UPDATE #NOW

Η Σώτη Τριαντάφυλλου μιλά στο Nitro για πολιτική, cancel culture και πολλά ακόμα


JTeam

25 Δεκεμβρίου 2021

Η Σώτη Τριαντάφυλλου μιλά στο Nitro για πολιτική, cancel culture και πολλά ακόμα
Η Σωτη Τριαντάφυλλου μιλά στο Nitro

H Σώτη Τριανταφύλλου έδωσε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στον Πέτρο Κωστόπουλο και το Nitro.

To κείμενο συνοδεύουν φωτογραφίες από την Marianna Cattoir.

Για πολιτική

Πώς βλέπεις την ελληνική αριστερά σήμερα και πώς ερμηνεύεις ότι ο Μητσοτάκης κερδίζει εύκολα, μετά απ΄όσα έχουν συμβεί, τον Τσίπρα, σύμφωνα πάντοτε με τις δημοσκοπήσεις;

Παντού η αριστερά έχασε τις αξίες της και την αξιοπρέπεια που ίσως είχε. Δεν αναφέρομαι στην κομμουνιστική αριστερά που έβλαπτε ό,τι άγγιζε, αλλά σε εκείνους που είχαν ιδανικά ελευθερίας, ισότητας, χειραφέτησης, δικαιοσύνης: τι απέγιναν; Δεν ξέρω.
Πάντως αυτό το συνονθύλευμα, αυτός ο θίασος, που μας ταλαιπωρεί σήμερα είναι απόδειξη παρακμής. Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αντικείμενο μίσους, όπως είναι και ο Μακρόν στη Γαλλία. Το αναφέρω επειδή λες ότι κερδίζει «εύκολα»… Νομίζω ότι βρίσκεται κάτω από τρομερή πίεση. Και γι’ αυτό η κυβέρνησή του είναι άτολμη σε
νευραλγικά πεδία όπως τα ΑΕΙ, η ασφάλεια, το σύστημα της δικαιοσύνης, ο Νόμος και η Τάξη κατά κάποιον τρόπο.

Πιστεύεις ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ/ΚΙΝ.ΑΛ., πες το όπως θες, έχει μέλλον;

Αν γλιστρήσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως έχει μέλλον ως κόμμα, αλλά δεν θα έχουμε μέλλον εμείς. Έχω υπάρξει πικρός εχθρός του ΠΑΣΟΚ:. ιδιαίτερα επί Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν ηγέτης τριτοκοσμικού τύπου έβγαζα φλύκταινες. Όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς λόγω της ΕΕ. Αλλά μαζί με τις μεταρρυθμίσεις καλλιέργησε τις ήδη υπάρχουσες νοοτροπίες ―αυτή είναι άλλωστε η ουσία του λαϊκισμού.
Όχι ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχαν μερικοί αξιόλογοι άνθρωποι. Τους γνώρισα όταν κατέρρευσε το κόμμα τους και μπόρεσαν να φανερωθούν ως άτομα.

Για cancel culture

Ο Johnny Depp, που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγό του, την Amber Heard, για ενδοοικογενειακή βία, δήλωσε πριν λίγο καιρό σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ: «Όλα αυτά τα κινήματα των τελευταίων ετών, είμαι βέβαιος ότι ξεκίνησαν με τις καλύτερες προθέσεις. Πλέον, έχουν ξεφύγει τόσο που σας διαβεβαιώνω, κανείς μας δεν είναι ασφαλής. Αυτή η κουλτούρα της ακύρωσης (cancel culture) ή η κάψα να κρίνουμε κάποιον, έχει πια ξεπεράσει σε μέγεθος τον μολυσμένο αέρα που αναπνέουμε. Ούτε ένας από εσάς δεν είναι ασφαλής έξω από εδώ. Αρκεί μόνο μια κατηγορία και ανοίγει το έδαφος κάτω από τα πόδια σου. Δεν έχει συμβεί μόνο σε μένα, συνέβη σε πολλούς ανθρώπους. Έχει συμβεί σε άντρες, σε γυναίκες». Συμφωνείς;

