UPDATE #NOW

Γυναίκα καταγγέλλει ομαδικό βιασμό στο Metaverse: «Ήταν σουρεαλιστικό. Ήταν εφιάλτης»


Στεφανία Παπαδημητρίου

3 Φεβρουαρίου 2022

Γυναίκα καταγγέλλει ομαδικό βιασμό στο Metaverse: «Ήταν σουρεαλιστικό. Ήταν εφιάλτης»
Stella Jacob on Unsplash
Η πρώτη καταγγελία virtual κακοποίησης - δυστυχώς, ίσως όχι η τελευταία

«Τραγική εμπειρία, όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα και πριν προλάβω καν να σκεφτώ να ενεργοποιήσω το εμπόδιο ασφαλείας. Πάγωσα. Ήταν σουρεαλιστικό. Ήταν εφιάλτης».

Η πρώτη καταγγελία βιασμού στον ψηφιακό κόσμο έγινε και, δυστυχώς, προβλέπεται να ακολουθήσουν κι άλλες. Μία γυναίκα υποστηρίζει ότι βίασαν ομαδικά το avatar της στο Metaverse «μην κάνεις πως δε σου άρεσε», έλεγαν τα avatars των κακοποιητών που είχαν ανδρικές φωνές.

To θύμα είναι η αντιπρόεδρος έρευνας σχετικά με το Metaverse, στην εταιρεία Kabuni Ventures. Σε άρθρο που έγραψε στο Medium, περιέγραψε όσα βίωσε σ’ ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

«Και ρωτάω, είναι αληθινό; Το Metaverse, και κάθε άλλο Metaverse που δημιουργείται τώρα, προορίζεται για να είναι πραγματικό ή όχι; Αν ο σκοπός της εικονικής πραγματικότητας είναι να λειτουργεί ως προσομοιωτής της πραγματικής ζωής – και σχεδιάστηκε για να δώσει την ψευδαίσθηση και των 5 αισθήσεων (ναι, συμπεριλαμβανομένης της οσμής), όσο επιτρέπει η τεχνολογία – τότε δε σχεδιάζουμε μυθοπλασία», τόνισε.

«Η εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης ήταν το λιγότερο σοκαριστική. Σοκαριστική γιατί δεν είμαι συνηθισμένη στο να μου μιλούν με τόσο υποτιμητικό τρόπο, ίσως πίσω στο 1996 να γινόταν, αλλά όχι το 2021. Τα σχόλια στην ανάρτησή μου περιλάμβαναν πληθώρα απόψεων – από το “μην επιλέγεις θηλυκό avatar, είναι απλό”, μέχρι το “μην είσαι χαζή, δεν ήταν αληθινό”, “αξιολύπητη προσπάθεια για προσοχή”, “τα avatars δεν έχουν κάτω μέρος σώματος για να κακοποιηθούν”, “προφανώς δεν έχεις παίξει ποτέ Fortnite”, το “λυπάμαι ειλικρινά που σου συνέβη” και το “αυτό πρέπει να σταματήσει”», συνέχισε.

«Και λυπάμαι. Λυπάμαι που η παρούσα κατάσταση της εικονικής πραγματικότητας (και ναι, ξέρω ότι υπάρχουν θετικές δυνάμεις εκεί έξω) επηρεάστηκε από στοιχεία της εικονικής πραγματικότητας που είναι ψεύτικα – σεξουαλικές φαντασιώσεις και, για να είμαστε ειλικρινείς, το μίσος».