UPDATE #NOW

Η συγκλονιστική έκκληση για ειρήνη του Ουκρανού Προέδρου θα μείνει στην ιστορία


JTeam

24 Φεβρουαρίου 2022

Η συγκλονιστική έκκληση για ειρήνη του Ουκρανού Προέδρου θα μείνει στην ιστορία
Splash News
Ο Volodymyr Zelensky, μιλώντας ρωσικά, καλεί για ειρήνη - «Πόλεμος σημαίνει πόνο, λάσπη, αίμα, θάνατο»

Την ώρα που η Ουκρανία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και ο Vladimir Putin δηλώνει πως θα υπάρξει άμεση ρωσική αντίδραση, σε περίπτωση που υπάρξει παρέμβαση από ξένες χώρες, ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky κάνει έκκληση για ειρήνη. Μίλησε όχι μόνο στον λαό του, αλλά και στους Ρώσους, μιλώντας τη δική τους γλώσσας, κι εξήγησε τι σημαίνει πόλεμος, σε ανθρώπινο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον διερμηνέα των New York Times, Anton Troianovski, απευθυνόμενος στους Ρώσους, είπε τα παρακάτω.

«Σήμερα κάλεσα στο τηλέφωνο τον πρόεδρο της Ρωσίας. Το αποτέλεσμα ήταν η σιωπή, αν και η σιωπή θα έπρεπε να επικρατεί στο Donbas. Έτσι λοιπόν, θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους Ρώσους πολίτες», ξεκίνησε.

«Ακούστε τη φωνή της λογικής. Ο λαός της Ουκρανίας θέλει ειρήνη, οι ουκρανικές Αρχές θέλουν ειρήνη… Δε χρειαζόμαστε πόλεμο».

Ο Zelensky τόνισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν. «Αν μας επιτεθείτε, αν κάποιος προσπαθήσει να πάρει τη γη, την ελευθερία, τις ζωές μας, τα παιδιά μας, θα αμυνθούμε», εξήγησε. «Δε θα επιτεθούμε, αλλά θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Kάνοντας επίθεση, θα δείτε τα πρόσωπά μας - όχι τις πλάτες μας, αλλά τα πρόσωπά μας».

«Ο πόλεμος σημαίνει πόνο, λάσπη, αίμα και τον θάνατο χιλιάδων – δεκάδες χιλιάδες θανάτους».

«Σας είπαν ότι θα βομβαρδίσω το Donbas. Να βομβαρδίσω τι; Το στάδιο Donetsk που οι ντόπιοι κι εγώ πανηγυρίσαμε για το Euro του 2012; Το μπαρ που ήπιαμε όταν έχασαν; Το Luhansk, όπου ζει η μαμά του καλύτερού μου φίλου;»

«Ποιος θα υποφέρει περισσότερο από όλο αυτό; Ο λαός. Ποιος το θέλει λιγότερο; Ο λαός. Ποιος μπορεί να το αποτρέψει; Ο λαός. Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι ανάμεσά σας, είμαι σίγουρος».

«Ξέρω πως αυτή η ομιλία μου δε θα προβληθεί στη ρωσική τηλεόραση», είπε. «Αλλά οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι πως αυτό πρέπει να τελειώσει, πριν να είναι αργά».

«Θέλουν πόλεμο οι Ρώσοι;», ρώτησε. «Μακάρι να είχα την απάντηση, αλλά η απάντηση εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς - τους πολίτες της Ρωσίας».