία, τα διαλεκτά ελληνικά προϊόντα με ΠΟΠ καταγωγή και επίκεντρο τη γεύση, τοποθετημένο στην καρδιά της Αθήνας, στην Ερμού, σε μια ταράτσα που μεταμορφώνεται ανάλογα τις εποχές, σε ζεστό σπιτικό σαλόνι με τζάκι και χαλιά, σε ανθισμένο κήπο ή σε τροπική όαση αγκαλιάζοντας (πάντα) οπτικά όλα τα όμορφα σημεία της πόλης.

Από τότε μέχρι σήμερα η ομάδα, ή πιο σωστά η έμπειρη οικογένεια του Manouka δουλεύει αδιάλειπτα για την εξέλιξη της γαστρονομικής φιλοσοφίας, εμπειρίας και φιλοξενίας του εστιατορίου με την καθοδήγηση του head sommelier Βασίλη Παπαδόπουλου. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του γευστικού και όχι μόνο οράματος του Μάνου, αυτή η ομάδα πρόσφατα μεγάλωσε και ενισχύθηκε από την Ελένη Αλειφέρη, την ταλαντούχα και ανερχόμενη σεφ, η οποία με ηχηρή μεταγραφή ανέλαβε την κουζίνα του Manouka.

jenny.gr

Η νέα σεφ, με πορεία μαγειρική, που απλώνεται από την Ελαφόνησο μέχρι την απαιτητική και βραβευμένη κουζίνα του Βαρούλκου, αντιπροσωπεύει όλα εκείνα που πρεσβεύει γαστρονομικά το Manouka, δηλαδή, μια κουζίνα που θα μας ανοίξει την όρεξη για νόστιμα ελληνικά πιάτα, ελαφρώς πειραγμένα, ώστε να ξυπνούν τις πιο αγαπημένες γευστικές μνήμες και να τις εμπλουτίζουν με πινελιές που θυμάσαι και θέλεις να επιστρέψεις για να τις ξαναγευτείς.

jenny.gr

Στο πρώτο μενού της μοιράζεται μαζί μας πιάτα και μυρωδιές σαν αυτά που την ξύπναγαν το πρωί όταν ετοίμαζε η μητέρα της Αθηνά, (επίσης μαγείρισσα) το φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι. Στο σπίτι τους δεν έλειπε ποτέ η χωριάτικη σαλάτα και είναι το νούμερο ένα πιάτο που συνέθεσε έτσι ώστε να μεταφέρει το ζεστό αίσθημα της φιλοξενίας. Το αναβάθμισε χωρίς να πειράξει το dna του, δίνοντας πραγματικά γεύση με το ντοματίνι και τη μυζήθρα από την Κρήτη, το αγγουράκι από την Κνωσό και την κάππαρη από τη Μάνη. Η δεύτερη συνταγή που έχει "κουβαλήσει" από την κουζίνα του σπιτιού της είναι η ψαρόσουπα με πεσκανδρίτσα, ένα πιάτο γευστική θαλπωρή.

Στην ίδια αρέσει να μαγειρεύει με κρέας και στο μενού υπάρχουν αρκετές αντίστοιχες προτάσεις. Ξεχωρίζουμε το φρικασέ που όπως η ίδια λέει βγάζει μια απλότητα, γιατί θέλει να δώσει έμφαση στην Ελλάδα και στα φρέσκα άγρια χόρτα που πρωταγωνιστούν και μοσχοβολάνε. Γενικά όλα τα πράγματα που δημιουργούνται στην κουζίνα και θα δημιουργούνται έχουν βάση τις γευστικές μνήμες, χωρίς αφρούς και εξεζητημένες τεχνικές. Εντούτοις, παραμένουν μοντέρνα. Είναι σημαντικό ο επισκέπτης να τρώει ένα πολύ νόστιμο πιάτο και να καταλαβαίνει πόσο νόστιμο είναι το κάθε υλικό που βγαίνει από μια περιοχή της Ελλάδας. Και στο Manouka γίνεται περισυλλογή από εξαιρετικές πρώτες ύλες, από κάθε γωνιά της χώρας.

Το χταπόδι με φάβα, σουβλάκι rib eye από ελληνικό μοσχάρι, σμυρναίικα σουτζουκάκια αλλά και λεμονάτες πένες από φαγόπυρο που δημιουργούν τους καλύτερους συνδυασμούς με τα κρασιά ελληνικής καταγωγής, που επιλέγει ο Βασίλης. Εννοείται ότι στο Manouka θα απολαύσετε κλασικό ελληνικό πρωινό, με παραδοσιακές τηγανίτες, χωριάτικη ομελέτα και καγιανά καθώς και συγκλονιστικό γαλακτομπούρεκο στο κλείσιμο του γεύματος.

jenny.gr

Όλη η wine list έχει ανανεωθεί από τον sommelier για να ακολουθεί τις φθινοπωρινές ανάγκες και τις απαιτήσεις του νέου μενού. Οι επιλογές υμνούν τις τοπικές ποικιλίες και τις διαφορετικές αμπελουργικές περιοχές και παραγωγούς και είναι η ιδανική συντροφιά για τα πιάτα της Ελένης αν και δεν είναι η μοναδική άξια παρέα. Ο Γιάννης Πισσάς, ο ταλαντούχος head bartender δημιουργεί πρωτότυπες μείξεις, ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία με την κουζίνα. Στις συνταγές του, που βγάζουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά, ανακατεύει ελληνικά συστατικά που αποτελούν εξαιρετική γέφυρα με τα πιάτα και προσφέρουν έτσι ένα νέο γαστρονομικό αποτέλεσμα.

Ερμού 46, Ξενοδοχείο Utopia, Αθήνα

Εδώ θα βρείτε το αναλυτικό μενού του Manuka