Γενικά συμφωνώ με όσα λέει αλλά πιστεύω ότι μιλάει έτσι επειδή φταίει. Έχει ιστορικό βίας διότι πίνει και τα λοιπά. Η βία των ανδρών είναι πάρα πολύ διαδεδομένο φαινόμενο και οι περισσότερες γυναίκες που την υφίστανται ντρέπονται. Αλλά είναι σχεδόν απλό: ανοίγεις την πόρτα και φεύγεις μακριά από το κτήνος. Είναι πολύ λίγες οι γυναίκες που δεν έχουν κανένα καταφύγιο και δεν μπορούν να ανοίξουν the fucking door και να τη βροντήξουν πίσω τους.

Όλες αυτές οι καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες μπορούν να εκφυλιστούν σε εκδικητικές πράξεις, συκοφαντίες και τα λοιπά. Χρειάζεται σύνεση… Και μέτρο… Πριν από λίγα χρόνια, ένα στέλεχος των Πρασίνων στη Γαλλία έγραψε ολόκληρο βιβλίο για το πώς ένας σύντροφός της στο κόμμα τη στρίμωξε στον τοίχο και προσπάθησε να τη φιλήσει. Δεν νομίζω ότι μια τέτοια υπόθεση μπορεί να γίνει υλικό βιβλίου. Ένα χαστούκι ή μια κλοτσιά θα αρκούσε. Αν οι γυναίκες έχουν σύμπλεγμα αδυναμίας και κατωτερότητας πρέπει πρώτα να επεξεργαστούν αυτό και στη συνέχεια όλα τα άλλα.
Όσο για την cancel culture είναι κι αυτή μια μορφή βίας: η βάναυση, απότομη και αυταρχική αναθεώρηση της ιστορίας, το ξαναγράψιμο του παρελθόντος και η εκκαθάριση του παρόντος από άτομα και ιδέες που δεν ταιριάζουν με την ιδεολογία της πολιτικής ορθότητας. Δεν αρκεί να σβήνουμε πρόσωπα που μας ενοχλούν, πρέπει να αναρωτιόμαστε και γιατί μας ενοχλούν. Πιστεύω ότι η cancel culture είναι ο φασισμός της μεσαίας τάξης και ότι αποτελεί μια από τις νευρώσεις της.

Ναι, η ακύρωση αφορά και ιστορικά κείμενα ή ιστορικές προσωπικότητες, μέχρι και 2.000 χρόνια πριν. Να «διορθώσουμε» τον Σαίξπηρ, να σβήσουμε τον Αριστοτέλη, να «κατεδαφίσουμε» τον Τσόρτσιλ και να μην ξαναδούμε τον Λόρενς της Αραβίας ή, πάνω στην παράκρουση, να γκρεμίσουμε τον Παρθενώνα που τον έχτισαν σκλάβοι. Αλλά ταυτόχρονα, να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε το Ισλάμ.

Ο παραλογισμός που λέγαμε. Πρόκειται για αυτο-απέχθεια. Οι άνθρωποι που γίνονται φορείς της πολιτικής ορθότητας απορρίπτουν τον ίδιο τους τον πολιτισμό, τον ίδιο τον εαυτό. Ο πολιτιστικός σχετικισμός συνδυάζεται με ηθικολογία: αλλά, όπως έλεγε ο Τζον Απντάικ, οι Ζουλού δεν έχουν ακόμα τον Τολστόι τους· όταν τον αποκτήσουν τα ξαναλέμε.
Οι άνθρωποι είναι ίσοι μπροστά στον νόμο και θα έπρεπε να είναι ίσοι μπροστά στις ευκαιρίες. Αλλά ισότητα πολιτισμών δεν υπάρχει, ούτε χρειάζεται να υπάρχει. Κυρίως δεν χρειάζεται να υποκρινόμαστε ότι υπάρχει.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο τρίτο τεύχος του περιοδικού Nitro