UPDATE #NOW

Ιστορική νίκη: Η Κολομβία νομιμοποίησε τις αμβλώσεις


JTeam

22 Φεβρουαρίου 2022

Ιστορική νίκη: Η Κολομβία νομιμοποίησε τις αμβλώσεις
Instagram/ por_dios_manuela @nathalianph
H Κολομβία γίνεται η τέταρτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις ως τις πρώτες 24 εβδομάδες της κύησης, κερδίζοντας μια ιστορική πρωτιά.

H Κολομβία και συγκεκριμένα το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας το βράδυ της Δευτέρας, έκανε ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην ιστορία της, αποφασίζοντας με πέντε εναντίον τεσσάρων ψήφων την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.

Σύμφωνα με τον Guardian, μέχρι σήμερα οι αμβλώσεις μπορούσαν να γίνουν μόνο όταν υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία της εγκύου ή ενδεχόμενο εκδήλωσης δυσπλασιών στο έμβρυο αλλά και όταν η σύλληψη του μωρού ήταν αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας ή μη συναινετικής τεχνητής γονιμοποίησης.

Σύμφωνα με την διευθύντρια Αμερικής στη Διεθνή Αμνηστία, Erika Guevara-Rosas: «Γιορτάζουμε αυτή την απόφαση ως μια ιστορική νίκη για το γυναικείο κίνημα στην Κολομβία που μάχεται εδώ και δεκατίες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του».

Όπως προσθέτει χαρακτηριστικά: «Οι γυναίκες, τα κορίτσια και οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν παιδιά, είναι οι μόνοι που πρέπει να παίρνουν αποφάσεις για το σώμα τους. Αντί να τους τιμωρούμε, οι Κολομβιανές Αρχές τώρα αναγνωρίζουν την αυτονομία στο σώμα και τη ζωή τους».

Οι διαδηλώτες υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης πανηγύρισαν μπροστά από το συνταγματικό δικαστήριο της Κολομβίας, ντυμένοι στα πράσινα, Ομάδες για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα εκτιμούν ότι στη χώρα γίνονται 400.000 αμβλώσειςκάθε χρόνο με το 10% μόνο αυτών να γίνονται νόμιμα.

Το 2020, υπολογίζεται ότι έγιναν 26.223 μη ασφαλείς αμβλώσεις σε όλη τη χώρα ενώ στη Λατινική Αμερική, πολλές χώρες διατηρούν την άμβλωση εντελώς απαγορευμένη.