UPDATE #NOW

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Sidney Poitier, σε ηλικία 94 ετών


JTeam

7 Ιανουαρίου 2022

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Sidney Poitier, σε ηλικία 94 ετών
Getty Images
Ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός σταρ του κινηματογράφου και ο πρώτος που κέρδισε Oscar για τον ρόλο του στην ταινία «Κάτω από το βλέμμα του Θεού» (Lilies of the Field), το 1964.

O Sidney Poitier πέθανε στα 94 του έτη και ο θάνατός του ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον υπουργό των Ξένων Υποθέσεων στις Μπαχάμες, Fred Mitchell.

Με την επιβλητική παρουσία και το έργο του, ο Poitier κατέρριψε κάθε φυλετικό ταμπού και προκατάληψη στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Υπήρξε ο πρώτος αφροαμερικανός σταρ του κινηματογράφου και ο πρώτος που κέρδισε Oscar για τον ρόλο του στην ταινία «Κάτω από το βλέμμα του Θεού» (Lilies of the Field), το 1964, ανοίγοντας τον δρόμο για τους αφροαμερικανούς ηθοποιούς που ακολούθησαν.

Ο Poitier ήταν επίσης σκηνοθέτης, συγγραφέας και διπλωμάτης. Το 2002 βραβεύτηκε με Τιμητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, για τα επιτεύγματά του ως καλλιτέχνης, αλλά κι ως άνθρωπος, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον αμερικανό πρόεδρο Barack Obama.

“I am the me I choose to be”

Όπως δήλωσε ο Mitchell: «Νιώθω λύπη ακριβώς επειδή δεν είναι εδώ για να του πω πόσα πολλά σημαίνει για εμάς αλλά και χαίρομαι επειδή έκανε τόσα πολλά για τον κόσμο που κάποιοι από τις κατώτερες τάξεις μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». Όπως πρόσθεσε: «Χάσαμε ένα πρότυπο: έναν ήρωα, έναν μέντορα, έναν μαχητή, έναν αληθινό θησαυρό».

Ο Poitier, ο οποίος γεννήθηκε στο Miami αλλά μεγάλωσε στις Μπαχάμες, υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές μαύρες παρουσίες στον κινηματογράφο του Hollywood. Ο Jeffrey Wright δημοσίευσε ένα τιμητικό post στο Instagram, αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου ηθοποιού, αποκαλώντας τον έναν από τους πιο «εμβληματικούς» ηθοποιούς. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ήταν μοναδικό στο είδος του. Τι όμορφος, ευγενικός, ζεστός, μεγαλοπρεπής άνδρας. RIP, sir. Με αγάπη».

Ο Poitier επέστρεψε στις ΗΠΑ στα 15 του, κάνοντας διάφορες δουλειές ως χαμηλόμισθος ενώ υπηρέτησε στον στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Π.Π. Με τη βοήθεια ενός Εβραίου σερβιτόρου που καθόταν μαζί του κάθε βράδυ έμαθε να διαβάζει εφημερίδα. Όταν απολύθηκε από τον Αμερικανικό Στρατό, πέρασε από επιτυχημένη ακρόαση.

Ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο Αμερικανικό Θέατρο Μαύρων, αλλά το κοινό τον αποδοκίμασε. Οι περισσότεροι μαύροι ηθοποιοί της εποχής είχαν καλή φωνή αλλά εκείνος δεν είχε μουσικό αυτί. Αποφασισμένος να βελτιώσει τις υποκριτικές του ικανότητες, πέρασε έξι μήνες μελετώντας ώστε να τα καταφέρει στο θέατρο.

Καθιερώθηκε με τη συμμετοχή του στην ταινία «Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα» (Blackboard Jungle, 1955) ενώ η δεύτερή του θεατρική απόπειρα ήταν επιτυχημένη και τον οδήγησε στον πρωταγωνιστικό ρόλο στην θεατρική παράσταση Λυσιστράτη στο Broadway. Η συνέχεια τον έκανε έναν από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς του κοινού.

Ο αξέχαστος Sidney Poitier παντρεύτηκε δύο φορές, τη Juanita Hardy από το 1950 μέχρι το 1965, με την οποία απέκτησε 4 παιδιά και από το 1976 ήταν παντρεμένος με την Joanna Shimkus, με την οποία απέκτησε 2 ακόμη παιδιά.