UPDATE #NOW

Οι μάσκες προστασίας μας κάνουν πιο ελκυστικούς, υποστηρίζει βρετανική έρευνα


JTeam

14 Ιανουαρίου 2022

Οι μάσκες προστασίας μας κάνουν πιο ελκυστικούς, υποστηρίζει βρετανική έρευνα
Pexels
Μία από τις πιο παράδοξες μελέτες Βρετανών Ακαδημαϊκών καταλήγει στο συμπέρασμα πως όταν φοράμε τη χειρουργική μάσκα προστασίας από τον Covid, γινόμαστε πιο ελκυστικοί!

Όσο κι να δυσκολευόμαστε να το δεχτούμε, είναι γεγονός. Οι μπλε χειρουργικές μάσκες προστασίας, όχι μόνο δεν μας κάνουν αποκρουστικούς, αλλά σύμφωνα με έρευνα, μας κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικούς!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Cardiff, σύμφωνα με τον Guardian, που προφανώς έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κάνουν καλύτερη εντύπωση στους άλλους και γίνονται πιο σαγηνευτικοί όταν έχουν καλυμμένο το μισό τους πρόσωπο.

Σύμφωνα με τον Dr Michael Lewis, από έρευνα που είχε γίνει πριν την πανδημία, είχε διαπιστωθεί πως οι μάσκες προστασίας μειώνουν την ελκυστικότητά μας επειδή συνδέονταν υποσυνείδητα με τις ασθένειες. Όπως σημειώνει: «Με τη νέα έρευνα, θέλαμε να δούμε αν αυτό έχει αλλάξει σε μια εποχή που οι μάσκες είναι παντού γύρω μας, όπως και να εξεταστεί αν κάθε μάσκα έχει και από διαφορετική επιρροή».

Ο ίδιος προσθέτει: «Η έρευνα μας δείχνει ότι τα πρόσωπα των ανθρώπων θεωρούνται πιο ελκυστικά όταν καλύπτονται από χειρουργικές μάσκες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή πλέον είμαστε εξοικειωμένοι με τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, οι οποίοι φορούν μπλε μάσκες και σώζουν κόσμο. Σε μια εποχή που είμαστε περισσότερο από ποτέ ευάλωτοι, αναπτύσσουμε πιο θετικά συναισθήματα απέναντι σε αυτόν που τις φοράει και ίσως νιώθουμε πιο καθησυχαστικά».

Το πρώτο μέρος της έρευνας έγινε τον Φεβρουάριο του 2021, σε μια περίοδο που οι περισσότερες χώρες είχαν εξοικειωθεί με τη χρήση μάσκας. 43 γυναίκες λοιπόν στη Βρετανία έπρεπε να αξιολογήσουν από το 1 μέχρι το 10 την ελκυστικότητα των ανδρών που απεικονίζονταν σε διάφορες εικόνες.

Οι άνδρες ήταν είτε χωρίς μάσκα, είτε με απλή υφασμάτινη, είτε με τη μπλε χειρουργική, είτε κρατούσαν ένα μαύρο βιβλίο που κάλυπτε την περιοχή του προσώπου που καλύπτει κανονικά η μάσκα.

Οι συμμετέχουσες συμφώνησαν πως οι άνδρες με υφασμάτινη μάσκα, ήταν πιο ελκυστικοί από εκείνους που δεν φορούσαν καθόλου ή που τα πρόσωπά τους ήταν καλυμμένα απλά με ένα βιβλίο. Η χειρουργική ωστόσο, έκλεψε τις εντυπώσεις αφού έκανε τους άνδρες να δείχνουν πιο γοητευτικοί.

Η πανδημία σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας, φαίνεται πως έχει αλλάξει την ψυχολογία μας και τον τρόπο που βλέπουμε πλέον τους άλλους γύρω μας όταν φορούν μάσκες.

Ένας ακόμη λόγος που οι άνδρες γίνονται πιο ελκυστικοί όταν φορούν μάσκα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, επειδή όλη η προσοχή των γυναικών στρέφεται στα μάτια τους.

Τα αποτελέσματα του πρώτου μέρους της έρευνας που σίγουρα μας εκπλήσσει, είναι δημοσιευμένα εδώ ενώ το δεύτερο μέρος εξετάζει τον τρόπο που βλέπουν οι άνδρες τις γυναίκες όταν φορούν μάσκες με τα τελικά συμπεράσματα να είναι ίδια. Τώρα μένει να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, κάνοντας ένα προσωπικό πείραμα έξω στον δρόμο.