UPDATE #NOW

Ποιος πρόδωσε την Anne Frank; Πολυετής έρευνα κατέληξε στον βασικό ύποπτο


JTeam

18 Ιανουαρίου 2022

Ποιος πρόδωσε την Anne Frank; Πολυετής έρευνα κατέληξε στον βασικό ύποπτο
wikipedia.org
77 χρόνια μετά τον θάνατό της, είναι πιθανό να βρέθηκε ο άνθρωπος που πρόδωσε την ίδια και την οικογένειά της

Έχουν περάσει σχεδόν 80 χρόνια από τον θάνατο της Anne Frank. Έφυγε από τη ζωή στα 15 της χρόνια, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, έχοντας περάσει δύο χρόνια κρυμμένη σ’ ένα σπίτι στο Amsterdam. Με το ημερολόγιό της, όλος ο κόσμος μπόρεσε να διαβάσει πώς βίωσε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη θηριωδία των Ναζί μία έφηβη Εβραία. Τώρα, έρευνα αποκαλύπτει ποιος πρόδωσε την ίδια και την οικογένειά της.

Σύμφωνα με τους 20 ιστορικούς, εγκληματολόγους, ειδικούς ανάλυσης δεδομένων και τον συνταξιούχο πράκτορα του FBI, Vincent Pankoke, που πέρασαν έξι χρόνια μελετώντας την υπόθεση, ο βασικός ύποπτος της προδοσίας φέρεται να είναι ο Εβραίος συμβολαιογράφος Arnold van den Bergh. Κατέληξαν πως είναι «πολύ πιθανό» να πρόδωσε τους Frank και την κρυψώνα τους προκειμένου να σώσει δικούς του ανθρώπους.

Η προσπάθεια ταυτοποίησης του προδότη δεν είχε σκοπό να οδηγήσει σε δίωξη, αλλά να απαντήσει σε ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια στην Ολλανδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές έρευνας μέγα – δεδομένων, συντάχθηκε μια κύρια βάση δεδομένων με λίστες συνεργατών, πληροφοριοδοτών, ιστορικών εγγράφων, αστυνομικών αρχείων και παλαιότερης έρευνας για να αποκαλυφθούν νέα στοιχεία.

Δεκάδες σενάρια και τοποθεσίες υπόπτων απεικονίστηκαν σε έναν χάρτη για τον εντοπισμό του πιθανού προδότη, με βάση τη γνώση της κρυψώνας, το κίνητρό αλλά και την ευκαιρία που είχε να προχωρήσει στην πράξη του.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας δημοσιεύθηκαν σε βιβλίο της Καναδής συγγραφέα Rosemary Sullivan, «Η προδοσία της Anne Frank», που κυκλοφορεί σήμερα, Τρίτη.

wikipedia.org

Κρίσιμο για την έρευνα ήταν ένα ανώνυμο σημείωμα που έλαβε ο Otto Frank λίγο μετά την απελευθέρωση.

Ο Frank είχε μιλήσει για το σημείωμα αυτό στον κρατικό ντετέκτιβ Arend van Helden, ο οποίος ερεύνησε την υπόθεση το 1963-64. Το σημείωμα ανέφερε: «Η κρυψώνα σας στο Άμστερνταμ αναφέρθηκε εκείνη τη στιγμή στο Εβραϊκό Συμβούλιο στο Amsterdam».

Η ιστορία αυτού του σημειώματος δεν είναι εντελώς νέα. Οι David Barnouw και Gerrold van der Stroom το ανέφεραν εν συντομία το 2003 στο βιβλίο τους «Ποιος πρόδωσε την Anne Frank;». Το νέο είναι ότι οι ερευνητές, βρήκαν αντίγραφο αυτού του σημειώματος αφού εντόπισαν τον γιο του ντετέκτιβ Van Helden. Είχε ακόμα κάποια αρχεία από τον πατέρα του. Οι ιατροδικαστές αποκάλυψαν ότι ένα αντίγραφο του πρωτοτύπου είχε δακτυλογραφηθεί στη γραφομηχανή του Otto Frank.

Οσον αφορά στο κίνητρο του συμβολαιογράφου, ένα είναι προφανές. Είναι βέβαιο ότι προσπάθησε απεγνωσμένα να σώσει την οικογένειά του. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είχε καλές επαφές με επιφανείς Γερμανούς - τον Alois Miedl, για παράδειγμα, έναν έμπορο έργων τέχνης και λάτρη των παλαιών πινάκων.

Το 1940 ο Miedl αγόρασε μια διάσημη συλλογή ζωγραφικής. Ο van den Bergh ήταν ο συμβολαιογράφος αυτής της συμφωνίας και έλαβε μέρος των εσόδων.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια εγγονή του van den Bergh. Εκείνη δεν μπορούσε να εξηγήσει πού ήταν ο παππούς της τον τελευταίο χρόνο του πολέμου. Ήταν λες και έχει χαθεί εντελώς από τα ραντάρ. Επέζησε όμως από τον πόλεμο, όπως και η οικογένειά του. Πέθανε από καρκίνο στον φάρυγγα το 1950.

Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι ο Otto Frank γνώριζε ποιος ήταν ο προδότης. To ίδιο και η Miep Gies, η οποία διέσωσε το ημερολόγιο της Anne και, κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης στις ΗΠΑ το 1960, είπε (κατά λάθος;) ότι ο δράστης της προδοσίας δεν ήταν εν ζωή.